Korkmaz Yiğit
Kısaca: İşadamı. 1942 doğumlu. Yaptığı inşaatlarla ünlendi. Mimar olarak başladığı meslek hayatını, 1980'e kadar Anadolu'da küçük taahhüt işleri yaparak sürdürdü. Daha sonra İstanbul'un en değerli evlerinin bulunduğu Ulus'ta konut inşaatına başladı. Kibele Konutları, Nova Plaza, Platin Konutları, Yeşil Vadi, Kurtköy Sun City ve Yeni Bahçeşehir projeleriyle ün yaptı. Yılda ortalama 250 bin dolara 2 bin 700 konut satarak adını duyurdu. Yiğit'in asıl adını duyurduğu olay ise Etibank ihalesi oldu. Yaptığ ...devamı ☟
Yiğit'in asıl adını duyurduğu olay ise Etibank ihalesi oldu. Yaptığı konutlardan sonra en büyük isteği olan Etibank'ın satış ihalesine giren Yiğit'in hayali düşük teklif verince suya düştü. Ancak banka sahibi olma hayalini rafa kaldırmayan Yiğit, Bank Ekspress'i satın aldı.
Hızlı yükseliş Yiğit'in hızlı yükselişi, bankayı satın aldıktan sonra başladı. 1997 yılı ikinci yarısına kadar yaptığı inşaatlarla tanınan Yiğit, grubuna Bank Ekspress, Ekspress Yatırım, Ekspress Leasing, Ekspress Factoring ve Ekspress Danışmanlık kurumlarını katarak işini genişletti. Yiğit son olarak da Türk Ticaret Bankası'nın, Merkez Bankası nezdindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun elinde bulunan yüzde 84.52 hissesinin satışı için yapılan ihaleyi 600 milyon dolar vererek kazandı.
Yiğit'in yatırımları bununla da bitmedi. Türk Ticaret Bankası'nı aldıktan hemen sonra 110 milyon dolar vererek, Kanal 6'yı da alıp yeni kurulacak Kanal 4 ve Kanal E ile birlikte 3 TV kanalı sahibi olarak gündeme gelen Korkmaz Yiğit, dikkatleri üzerine topladı.
Türk Ticaret Bankası'yla ilgili söylentiler henüz fısıltı halindeyken Korkmaz Yiğit, hızını kesmeden Milliyet Gazetesi'ne talip oldu ve Ekim 1998'de Milliyet Gazetecilik A.Ş. ve AD Yayıncılık A.Ş.'nin toplam 310 milyon dolar değer biçilen hisselerinin çoğunluğu Korkmaz Yiğit grubuna geçti.
İlk sinyal Hızla yükselen Yiğit'in aynı hızla düşüşü yatırım ataklarından hemen sonra meydana geldi. Fransa'da yakalanan mafya lideri Alaaddin Çakıcı'nın iş ilişkileri Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından incelemeye alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu'na parça parça olarak gönderilen çok sayıda liste ve dosyada Türk Ticaret Bankası'nın satışı olayı ve bu olay nedeniyle İşadamı Erol Evcil ve bankayı Merkez Bankası'nın açtığı ihalede alan Emlakbank müteahhitlerinden Korkmaz Yiğit'e ilişkin iddialar gündeme geldi.
Yiğit, en son hamlesi olan Milliyet'i satın aldıktan 6 gün sonra CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar'ın ortaya çıkardığı şok kasetlerle sarsıldı. CHP, özelleştirme ihalelerini kazanan firmaların mali durumlarıyla mafya ilişkileri iddialarının ortaya çıkarılması için Meclis araştırması açılmasını istedi. Sağlar ve 25 arkadaşınca TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, Cumhuriyeti kuranların mirası olan KİT'lerin, Cumhuriyetin 75. yılında, gerçek değerlerinin çok altında elden çıkarıldığı vurgulandı.
Fikri Sağlar, Alaattin Çakıcı'nın Türk Ticaret Bankası'nın özelleştirilmesi ihalesi öncesinde Korkmaz Yiğit'le yaptığı telefon konuşmasını da açıkladı. Sağlar, kaset deşifresinde Türk Ticaret Bankası'nın özelleştirilmesi ihalesine girecek firmaların ve sahiplerinin tek tek sayıldığını, Çakıcı'nın dosya alan firmalara ilişkin yorumlar yaptığı, "İşadamları canını seviyorsa bu bankaya kimse gitmesin" dediğini söyledi. Kasetin partisine postayla geldiğini belirten Sağlar ve 25 arkadaşınca TBMM Başkanlığı'na verilen önergede "Türkbank ve POAŞ'ın ihaleye kadar uzanan aşamalarında karanlık noktalar, çete bağlantıları, baskı, tehdit ve sindirme iddiaları dikkati çekiyor" denildi.
"Çakıcı'yı işin dışında tuttum" Sağlar'ın bu açıklaması kamuoyunda "şok" etkisi yarattı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Yiğit, Türk Ticaret Bankası ihalesine katılmasının nedeninin Alaattin Çakıcı değil, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve daha sonra da Güneş Taner'in yönlendirmesiyle olduğunu ifade etti. Yiğit açıklamasında, "Türk Ticaret Bankası ihalesine katılan herkes için gözden uzak tutulmaması gereken vakıa, Alaattin Çakıcı'nın kendisini Türk Ticaret Bankası ile özdeşleştirmiş olması ve bu işle ilgili olarak kendisi tarafından Adil Öngen'in öldürülmeye teşebbüs edilmesi ve iki adamının da bu yüzden tutuklanmış olmasıdır. Nitekim, CHP'nin araştırma konusu bantları dikkatle incelendiğinde, birçok iş adamının bankayla ilgili olarak Alaattin Çakıcı ile görüşmek zorunda kaldıkları açıkça görülmektedir. Türk Ticaret Bankası'nın, yapılacak olan yeni ihalesinde, Alaattin Çakıcı'nın yeni bir vukuata sebebiyet vermemesi için bir yandan kendisini dikkate alırken, yani işin içindeymiş gibi tutarken, diğer yandan Alaattin Çakıcı'nın kimseyle görüşmemesini sağladım. Banttan geçen konuşmalar dikkatle izlenirse bu durumda açıkça tespit edilebilir" dedi.
İlk suç duyurusu Merkez Bankası'ndan Merkez Bankası, bu gelişmeler üzerine, Türk Ticaret Bankası'nın satışını durdurup Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de bir açıklama yaparak, yayın kuruluşlarının satın alınmasına ilişkin kuşkuların kendilerine de ulaştığını belirterek, yetkili kurumların geçen ay harekete geçtiklerini ve bu satışlara ilişkin araştırmaların sürdüğünü kaydetti.
Malki bağlantısı..... Devletin üst düzeyiyle Korkmaz Yiğit arasında karşılıklı açıklamalar sürerken, Malki cinayeti soruşturmasıyla ortaya çıkan iddialar doğrultusunda Türkbank ihalesi de mercek altına alındı. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı, Türkbank ihalesine katılmak için dosya alan ihaleye katılmayan işadamlarının tanık olarak ifadelerini almaya başladı. İfade verenler arasında Tuncabank'ı satın alan Ali Balkaner, Transtürk Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Süren de vardı.
Malki'nin öldürülmesinde, "azmettirici" olduğu belirlenen ve hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Erol Evcil'in İstanbul'daki şirketinde, kara parayı nasıl elde ettiğinin yazılı bulunduğu bir ajanda ele geçirildi. Bu ajandada, Evcil'in kimden, nasıl, ne kadar para aldığı, kimlerle ilişki içerisinde bulunduğu yazılıydı. Defterde, Avcil'in Nesim Malki, Korkmaz Yiğit ve Alaattin Çakıcı ile de hesaplarının yer aldığı ortaya çıktı.
Pes etti.... Bütün bu suçlamalarla karşı karşıya kalan Yiğit, yatırımları konusunda da pes etmeye başladı. Önce "amiral gemim" dediği Milliyet Gazetesi'ni eski sahibi Aydın Doğan'a geri verdi.
Kısa bir süre sonra da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun, Bank Ekspres'te Korkmaz Yiğit'e ait yüzde 98.38 oranındaki hisseyi devralması kararlaştırıldı.
Bu sırada Yiğit'in sahibi bulunduğu Levent'teki Korkmaz Yiğit Holding binasına Maliye ekipleriyle polis baskın düzenledi. Muhabese defterlerine el konulan holdingte uzun bir inceleme yapıldı. Üç bilgisayar disketi ve üç çanta dolusu evrak polis incelemesine alındı.
Şok açıklamalar.... Bütün bu gelişmeler üzerine Yiğit, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından Türkbank'ın satış soruşturmasıyla ilgili "sanık" sıfatıyla gözaltına alındı. Yiğit emniyette verdiği ifadede, Türk Ticaret Bankası ihalesiyle ilgili şok açıklamalarda bulundu. Kendisine komplo kurulduğunu öne süren Yiğit, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner'in bankanın satışı ile gelişmelerden önceden haberdar olduğunu iddia etti. Yiğit, "Umarım bu kaset yayınlanmak zorunda kalmaz. Yayınlanırsa, felaketleri görür gibiyim" dedi.
Kendi televizyonundan seslendi Aynı gün Yiğit'in gözaltına alınmadan önce doldurduğu anlaşılan video kaseti, sahibi olduğu Kanal 6 ve Kanal E televizyonlarından yayınlandı. Kasetin başlangıcında yaptığı hayır işlerini anlatan Yiğit, "Kendimi bu topraklara borçlu hissettim ve bunu gelirim oranında karşılamak istedim. Ancak bundan sonra bunu yapabileceğimi zannetmiyorum" dedi. Yiğit, açıklamasında şunları söyledi:
"Türkbank olayına kadar hakkımda tek bir menfi bir şey var mı, yok mu; eminim beni izleyenler bilir. Sanmıyorum ki olsun. Her şey, bu kaset olayının açıklanmasından sonra oldu. Neden bir banka? Çünkü inşaat işlerim oldukça yoğun, oldukça fazla, satış işi oldukça fazla. Bu işlerin bir banka aracılığıyla daha sağlıklı olacağını düşünmüştüm. Arkadaşlarımızla Ekspres Bank'ın yurtdışında bir banka almasının faydalı olacağını düşündük. Fransız hükümetinin özelleştirmek istediği 165 şubeli bir bankayı almak istedik. Bu bankayla görüşmeler belli bir noktaya gelince, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Sayın Gazi Erçel'e bilgi verme gereği hasıl oldu. Sayın Erçel'le bu bankayla ilgili konuştuğumda, bana `Senin yerinde olsam Türk Ticaret Bankası'yla ilgilenirim. Fransız kanunlarını bilmiyorsun. Fransa'da bankacılık yapmak zordur' dedi. Son derece samimi bilgilerdi. Ben de kendisine `Ortada bir Alaattin Çakıcı faktörü var' dedim. Fakat Türk Ticaret Bankası işi beynime girdi. Fransız kanunlarıyla iş yapmanın zor olduğunu, Türkiye'deki kanunlarla iş yapmanın kolaylığını bildiğim için Türk Ticaret Bankası ihalesine girmeyi düşündük. Bu konuşmalar Sayın Güneş Taner'in evinde oldu. Hatta heyecanlanarak, bana `Bu bilgiyi Sayın Başbakan'a da aktarmalıyım. Şu ana kadar Türk Ticaret Bankası'na talip yoktu' dedi."
Bu açıklamalar üzerine İstanbul DGM Başsavcılığı, Yiğit'in ailesinin koruma altına alınmasını istedi. Yiğit ise çıkarıldığı İstanbul DGM'ce "Türkbank ihalesine fesat karıştırmak" suçlamasıyla tutuklanarak Kırklareli E Tipi Cezaevi'ne konuldu.
Yılmaz zor durumda CHP de, Başbakan Mesut Yılmaz'ın istifasını istedi ancak Yılmaz, kasedin şantaj amaçlı komplo olduğunu ve istafa etmeyeceğini söyledi. CHP, DYP ve FP de Başbakan Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında gensoru önergesi hazırladı.
Yılmaz ise her fırsatta iddiaları yalanladı. Hatta muhalefete "Gücünüz yetiyorsa düşürün. Topunuza hodri meydan" diyerek muhalefet partilerine meydan okudu. Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de ortağına, "Apo'nun kararlı bir politikanın sonucunda yakalandığı bir dönemde hükümeti düşürenler, yıkıntının altında kalır" diyerek sahip çıktı.
FP, DYP ve CHP'nin, Yiğit'in açıklamaları üzerine verdikleri gensoru, TBMM Genel Kurulu'nda 314 oyla kabul edildi. Anayasa'nın öngördüğü salt çoğunluk rakamı olan 276 aşıldığından Meclis tarafından düşürülmüş olan 16.5 aylık 55. hükümetin, yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdürmesine karar verildi.
Kanal 6
3 yıl öncesattı. 1998 yılında Korkmaz Yiğit tarafından satın alındı. Ancak Türkbank skandalı'ndan sonra zor zamanlar geçiren Korkmaz Yiğit, kanalı 1999 yılının...
Kanal 6, Kuruluş, Kurum, Taslak, Kanal 6Kanal E
7 yıl önceyayın yapar. 1995 yılında Hakan Çizem tarafından kuruldu. 1998 yılında Korkmaz Yiğit tarafından satın alındı. Ondan sonra 1999 yılında Doğuş Yayın Grubu...
CNBC-e, 24, ABD, According to Jim, Adana, All Grown Up!, Ally McBeal, Angel (dizi), Angels in America, Ankara, AntalyaAteş (gazete)
7 yıl öncehaberlerinin ön planda olduğu bir gazeteydi. 1998 yılında Yeni Yüzyıl gazetesi ile birlikte Korkmaz Yiğit'e satıldı. Gazete 15 Şubat 1999 tarihinde kapanmıştır....
Çağkan Çulha
7 yıl önceÇağkan Çulha (d. 22 Kasım 1985), Türk dizi ve reklam filmi oyuncusudur. Korkmaz Yiğit Lisesi mezunu olan Çağkan Çulha İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümünde...
Çağkan Çulha, 1985, 22 Kasım, Belalı Baldız, Biyografi, Taslak, Türk, İstanbul Üniversitesi, Mine Mutlu, Hayat Bilgisi (dizi), Korkmaz Yiğit LisesiBank Ekspres
7 yıl önce1994 yılında Doğuş Holding tarafından satın alındı ve 1997 yılında Korkmaz Yiğit Holding tarafından satın alındı. Zararı özkaynaklarını aşan, mali bünyesi...
Yeni Yüzyıl
7 yıl önceisimleri yer almıştır. Gazete, 1998 yılında Ateş gazetesi ile birlikte Korkmaz Yiğit'e satıldı. Ancak yeraltı dünyasının da dahil olduğu bir kaset skandalının...
Yeni Binyıl (gazete), Yeni Yüzyıl (gazete), 2001, ATV (TV kanalı), Akşam (gazete), Aydınlık (gazete), Birgün (gazete), Bugün (gazete), Cine 5, Cumhuriyet (gazete), Dünya (gazete)Erol Evcil
3 yıl önceKorukçu'nun bankadan emekli olmasına neden oldu. Türkbank'ın ise iş adamı Korkmaz Yiğit tarafından satın alınma girişiminden önce Evcil'e 12.5 milyon dolarlık...
Erol Evcil, Ansiklopedi, ,Dinç Bilgin
3 yıl önceBugün 1994-1998: Yeni Yüzyıl (Korkmaz Yiğit'e sattı.) 1994-2002: Takvim (Turgay Ciner'e sattı.) 1995-1998: Ateş (Korkmaz Yiğit'e sattı.) 1995-1998: Taraftar...