Kutup Yıldızı, Türkiye`de kurulumuş olan bir Türk müzik grubudur. 1991 yılının Mayıs ayında, işçi sınıfı ve emekçilerin sanatını yapma iddiasını taşıyan üniversite öğrencileri ve değişik iş alanlarından bir araya gelen bir bileşim tarafından kuruldu.
Grubun tarihi
Grup başlangıçta tiyatro ve müzik grubu olarak kurulmuştu. İlk olarak İTÜ Taşkışla yerleşkesinde, 1984`teki Ölüm Orucu eyleminin yıldönümü için yapılan forumda sahne aldı. ``"En Güzel Mavi Akdeniz Mavisidir"`` isimli tiyatro oyunu ve müzik grubunun dinletisiyle ``Kutup Yıldızı`` ismi ilk olarak bu etkinlikte kullanıldı. Hemen sonrasında 16 Haziran 1991 günü Kartal Kültür ve Sanat Derneği`nin düzenlediği 15-16 Haziran ``Büyük İşçi Direnişi ve 84 Ölüm Orucu Şehitlerini anma`` içerikli dayanışma gecesinde sahne aldı.Başlangıçta çalışmalarını Örnektepe`de bir düğün salonunda gerçekleştiren grup sonrasında Boğaziçi Üniversitesi`nde istenmeyen misafirler olarak bir süre çalışmalarını sürdürdü. O kesittte İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Ankara, Bursa İHD gecelerinde sahne aldı. 1992 yılının ilk aylarında ``İzmir Belediye işçilerinin Ankara Ölüm Yürüyüşünde işçilerle beraber yürüdü.
1992 yılının Mart ayında Zonguldak Kozlu Maden Ocağı`nda göçük sonrası 463 işçi ölür. 148`inin cesedi çıkartılır, 315 işçi diri gömülür. Bu olay sonrası yapılan ``"Katledilen Madencinin Haykıran Soluğu: Boğaziçi İşgali"``nde Kutup Yıldızı elemanları da yerlerini alırlar. Dışarıda kalanlarla grup toparlanır. 1992 yılının Haziran ayında tutsak Kutup Yıldızı elemanlarının tahliyesiyle çalışmalara hız verilir.
1992`nin sonlarında başlayan uzun soluklu ``Kağıthane Belediye İşçilerinin Direnişinde başından itibaren yer alır. Kağıthane Belediye İşçilerinin Ankara yürüyüşünün çeşitli kesitlerinde onlarla beraber yürür. Onlarca direniş, grev ve gösteride türküleri, şarkıları, marşları, halaylarıyla işçi ve emekçilerle buluşur. 1993 yılının başında albüm hedefi koyar önüne. Kısa bir süre sonra demo çıkartır. Çıkan demo kasedin üzerinden gelen eleştiri ve öneriler doğrultusunda albüm çalışmasına girişilir. 1993`ün Temmuz ayında ``"Onurumuz"`` dinleyicilerle buluşur.
Sanat alanındaki çalışmaların daha derli toplu yürümesi düşüncesiyle bir kültür-sanat kurumu kurulması hedefi konulur. O kesitte başta hizmet sektöründe olmak birçok sektörde başlayan grev, direnişte sahne alır. Yeni üretimlerini ilk buralarda işçi ve emekçilere dinletir. Sonrasında ikinci albümde yer alan "``Hava Döndü İşçiden``" Gebze Belediye işçilerinin uzun soluklu direnişinde ilk defa çalınır ve direnişçilerin görüş ve önerileriyle son hali verilir. 1994 yılının Nisan ayından itibaren çalışmalarını ``Yapı Sanatevi`` bünyesinde sürdürmektedir.
1994 yılının ortasında ikinci albüm hedefini koydu grup önüne. Albümün çıkışı 1995`in Haziran ayını buldu. ``"Biz Kazanacağız"`` isimli albümün ana hatlarını o kesitte yaşanan işçi direnişleri, yükselen faşist saldırılar, halkların kardeşliği ve sosyalizm oluşturdu. 1995 ``Gazi Anti-Faşist Halk Direnişi`` öncesinde Özgür Gündem`in bombalanması albümün anti-faşist karakterini oluşturdu.
1995`in Eylül ayında İzmir Buca Cezaevi`ne yönelik yapılan operasyon sonrası gerçekleştirilen kitlesel direnişe sanat alanından destek olmak amacıyla ``Özgürlük Türküsü, Grup Munzur, Genç Ekin Müzik Topluluğuyla birlikte ``"Yeni Buca`lar İstemiyoruz!, Devrimci Tutsakların Talepleri Kabul Edilsin!"`` talepleriyle CHP Beyoğlu İlçe Binası`nı işgal ettiler. İşgal sonrası üç buçuk ay boyunca Bayrampaşa Cezaevi`nde tutsak kaldılar. O kesitte dışarıda yapılan ``"Devrimci Sanatçılar Serbest Bırakılsın"`` kampanyasıyla sayısız sanatçı ve aydının desteği alınarak konser, basın açıklaması, radyo programları vb. etkinlikler düzenlendi.
Kutup Yıldızı`nın üçüncü albümü, devrimci hareketin yükselişiyle birlikte 1996 Cezaevleri Genel Direnişi, işçi sınıfı hareketinin kitlesel militan eylemleri ve ``anti-faşist`` hareket üzerinden şekillendi. Teknik anlamda daha profesyonel bir anlayış ve ekiple çalışılan ``"Durmak Yok"`` albümü 1998 yılının Ocak ayında dinleyicileriyle buluştu.