|harita =
|harita boyut =|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 899 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = 2000 |alan kodu =0288 |posta kodu = 39400 |bölge = Marmara |il = Kırklareli |ilçe = Vize
|Köy Muhtarı =Ersan Anılır
|websitesi = [2]
Kömürköy, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Cumhuriyetten önce Rum ve Bulgarlar yaşamışlardır. Buraya Milattan sonra 338`de 1. Konstantinus devrinden önce Rum asıllılar gelmişlerdir. Bulgarların buralara yerleşmesi Bizans devrindedir. Bulgarlar 1913 de Kömürköyden kaçmıştır. Hatta Kırklareli yöresinde son 12 Bulgar köyü Edirne valisinin oğlunun Demirköy gezisi dönüşü öldürülmesiyle boşaltılmıştır.Türkler ise Balkan Savaşının acı günlerini köyümüzde yaşamıştır. Köyümüze Türk yerleşmesinin bir kısmı 1922 sonrasıdır, çünkü Petriç 1.Balkan Savaşında Bulgarlara kaptırılmıştır. Köyümüzün Drama kökenli sakinleri mübadildir. 1 Kasım 1922`den sonra ise (Cumhuriyetin kuruluşunda) göçmenler gelip köye yerleşmişlerdir. Günümüzde de Bulgaristan`da yaşayan bulgarlar eski yaşadıkları yerleri ziyarete gelmektedirler. Köyün eski adı "Pineke" dir. Yeni adı ise "Kömürköy" olarak değiştirilmiştir. Şimdiki adını, eskiden köy çevresinde odun kömürü çok üretildiği için almıştır.Kültür
Yöresel olarak belirli bir folklor yoktur. Halkın göçmen olmasından dolayı böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır. Yunanistan ve Bulagaristandaki oynan oyun havaları ile benzerlik bulunmaktadır. Düğünler genelde davul zurna(Hasan usta.Lüleburgazlı küçük Hasan ve arkadaşları) eşliğinde ve orkestra ile yapılmaktadır. Sami ve Metin SÖZDİNLER kardeşlerin kurduğu Çakırım orkestra köyümüzde ve civar ilçelerde isim yapmış ve en çok beğenilen orkestrasıdır. Genel Olarak oynanan oyunlar ise çiftetelli, roman, ağır roman tulum, karşılama, düz kasap ve kasap, damat oyunlarındır.
Coğrafya
Kırklareli iline 71 km, Vize ilçesine 15 km uzaklıktadır.Doğusu Balkaya Köyü, batısı Sergen Kasabası, güneyi Küçük Yayla Köyü, kuzeyi Kızılağaç köyleri ile çevrilidir. Bölge 41 derece 6 dakika kuzey enlemi ile 27 derece 7 dakika doğu boylamlarının kesiştiği noktadır. Yıldız Dağları`nın güneydoğuya açılan kısmında yer alır. Arazi genelde engebelidir Köy etrafı tepelerle çevrilidir.
İklim
Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri | |||
---|---|---|---|
2007 | |||
2000 | 899 | 1997 | - |
Ekonomi
Köyümüzün geçim kaynağı genelde ormancılığa dayanmaktadır. Tarım ürünlerinden az miktarda ekim yapılmaktadır. Tahıllar, fasulye ve ayçiçeği son yıllarda da Kanada ve Samsun Kavağı ekimi yapılmaktadır. Halk ormana bağlı kaldığı için hayvancılığa gerekli önem verilmemiştir. Hayvancılıkta yeni yeni az miktarda et ve süt inekçiliğine ve de koyun üreticiliğine başlanmıştır. Kömürköy`de 500`e yakın kişi çevre ilçelere özellikle Çerkezköy`e işçi olarak çalışmaya gitmektedir. Fabrikalara köyden 3 vardiya olarak servisle gidilmektedir.Genelde köyün genç nüfusu işçi olarak çalışmakta ve kendi ihtiyaçlarını temin etmektedirler. Köyde emekli kesiminde bulunması ekonomisini canlandırmaktadır.
Sanayi alanlarının ve fabrikaların uzak olması bir dezavantajdır. Bu nedenle insanların bir kısmı özellikle Kapaklı Çerkezköy ve civarında ikamet etmektedir az bir kesim de köyden fabrikalara aktarmalı servislerle gidip gelmekteler. Sadece Kapaklı da yaklaşık 600 köylü ikamet etmektedir. Köydeki gelir kaynaklarının en başında odunculuk gelir.
2006 yılından itibaren Avrupa Birliği çalışmaları nedeniyle baltalık orman kesimine son verilmiş olup sadece seyreltme koru ve bakım çalışmaları yapılacağından Odunculuğun getirisinin düşmesi köylüyü başka arayışlara itmektedir. Besi ve süt hayvancılığının yanı sıra arıcılıkta gelişmektedir. Yakın zamana kadar yapılmayan odun kömürü imalatı tekrar yapılmaya başlamıştır. Kömürköy coğrafi olarak stratejik bir konumdadır. Kızılağaç, Kışlacık, Hamidiye, Sivriler`e ordanda Demirköy ve İğne adaya ulaşmak için köyümüzden geçilmektedir. Arazinin % 80`i ormandır. Tarım arazisi yok denecek kadar azdır. Son yıllardaki tarım maliyetlerinin yüksekliği çiftçiliği bitirme aşamasına geldi.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Kömürköy Muhtarı
Ersen ANILIR
Azalar:
Ahmet ERMİŞ
Ercan ÇİLENTİ
Basri BAHTLI
Sami USLU
Köy Korucusu:
İsmail ÖZBAÄIŞ
Gelişmeleri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Kömürköy İlköğretim okuluna ait 2 adet lojmanı bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde kadastro çalışmaları bitmiştir. Tapular sahiplerine dağıtılmıştır.Köy halkı son yılllarda teknolojik gelişmeye ayak uydurmuştur. Köydeki evlerin %10`u Bulgar evleridir. Bu evler neredeyse kullanılamayacak kadar eskimiştir. %90`ı ise yeni yapılmıştır. Köyden çevre il ve ilçelere çok göç olmaktadır. Köy yolu asfalt olup Vize`ye 14 Km uzaklıktadır. Kıyıköy`e ise 22 Km`dir. Ayrıca kızılağaç Sivriler köyü arası asfalt yapıldığından İğneada`ya buradan ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Köye elektrik 1985 yılında gelmiştir. Evlere su şebekesi 1992 yılının Ağustos ayında bağlanmıştır. Ek olarak yeni bir su deposu daha yapılmış olup bu su deposu da ekektrik gerektirmeden çalışarak faaliyettedir. Köy muhtarlığına ait köy kantarı mevcut ve yeni yapılmıştır. Genelde her evde beyaz eşya vardır. Halk geçimini ormancılıkla, az da olsa hayvancılık, emekli kesim ve de işçilikle sağlar. Ayrıca 6 bakkal, 1 temizlik malzemesi dükkanı, 2 tane berber, 1 fırın, 2 kasap bulunmaktadır. Kahvehane sayısı 7`dır. Son dönemde köyün coğrafi yapısının turizme müsait olması köydeki gelişmeleri hızlandırmıştır. Köyde villa tipi evler hızla artmaya başladı. Bunda elektrik ve suyun köy dışına kadar getirilmiş olmasının büyük payı var. Köy yolu asfalt ve son derece bakımlıdır. Köyün camii yeniden yapılmak için çalışmalara başlanmıştır. Bunun için cami yaptırma derneği kuruldu. Amaç yeni yapılarak cami yanından geçen yol genişletmek. Yeni cami yeri eski caminin yeri fakat yoldan biraz daha içeri çekilerek yeni bir proje gerçekleştirilecektir. Yeni cami konusundaki son gelişmeler sitede devamlı güncel olarak bildirilecektir. Köy de her Pazar günü çöp toplanmaktadır. Köy muhtarlığı her eve bir çöp bidonu tahsis etmiş olup çöpler toplanmakta ve çöp ücretleri su faturalarına eklenmektedir. Köyümüzün su ihtiyaçları için ek olarak 3. bir su deposu yapılması için çalışmalara başlandı.
KÖMÜRKÖY İLKÖÄRETİM OKULU HAKKINDA HERŞEY
BRİFİNG DOSYASI1.BÖLÜM
a)Okulun adı :KÖMÜRKÖY İLKÖÄRETİM OKULU
b)Adresi :Kömürköy Vize/KIRLARELİ
c)Telefon Numaraları : 0 288 355 70 04
d)Amaçları :1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu`nun amaçlarına uygun olarak öğrencileri yetiştirmek.
e)Seviyesi, derecesi, öğretim şekli :İlköğretim Okulu, normal öğretim.
f)Müdürü(Öncekiler dahil) :Hamdi KURDEŞ Arnavut Emin Fatma Ali Ulvi Muzaffer ERKİN 1944-1949 Hamdi ŞENOL 1949-1955 Faik GEZGİN 1955-1957 Ekrem ŞAHİN 1957-1959 Yılmaz YILMAZ 1959-1962 Ali YILANCI 1962-1968 Seyfi YAŞAYAN 1968-1971 Nail YILDIZ 1971-1973 İsmail GERİŞ 1973-1975 Ahmet TABAKOÄLU 1975-......... Abdurrahman AKYILDIZ 1975-1976 İsmail GERİŞ 1976-1980 Aydın KARAKOÇ 1980-1984 Erdem TUNA 1984-1986 Rıdvan KAYA 1986-1988 Erol ALP 1988-1990 Şerafettin TANGÜL 1990-1996 Hikmet MUSLU 1996-1999 Enver ERDEN 1999-2001 İlyas ŞEN 2001-2003 Mustafa ŞAHİN 2003-
g)Okutulan yabancı diller :İngilizce
2. BÖLÜM
a)Okulun Tarihçesi :Kuruluş tarihi:1925
1-Okul binasının açıldığı yer:Şimdiki köy camiinin yerinde bulunan Bulgar okulu. 3 derslikli.
Kuruluş ve kapanış tarihi:1935-1944
2-Okul binasının açıldığı yer: Şimdiki okul binasının yerinde. 5 derslikli. Kuruluş ve kapanış tarihi:1944-1965
3-Okul binasının açıldığı yer: Şimdiki okul binasının Bulunduğu yerdeki eski bina. 6 derslikli. Kuruluş tarihi:1965
4-1979/1980 Öğretim yılından itibaren aynı binada Kömürköy Ortaokulu eğitim-öğretime başlamıştır. Bina yetersizliği nedeniyle ikili öğretim yapılmıştır. 1993/1994 Öğretim Yılında İlköğretim Okulu olarak kullanılmaya başlanan binaya ilave yapılarak derslik sayısı 9 (Dokuz) a çıkarılmıştır.
5-Okulun açıldığı yer: Şimdiki yeni bina.
b)Okulun özellikleri(Yatılı-gündüzlü-karma) :Gündüzlü ve karma eğitim verilmektedir. Okul iki katlı olup, 9 dershane, bir idare odası, bir öğretmenler odası, bir laboratuar, bir araç-gereç Odasından ibarettir.
c)Okutulan seçmeli dersler :4 ve 5. sınıflarda haftada; 2 saat Bilgisayar ve 1 saat Güzel Konuşma ve Yazma dersi işlenmektedir. 6,7,8. sınıflarda haftada 2 saat Bilgisayar dersi işlenmektedir.
d)Öğrenci başarıları :2005/2006 öğretim yılında sınıf tekrarı yapacak öğrencimiz yoktur. 2005/2006 öğretim yılında bütün öğrencilerimiz başarılı olmuştur.
3. BÖLÜM Okulun Bina Durumu
a)Binanın özellikleri (Isınma, aydınlanma, su ve kanalizasyon) :Okul binası soba ile ısıtılmaktadır. Elektrik tesisatı mevcut olup, çalışır durumdadır. Okul tuvaletleri ve bahçesinde borulu su mevcuttur. Kanalizasyon fosseptik çukuru bağlantılıdır.
b)Dershaneler :1 Anasınıfı, İlköğretim birinci Kademede 5, ilköğretim ikinci Kademede 3 dershanemiz mevcuttur.
c)Laboratuvarlar (Araç-Gereç Durumu) :Fen laboratuarımız mevcuttur. Araç Gereçlerin daha etkin kullanılması ve öğrencilerin görüp bulabilmesi için camlı ve raflı dolaplara ihtiyaç vardır.
d)Okul ve sınıf kitaplıkları :Sınıf kitaplıklarımız mevcuttur.
e)Atelye Durumu :Yoktur.
f)Depo, arşiv ve ambar :1 adet arşiv odamız mevcuttur.
g)Spor salonu :Yoktur.
h)İdare odaları :1 adet müdür odası, 1 adet öğretmenler odası mevcuttur.
ı)Diğer sosyal faaliyetler için ayrılmış olan yerler :Koridorda 2 adet tenis masası, voleybol sahası, basketbol sahası.
i)Daktilografi salonu, revir :Revir yoktur. Daktilo işleri Müdür odasında yapılmaktadır.
j)Bahçenin alanı, ağaçlandırılması, Çiçeklendirilmesi çalışmaları korunması :Bahçenin alanı 4546 metrekaredir. Bahçe ağaçlandırılmış bahçenin yol kenarına 9 tane Sedir Çamı dikilmiş, etrafına pertev yapılmıştır. Atatürk Büstünün etrafı çimlendirilmiş ve uygun yerleri çiçeklendirilmiştir.
4. BÖLÜM a)Öğretmen Sayısı :8 Kadrolu , 1 Kadrosuz toplam 9
b)Yönetici Sayısı :1 Müdür Vekili (Müdür Yrd.)
c)Branşlara göre öğretmen dağılımı :1 Okul Müdürü, 1 Anasınıfı Öğretmeni (Kadrosuz Usta Öğretici), 3Sınıf Öğretmeni, 4 Branş Öğretmeni olmak üzere 9 öğretmen vardır.
d)Memur, hizmetli, teknisyen sayıları ve görev dağılımları:1 Hizmetli
5.BÖLÜM
Okulun Sorunları :
a)Varsa okul binası ile ilgili sorunlar :Isınma şeklinin kaloriferli sisteme dönüştürülmesi gerekmektedir. Sınıf kapıları değiştirilmelidir. Okul Binamız 2001/2002 öğretim yılında genel bir bakım ve onarımdan geçmiştir. Sorunları azalmakla birlikte yine de yapılan çalışmaların yeterli olmadığı görülmüştür. Dış cephe boyasının kış mevsiminde yapılmış olması ve kalitesiz boya kullanılmış olması nedeniyle boya kırıntılar şeklinde dökülmektedir. Çatı onarımı yapıldığı halde yeni bina ile eski binanın ek yerinde akıntı meydana gelmektedir. Okulun ihata duvarında onarım yapılmalıdır.
b)Öğretmen veya yönetici noksanlık-fazlalığı :İngilizce ve İş Eğitimi öğretmenine ihtiyaç vardır. Okulda müdür yardımcısı eksikliği vardır. Öğretmen eksikliği nedeniyle birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama eğitimin kalitesini düşürmektedir. Öğretmenlerin atamaları eğitim -öğretim yılı başladıktan aylar sonra yapıldığı için öğretmen eksikliğine bağlı sorunlar görülmektedir.
c)Diğer personelin sayısı ile ilgili sorunlar :1 Hizmetli vardır. Memur yoktur.
d)Öğrenci devam-devamsızlığı ile ilgili sorunlar :Yoktur.
6.BÖLÜM
a)Okulun kendi imkanları ile çözülemeyen sorunları ve çözümü için öneriler: Kaloriferli ısınma sistemine geçilmelidir. 2 Adet Öğretmenler Odası için Dosya Dolabına ihtiyacımız vardır. Fen laboratuarına 2 adet camlı ve raflı dolaplar gerekmektedir. Özellikle Kalorifer Sistemi kurulması için ödenek çıkarılacağı İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından belirtilmiştir.
- www.komurkoy.org katkıları ile güncellenmiştir.
Linkler
köy-taslak Vize belde ve köyleri