Ladoga

Kısaca: Ladoga Rusya’da Finlandiya sınırına yakın bir bölgede bulunan Avrupa’nın en büyük gölü. Leningrad’ın 64 km kuzeydoğusunda bulunur. Alanı adaların dışında 17.678 km2 olup, kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 219 kilometredir. Ortalama 82 kilometrelik genişliğe ve 151 metrelik derinliğe sahiptir. En derin yeri Voam Adasının batısında 251 metredir. Yaklaşık olarak 70 akarsu Ladoga’ya dökülür. Bunların başlıcaları Volkhov, güneyde Syas ve Onega Gölünün fazla sularını taşıyan ...devamı ☟

Ladoga Haritası

Ladoga Rusya’da Finlandiya sınırına yakın bir bölgede bulunan Avrupa’nın en büyük gölü. Leningrad’ın 64 km kuzeydoğusunda bulunur. Alanı adaların dışında 17.678 km2 olup, kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 219 kilometredir. Ortalama 82 kilometrelik genişliğe ve 151 metrelik derinliğe sahiptir. En derin yeri Voam Adasının batısında 251 metredir. Yaklaşık olarak 70 akarsu Ladoga’ya dökülür. Bunların başlıcaları Volkhov, güneyde Syas ve Onega Gölünün fazla sularını taşıyan Svir’dir. Ladoga’nın fazla suları Neva Nehriyle Finlandiya Körfezine dökülür. Mayıs-ekim arasında gölde buz bulunmaz. Kutuplarda yaşayan pekçok hayvana gölde rastlanır. Gölde 660 dolayında ada vardır. Çoğunluğu 10.000 m2den büyük olup toplam yüzölçümleri 458 km2 civarındadır.

Göl bölgesinde iklim fazla soğuk değildir. Senelik ortalama yağış miktarı 610 mm civarındadır. Göl suları en yüksek seviyesine haziran temmuz aylarında ulaşır. Aralık ve ocak aylarında ise su en düşük seviyesine düşer. Suyundaki ortalama yükselme 79 cm civarında olur. Göl aralık ayından itibaren donmaya başlar. Ortalama buz kalınlığı 51-58 santimetredir.

Göl yakınlarında bulunan önemli şehirler, Neva ağzındaki liman olan Petrokrepost, kuzey kıyıda liman olan Serdobol ve Leningrad’ın kuzeyinde bulunan liman şehri Priczersk’dir.

1939-1940 arasındaki Finlandiya-Rusya Harbine kadar, Ladoga Gölünün batı kıyıları Finlandiya’ya aitti. Ancak 1947’de yapılan antlaşma ile tamamen Rusya’ya bırakıldı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.