Lipit düşürücü ilaçlar birkaç sınıfa ayrilabilir. Yan etkileri ve kolesterol profiline olan etkileri bakımından farklılıklar gösterirler. Bazıları "kötü kolesterol" diye bilinenen LDL kolesterolunu azaltırken diğerleri "iyi kolesterol" HDL kolesterolunu arttırlar. Klinik kullanımda bir hastanın hangi ilacı alacağını belirlemek için hastanın kolesterol düzeyine, kardiyovasküler risk durumuna, karaciğer ve böbrek fonksiyonuna bakılır ve bunlar, ilacın riskleri ile faydalarıyla birlikte değerlendirilir. Amerika Birleşik Devletleri`nde bunu yapmak için Milli Kolesterol Eğitim Programı`nın Yetişkin Tedavi Paneli III`te (National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III) bulunan delillere bağlı tedavi kılavuz kullanılır.
- Statinler kalp hastalıkları ile en doğrudan bağlantısı olduğu gösterilmiş olan LDL kolesterolu azaltmakta çok etkilidir. Statin türevlerinin LDL kolesterolunu %18-%55 arasında azalttığı gösterilmiştir.
- Fibratlar trigliseritlerin yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Bu tür ilaçların kullanımıyla trıgliseritler %20 ila 50 arasında azalır. HDL kolesterol da artar ama LDL kolesterol çok az iner, hatta artabilir dahi.
- Nikotinik Asit de, fibratlar gibi, trigliseritlerin azaltılmasına yarar. Hem LDL kolesterol hem de HDL kolesterol düzeylerine yararlı etkileri görülür.
- Safra asiti bağlayıcı reçineler özellikle LDL kolesterolu azaltmakta etkilidirler. LDL kolesterolu %15-30 azaltıp HDL kolesterolu yükseltirler. Trigliseritlere pek etkileri olmaz.
- Fitosterol (kolesterol emilme inhibitörleri)
- CETP inhibitörleri
- Skualen sentaz inhibitörleri
Kaynakça
farmakoloji-taslak