Mahir Dağlı (Karayılan)

Kısaca: ''Karayılan'' lakabıyla tanınan Mahir Dağlı, Kastamonu ilinin yetiştirdiği en büyük davulcularından biridir. ...devamı ☟

Karayılan lakabıyla tanınan Mahir Dağlı, Kastamonu ilinin yetiştirdiği en büyük davulcularından biridir.

Hayatı

1906 senesinde Merkez ilçeye bağlı Yuva köyünde doğmuştur. Müziğe ilk olarak küçük yaşta babasının kendisine aldığı kavalı çalmakla başlayan Karayılan sonraları davul'a merak sarmış ve hayatı boyunca icra edip tanınacağı davulu çalmaya başlamıştı.

Kariyeri

Halk evlerinin, 1942 yılında Ankara’da tertiplediği gösteride davul performansıyla sanatçının ünü bütün Türkiye’ye yayılmış ve ülkede düzenlenen bütün festivallere çağrılmıştır. 1950 yılından itibaren katıldığı Uluslar Arası festivaller: *1950 yılında Fransa’da Biarrits, İspanya’da Madrid, *1954 yılında İtalya’da Venedik, *1958'den 1961 yılına kadar aralıksız her yıl Fransa’da Nice ve Cannes, *1962 yılında İtalya’nın Sicilya adasında ve Holanda’nın Amsterdam ve Birleşik Amerika’nın New York kentinde, *1963 yılında Almanya’nın Erlocb, Bonn ve Munich, *1964'de ise uluslar arası Venedik festivallerine katılarak büyük ilgi uyandırmış ve şöhret bulmuştur. Meydan oyunu, Kınalı Keklik, çiçekdağı, çiftetelli oyunlarını büyük bir başarı ile icra eden Mahir Dağlı 1964 yılında Kastamonu’da vefat etmiştir. "Davulcunun Edebi" adlı yazısında bir nezaket ve fazilet timsalini şöyle anlatır: “Kastamonulu Davulcu Karayılan (Mahir Dağlı)", davul çalarken camilere ve mekteplere ilaveten bildiği beşikte bebeği olan ev ve ölümü beklenen yatalak hastaların bulunduğu ev önlerinden geçmesi gerektiğinde, tahminen beş adım önce davula vurma işine ara verir; bu sessizliği beş adım geçinceye kadar sürdürürdü. Ezan sesi duyduğunda ise, davul çalma işine kesinlikle ara verirdi.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.