Mahmude Otu
Kısaca: Mahmude Otu Türkiye'de yetiştiği yerler: Anadolu. Temmuz-ağustos ayları arasında, sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, çok yıllık, otsu, sürünücü ve sütlü bir bitki. Gövdeleri ince, tüysüz ve sarılıcıdır. Yaprakları üç köşeli ve ok şeklindedir. Çiçekler, dalların ucunda 3-5 çiçekli durumlar yaparlar. Çiçek parçaları beşli olup, çan şeklindedir. Meyveleri saman renginde, tohumları köşeli ve siyahımtrak renklidir. Kullanıldığı yerler: Bitkinin kökü ve köklerinden elde edilen kurutulmuş ...devamı ☟
Temmuz-ağustos ayları arasında, sarımsı-beyaz renkli çiçekler açan, çok yıllık, otsu, sürünücü ve sütlü bir bitki. Gövdeleri ince, tüysüz ve sarılıcıdır. Yaprakları üç köşeli ve ok şeklindedir. Çiçekler, dalların ucunda 3-5 çiçekli durumlar yaparlar. Çiçek parçaları beşli olup, çan şeklindedir. Meyveleri saman renginde, tohumları köşeli ve siyahımtrak renklidir.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin kökü ve köklerinden elde edilen kurutulmuş usare kullanılır. Kökler bir çakı ile çizilir, akan süt kaplarda toplanır ve güneşte kurutulur. Kökün yaşına ve toprağın cinsine göre verim değişiktir. Genellikle bir kökten 2-4 gram mahmude elde edilir. Yaşlı köklerde verim fazladır. Saf mahmude, sarımsı esmer renktedir. Mahmude şeker, nişasta, müsilaj, tanen ve reçine ihtiva eder. Müshil etkisi sebebiyle günde 0.30-0.50 gram hap halinde alınabilmektedir.
Eskiden Osmanlı Devleti zamanında önemli bir ihraç maddesi idi. Şimdi azalmış olup nadir olarak bulunmaktadır.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.