Siyasi Ortam
Gazetenin kurulduğu tarihte Fethi Bey, Ahmet İzzet Paşa`nın 14 Ekim`de kurmuş olduğu geçiş hükümetinde Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı)`dır. 8 Ekim`de Osmanlı Devleti`nin savaşta yenildiğinin anlaşılması üzerine Talat Paşa liderliğindeki İttihat ve Terakki hükümeti istifa etmiş, 31 Ekim`de ise Mondros Mütarekesi imzalanmıştır. 13 Kasım`da Mustafa Kemal cepheden İstanbul`a dönecek ve hemen ertesinde gazeteye hissedar olacaktır.Gazetenin asli amacının Mustafa Kemal`i İzzet Paşa hükümetinde veya onun yerine kurulacak olan yeni hükümette belirleyici bir konuma getirmek olduğu anlaşılmaktadır. İzzet Paşa`nın istifası üzerine 17 Kasım`da kurulan Tevfik Paşa hükümetine karşı gazete son derece sert bir muhalefet yürütmüş, hükümetin meclisten güvenoyu alıp yerleşik hale gelmesinden kısa bir süre sonra da yayın hayatına son vermiştir.
Gazetenin Çizgisi
Gazetenin başyazılarında savunulan başlıca görüşler şöyledir:- Savaştaki ağır yenilgiden sonra Mondros Mütarekesi, Osmanlı Devleti`nin elde edilebileceği en iyi sonuçtur.
- Osmanlı Devleti Almanya`dan ayrılarak bir tekil barış (sulh-i münferid) elde etmeyi denemelidir.
- İngiltere`nin tutumu çok olumludur.
- Napoleon`un yenilgisinden sonra Viyana Kongresi`nde Fransa`yı kurtaran Talleyrand gibi bir siyasi deha gereklidir. Bu kişi belki Mustafa Kemal Paşa olabilir.
- İttihat ve Terakki yöneticileri cezalandırılmalıdır.
- Tehcir edilen Ermenilerin yurda dönüşü kolaylaştırılmalı, tehcir suçluları cezalandırılmalıdır.
- Genel seçimler için vakit erkendir. İttihat ve Terakki içinde bulunan fakat yolsuzluklara bulaşmayan ve son dönemde muhalefete geçen kişilere yeni hükümette yer verilmelidir.
- Asrileşme ve medeni dünyayla bütünleşme gereklidir.
- Türkçülük akımı muzırdır. Siyasette ve dilde, Osmanlı toplumunu oluşturan tüm unsurları birleştirici bir yol izlenmelidir.
Gazete`nin başyazılarının büyük bir bölümünü "Hatib" mahlasıyla yazan kişinin Mustafa Kemal Paşa olduğu tahmin edilmektedir.Fethi Tevetoğlu, "Atatürk`ün Minber Gazetesi`nde Kullandığı Takma Adı: Hatib", ``Milli Kültür,`` Aralık 1988, sf. 89-95. Buna karşılık Şerafettin Turan, "Minber Gazetesi`nin Hatib`i Mustafa Kemal Olamaz", Çağdaş Türk Dili, Şubat 1989, sf. 557-559. Turan`ın ileri sürdüğü argümanlar ciddiyetten uzaktır.