Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu

Kısaca: Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu zamanımız yazar ve şairlerinden. Destan şairi olarak şöhret bulan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, 1929'da Elazığ'ın Ağın ilçesinde doğdu. İlköğrenimini burada gördü. Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra öğretmenliğe başladı. Çeşitli köy ve kasabalarda 19 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra sırasıyla ilköğretim müfettişliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Genel Müdürlüğünde şube müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı, İstanbul'da Devl ...devamı ☟

Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu zamanımız yazar ve şairlerinden. Destan şairi olarak şöhret bulan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, 1929'da Elazığ'ın Ağın ilçesinde doğdu. İlköğrenimini burada gördü. Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra öğretmenliğe başladı.

Çeşitli köy ve kasabalarda 19 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra sırasıyla ilköğretim müfettişliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Genel Müdürlüğünde şube müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü, genel müdür yardımcılığı, İstanbul'da Devlet Kitapları Müdürlüğü vazifelerinde bulundu. 1978'de emekli oldu. Daha sonra Türk Edebiyatı Vakfı ve Doğu Türkistan Vakfında çeşitli idari vazifelerde bulundu. Doğu Türkistan'ın Sesi Dergisini çıkarttı. Son olarak Türkiye Gazetesinin Kültür-Sanat köşesini idare etti. Vefatına kadar bu vazifeyi yürüten Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, yakalandığı hastalıktan sonra üst üste üç defa beyin ameliyatı oldu. “Aylardan Ağustos, günlerden Cuma” diye başlayan Malazgirt Marşında belirttiği gibi, 1992 senesi Ağustos ayının 21'inde Cuma günü İstanbul'da vefat etti.

Türk milletinin tarihine, kültürüne ve meselelerine vakıf olan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, İslamiyetin ve Türklüğün en güzel motifleriyle işlediği destanlarıyla Türk edebiyatına çok şeyler kazandırdı.

İlkokul sıralarından itibaren şiir yazmaya başladı. İlk kitabı olan Bozkurtların Ruhu'nu 1952'de, ikinci kitabı olan Gençosman Destanı'nı 1959 yılında yayınladı. Destan türünde yazdığı diğer eserleri ise şunlardır:

Kür Şad Destanı (1970), Malazgirt Destanı (1971), Bozkurtların Destanı (1972), Kopuzdan Ezgiler (1973), Salur Kazan Destanı (1974), Boğaç Han Destanı (1978), Destanlarda Uyanmak (1979), Destanlar Burcu (1990), Alp Erenler Destanı (1991).

Malazgirt Marşı

Aylardan Ağustos, günlerden Cuma, Gün doğmadan evvel İklim-i Rum'a, Bozkurtlar ordusu geçti, hücuma...

x x x

Yeni bir şevk ile gürledi gökler Ya Allah... Bismillah... Allahüekber.

x x x

Önde yalın kılıç Türkmen Başbuğu, Ardında Oğuz'un elli bin tuğu... Andırır Altay'dan kopan bir çığı,

x x x


Budur, peygamberin övdüğü Türkler Ya Allah... Bismillah... Allahüekber!

x x x

Türk, ulu Allah'ın soylu gözdesi, Malazgirt, Bizans'ın Türk'e secdesi, Bu ses insanlığa Hakk'ın müjdesi...

x x x

Bu sesle birleşir bütün yürekler Ya Allah... Bismillah... Allahüekber!

x x x

Nağramızdır bugün gök gürültüsü Kanımızdır bugün yerin örtüsü Gazi atlarımın nal parıltısı

x x x

Kılıçlarımızdır çakan şimşekler Ya Allah... Bismillah... Allahüekber!

x x x

Yiğitler kan döker bayrak solmaya Anadolu başlar, vatan olmaya... Kızılelmaya hey... Kızılelmaya!..

x x x

En güzel marşını vurmada mehter; Ya Allah... Bismillah... Allahüekber!

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.