Osman Şevki Uludağ

Kısaca: Osman Şevki Uludağ (d.1889, Bursa- ö. 1964, İstanbul) Besteci, yazar, doktor(radyoloji uzmanı, asker(binbaşı), tıp tarihçisi, milletvekilidir. ...devamı ☟

Osman Şevki Uludağ (d.1889, Bursa- ö. 1964, İstanbul) Besteci, yazar, doktor(radyoloji uzmanı, asker(binbaşı), tıp tarihçisi, milletvekilidir.

Yaşamı

1912`de Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye`yi bitirdikten sonra Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı`ında görev yaptı. 1919`da Kurtuluş Savaşı`na katılmak üzere Anadolu`ya geçti; savaşta hekim olarak görev yaptı. Konya milletvekili olarak TBMM`de görev aldı. 1964 yılında hayatını kaybetti. Mezarı, Zincirlikuyu mezarlığında G adasındadır.

Bursa Şehrine Katkıları

Osman Şevki Bey, geçmişte ``Keşiş Dağı`` adıyla anılan Bursa`daki ``Uludağ``ın isim babasıdır. Osman Şevki, 1925 yılında, öğretmenlerden oluşan Bursa Coğrafya Encümeni`nin gezisine katıldığında Keşiş Dağı`nın zirvesine Cumhuriyet tarihindeki ilk tırmanışı yaptı. Dağın heybetinden etkilenen dağcı, Ankara`ya dönünce dağın adının değiştirilmesini önermiş ve önerisi kabul görmüştü. Soyadı kanunu çıktığında kendisi de ``Bursalı`` olan lakabını bırakıp, ``Uludağ`` soyadını almıştır. ``Bursa ve Uludağ``, ve ``Bursa Kumaşları``, `` Uludağ Keşişleri, Dervişleri, Tapınakları (1936) adlı kitapları vardır. Tıp tarihine olan ilgisi sayesinde Bursa`daki Yıldırım Darüşşifa Hastanesi`nin Osmanlıların Anadolu`da ilk kurduğu hastane olduğunu ortaya koymuştur.

Tıp Tarihçisi yönü

Türk Tıp Tarihi Kurumu`nun kurucularındandır. Türk tıp tarihine yönelik araştırmalarını ``Osmanlı Tababet Tarihi`` (1918) ve ``Beş Buçuk Asırlık Türk Tababet Tarihi (1925) adlı kitaplarda toplamıştır. ``Beş Buçuk Asırlık Türk Tababet Tarihi`` kitabının 5. bölümünde kendisinin çiçek aşısı çalışmalarına anlatır.

Müzisyenliği

TBMM`inde görev yapmış bestekar milletvekillerinden birisidir. Türk müziği alanında 120 kadar eser verdi. İstiklal Marşı beste yarışmasına bir beste ile katıldığı bilinmektedir. Bir eseri, 2004 yılında çıkarılan ``Bestekar Milletvekilleri`` albümünde yer almıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.