İngilizce ``Open Shortest Path First``, yani ``İlk Açık Yöne Öncelik`` anlamına gelen OSPF, bir TCP/IP ağındaki router`ların birbirini otomatik olarak tanımasında kullanılan bir protokoldür.
Amaç
İnternet denen ağ, birçok ağın birbirine bağlantısı ile oluşur. Örneğin:- Türkiye`deki çoğu internet servis sağlayıcısı, TTnet`in omurgasına bağlıdır
- TTnet, birçok ülke üzerinden Avrupa ağı olan GEANT`ya bağlıdır
- GEANT, ABD`ye ve Japonya`ya doğru birçok çıkışa sahiptir
- vs.
Bu bağlantılarda routerlar kullanılır, ve o routerlar bir şekilde hangi adrese ulaşırken hangi yolu kullanacağını bilmelidir. Bu durumda iki çözüm vardır:
- Ya birisi o router tablolarını el ile teker teker girecek
- Ya da router ağın bilgilerini otomatik olarak toplayacak
İlk çözümün ikinci çözüme göre birçok dezavantajı vardır:
- Belki de binlerce satır yönlendirme bilgisi girecek adam sayısı azdır
- Ağ, değişimlere (örneğin TTnet`in su altı kablosunun kopması) karşı dayanıksız olacaktır
Dolayısıyla, OSPF ve başka protokoller (RIP de) router`ların birbirlerini otomatik olarak görmesi için gerekli hizmetleri sunarlar.
RIP`ten farkı
OSPF, RIP ile benzer bir şekilde çalışır, yani router`lar ulaşabildikleri ağlar ile ilgili bilgileri birbirleri ile değişirler.Öte yandan, OSPF bir ağa kaç adımda ulaşabildiğini değil bir ağa ne kadar zamanda (veya hangi hızda) ulaşabildiğini yollar. Dolayısıyla, RIP`te görülebilen sonsuza kadar sayma sorunu ortadan kalkmış olur.
Buna ek olarak, OSPF dört değişik ağ rütbesine (İngilizce ``Backbone area``, ``Stub area``, ``Totally stubby area`` ve ``Not-so-stubby area``) sahiptir.
Benzer şekilde, router`lar da rütbelendirilebilir:
- Bölgeler arası router`lar
- Özerk ağ uç router`ı
- Özerk ağ iç router`ı
- Omurga ağ router`ı
- Seçilmiş router
- Seçilmiş yedek router
OSPF`in sorunları
OSPF mesajları, router`ların kendi içlerinde ağın bir haritasını yaratmasını sağlarlar. Öte yandan, bir haritayı hatırlayabilme ve o haritada yolunu bulabilme hafıza ve işlem gücü açısından çok pahalıya mal olabilir!Unutulmamalıdır ki bir haritadaki en kısa yolu bulma işlemi, yani seyyar satıcı problemi, NP-Zor bir problemdir.