Oymaağaç, Ağaçören
Kısaca: Kuzeyinde Kurtini ve Hüsrev ,doğusunda Yağmurhüyüğü ,Yeniceköy, ve Kabakulak köyü, güneyinde Omarsalı ve Güve köyleri, batıda ise Peçenek deresi bulunmaktadır. ...devamı ☟
Köy Çal Tepesinin dibinde , Peçenek Deresinin üzerinde bulunmaktadır.Yerleşim yerinden Peçenek Deresine doğru inen vadi tamamen yeşil alan olup bu bölgede özellikle kayısılar,elma bahçeleri,üzüm bağları dikkat çeker. Köy bölgenin eskiden en yeşil alanı imiş.
Köyün adını nerden aldığı konusundaki rivayetler de bunu desteklemektedir.Köye ilk yerleşenlerin ağaç oymacılığında ehil oldukları ve bu nedenle köye Oymaağaç adının verildiği söylenmektedir.
Köyün Türklerden önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair izle bulunmaktadır.Köyün çeşitli mevkilerindeki gayr-i islami motiflerle işlenmiş mermer taşların varlığı bunun en büyük delilidir.
Köyün tarihi ile ilgili fazla bilgi bulunmamakla beraber ilk yerleşen Türklerin Anadoluya ilk gelen ve dini yaymak için gelen kişiler olduğu söylenmektedir. Köyümüz 1989 yılına kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine bağlı iken aynı tarihte Aksarayın il olması üzerine Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınırları içine dahil edilmiştir.
Köyün nüfusu diğer bölge köylerinde de olduğu gibi her yıl azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işci vermeyle başlayan göç daha sonra Aksaray ,Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizliği nedeniyle yönelmiştir.2005 yılı itibariyle köyde 25 civarında mesken bulunmaktadır.
Nüfusun gittikçe azalması köyün ilköğretim okulunun kapanmasına neden olmuştur.Köyün camisinin inşaa tarihi 1925 dir.Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı köyümüzde yaygın bir şekilde yapılmakta olup, Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu tarım imkanı mevcuttur.
Bu konuda henüz görüş yok.