Pazarköy beldesi, Batı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Doğuda Eskipazar ilçesi, Batida Mengen ilçesi, Kuzeyde Zonguldak ile Güneyde Gerede ilçesi ile çevrilidir. Deniz seviyesinden 742 metre yüksekliktedir. Karadeniz Bölgesi`nin batı bölümünde, Karadeniz` e 67 km. kuş uçuşu mesafededir. Belde, merkezden geçen derenin (Kocaçay) aktığı küçük bir vadiyi andıran bir ovada yer alır.Beldemiz; batısında bağlı bulunduğu Mengen ilçesi, kuzeyi batısındaki Zonguldak ilinin Devrek İlçesi, daha batıda Bolu ili, güneyde Yeniçağa, güneydoğuda Gerede, doğuda Karabük ilinin Eskipazar ilçesi ve kuzeydoğuda Karabük ilinin Yenice ilçesi ile komşudur. Belde sınırları içerisinde irili ufaklı çok sayıda göl ve göletler bulunmakta olup, Şirinyazı (Bürnük) Göleti`nde aynalı sazan ve gökkuşağı alabalık türü yaşamaktadır.
Genel yasaklar dışında, amatörce, olta ile balık avcılığı da yapılmaktadır. Genellikle orman içi açıklıkları olan yaylalarımız, buralara yakın olan köylerinin halkı tarafından yaylacılık faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Uzun süre yeşil kalabilen yaylaları, köylülerin küçük ve büyükbaş hayvanlarını götürerek, yaz boyunca kalabilecekleri ve hayvanlarını besleyebilecekleri alanlardır. Yaylalar ve ormanlar genellikle sarıçam ve köknar ağaçları ile çevrilidir.
Beldenin içinden Mengen çayi geçmektedir.Bitki örtüsü orman olup,çevresinde yaylalar, göletler,piknik yerleri ve soguk sulari ile dogadan hoslananlarin vazgeçemedigi görüntülerle doludur. Pazarköy bucaginda l990 genel nüfus sayiminda 2400 nüfus oldugu tesbit edilerek 7 Subat 1992 tarihli resmi gazetede yayimlanan Bakanlar Kurulu Karari ile Belediye kurulmasina karar verilmiştir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı adı verilen, İzmit Körfezi`nden başlayarak Van Gölü`nün kuzeyine kadar ulaşan ve ülkemizde meydana gelen birçok depremin görüldüğü hat üzerinde bulunan Pazarköy 1948 yılındaki Gerede depreminde büyük hasar görmüş olup, ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesi üzerindedir.
Pazarköy beldesinde iş sahasının kısıtlı olması ve aşçılığın atalardan bu yana sürmesi nedeniyle halkın büyük bir kısmı, büyük şehirlerde ve yurt dışında aşçı olarak çalışmaktadır. Tarım ve hayvancılık da yapılmakta olup, geleneksel olarak düzenlenen Yayla Şenliklerimizde tarım ve hayvancılık faaliyetleri desteklenmekte ve ödüllendirilmektedir. Ekonomik yönden, ormanın çok önemli bir yeri vardır. Yakacak ve üretim olarak orman ürünleri büyük bir önem taşır.
Bölgede sanayi genellikle orman ürünlerine dayanmaktadır. Bu orman emvalleri, ilçe merkezinde ve köylerde bulunan hızar ve mobilya atölyelerinde en iyi şekilde değerlendirilmektedir. Ayrıca, süt entegre tesisleri de bulunmaktadır.
Dış bağlantılar
- Pazarköy Belediyesi Resmi İnternet Sitesi (in Turkish)
- Mengen ve Pazarköy Haber ve Tanıtım sitesi (in Turkish) - Foto VARLIK
- Anatolia.com