Qq, bazı alfabelerde p ile r arasında yer alan harf.
Harfin tarihi
Harfin İbranicedeki adı Qof un anlamı "maymun"dur; bu etimoloji açıklaması gerçeğe pek az uymaktadır, ama bundan daha uygunu da ortaya konamamıştır. Yunanlılar, özellikle [1], [2] ve bazen e (n) önünde k’yı (kappa gibi) belirtmek için qof’u kullandılar. Bu kullanım şekli yavaş yavaş terk edildi. Latinler q’yü önce C önünde kullandıktan sonra dudaksı-artdamaksı kw’yi kullanmağa başladılar.
Etrüsklerin bu harfi bilmediği sanılır; bununla birlikte, Latincede harfe verilen isimin (qu) Yunancadan aktarıldığını savunan tez pek inandırıcı değildir: Yunanlılar bu harfe koppa dediklerine göre eğer Latinler harfin ismini kendileri yarat-mışlarsa öbür harflerde olduğu gibi qo veya qe demeleri gerekirdi; oysa Etrüsklerde o sesi olmadığından qu demeleri gerekir.
Latince'den günümüze kadar harfin geçirdiği evrim üstüne yapılacak fazla gözlem yoktur. 3. yy. işlek yazılarında kuyruğun diğer birçok harfte de olduğu gibi sola yöneldiği görülür.
Elektronikte q
Q katsayısı (ing. quality, "kalite" kelimesinin kısaltması), bir bobinin aşırı gerilim katsayısına amerikalılar tarafından verilen ad. (İndükleme reaktansı ile ohm direnci arasındaki oran eşittir; Q = w L // R; burada w = 2 x f ‘dir; f frekansı hertz cinsinden,
L özindüklemesi henry cinsinden, R direnci de ohm cinsinden gösterilmiştir.)
Matenatikte q
Q pozitif ve negatif oransal sayıların cümlesini gösteren semboldür. (Oransal sayıların Q cümlesi her yerde yoğundur, fakat tam değildir.) || Q+, pozitif oransal sayıların cümlesini gösteren semboldür.
Birim
Q 40 milyar ton iyi cins kömürün yanmasıyle elde edilen enerji miktarına eşit olan ve iktisatta kullanılan bir enerji miktarı birimidir. (1 Q = 10 18 B.T.U.)
Telekomünikasyonda q
Q kodu, milletlerarası telsiz konuşmalarında kullanılan ve üçer harflik bütün grupları Q harfiyle başlayan telsiz telgraf kodu: QRA, "istasyonun uzun adı nedir?".