1983 yılında 2954 sayılı Kanunla Yurt içine yapılacak radyo ve televizyon yayınları için milli siyasete uygun ilkeleri tespit etmek, ilgili kanunda belirtilen görev ve esasların uygulanmasının gözetim, denetim ve değerlendirilmesini yapmak amacıyla kurulan Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu 12 üyeden oluşmuştur.
1994 yılında iletişim alanının yeniden düzenlenmesi sonucu Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu`nun yerine yetki ve sorumlulukları genişletilmiş özerk ve tarafsız bir kamu tüzelkişiliği niteliğinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kurulmuştur. RTÜK, basın, yayın, iletişim teknolojisi, kültür, din, eğitim, hukuk alanında birikimi olanlardan ve yükseköğretim görmüş, Devlet memuru olma niteliğine sahip, beşi iktidar partisi veya partilerinin, dördü muhalefet partilerinin göstereceği adaylar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisince seçilen 9 üyeden oluşur.
Üst Kurul üyelerinin görev süresi 6 yıldır. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. Üst Kurul, üyeleri içinden bir Başkan seçer. Başkanın görev süresi 2 yıldır. Başkan Üst Kurul Üyeleri arasından kendine bir Başkan Yardımcısı seçer ve Üst Kurul`un onayına sunar. Başkan Yardımcısının görev süresi, Başkanın görev süresi ile sınırlıdır.
Üst Kurul üyeleri 3`üncü dereceye kadar (dahil) kan ve sıhri hısımları, özel radyo ve televizyon şirketlerinde, bu şirketlerle doğrudan ve dolaylı ortaklık bağı bulunan şirketlerde ortak ve yönetici olamazlar. Üst Kurul üyeliği süresince resmi veya özel başkaca hiçbir görev alamazlar, taraf olamazlar ve menfaat sağlayamazlar.
Kurulun yapısı
Hukuk alanında birikimi olanlardan ve yükseköğretim görmüş, devlet memuru olma niteliğine sahip, beşi iktidar partisi veya partilerinin, dördü muhalefet partilerinin göstereceği adaylar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce seçilen 9 üyeden oluşur.Üst Kurul üyelerinin görev süresi 6 yıldır. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. Üst Kurul, üyeleri içinden bir Başkan seçer. Başkanın görev süresi 2 yıldır. Başkan Üst Kurul Üyeleri arasından kendine bir Başkan Yardımcısı seçer ve üst kurulun onayına sunar. Başkan yardımcısının görev süresi, başkanın görev süresi ile sınırlıdır.
Üst Kurul üyeleri 3’üncü dereceye kadar (dahil) kan ve sıhri hısımları, özel radyo ve televizyon şirketlerinde, bu şirketlerle doğrudan ve dolaylı ortaklık bağı bulunan şirketlerde ortak ve yönetici olamazlar. Üst Kurul üyeliği süresince resmi veya özel başkaca hiçbir görev alamazlar, taraf olamazlar ve menfaat sağlayamazlar.
Üst Kurul, merkez teşkilatı (Ankara) yanında, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Van müdürlüklerine de sahiptir.
Yetki ve Sorumluluk Alanı
3984 sayılı Kanun`da belirlenen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu`nun yetki ve sorumlulukları şunlardır:- Ulusal ve Bölgesel frekans planlamalarını yaptırmak, önşartları yerine getirmiş müracaatçı kuruluşlara, tarafsızlık ve hakkaniyet ölçüleri dahilinde yayın izni ve lisans vermek ve ilgili kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek için yönetmelikler hazırlamak.
- Radyo ve Televizyon yayınlarını izleme sistemleri kurarak, yayınların 4`ünü maddeye ve bu alanda Türkiye`nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların uygunluğu açılarından denetlenmesini yapmak, Uydu aracılığıyla yurt içinden veya yurt içine yapılacak yayınların ulusal ve uluslararası esaslara uygunluğunu gözetmek, bu amaçla diğer ülkelerdeki yetkili kuruluşlarla işbirliği yapmak.
- Üst Kurul öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlal eden, yayın ilke ve esaslarına aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır. Bu uyarıda, ihlalin ağırlığı ve tekrarı halinde sonuçları açıkça belirtilir. İhlalin tekrarlanması halinde, ihlalin ağırlığına göre izin uygulaması bir yıla kadar geçici olarak durdurulur veya yayın izni iptal edilir.
- 3984 Sayılı "Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun" ve bu Kanunun bazı maddelerini değiştiren 4756 sayılı " Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu,gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair " Kanun 21 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, teknolojik gelişmeleri AB normlarını içermektedir.
RTÜK Başkanları
* Ali Baransel (Mayıs 1994 - Mayıs 1996)
* Güneş Müftüoğlu (Mayıs 1996 - Mart 1997)
* Orhan Oğuz (Mart 1997 - Aralık 1997)
* İbrahim Agah Çubukçu (Aralık 1997 - Nisan 1998)
* Kutlu Savaş (Nisan 1998 - Mayıs 2000)
* Nuri Kayış (Mayıs 2000 - Haziran 2002)
* Fatih Karaca (Haziran 2002 - Temmuz 2005) (2 dönem Başkanlık)
* Aykut Zahid Akman (Temmuz 2005 - 14 Temmuz 2009) (2 -3dönem başkanlık)
* Davut Dursun (Temmuz 2009-)
misafir - 9 yıl önce
Kübra - 6 yıl önce
Lutfen artik varliginizin bir belirtisini görelim. Sizi işinizi yapmaya davet ediyorum... tv kanallarindA ahlaksiz diziler boy gösterirken siz ne yapiyorsunuz cok merak ediyorum.... koca koca yalanlar dizisini siddetle kınıyor biranönce bu rezil dizinin yayindan kaldirilmasini istyorum. Yapimcilar birazdaha yaratici olup insanliga genclige gelecwge faydali rojeler üretsinler. Sizde onlarda işini yapsin ..
Suzan - 6 yıl önce
Lutfen artik varliginizin bir belirtisini görelim. Sizi işinizi yapmaya davet ediyorum... tv kanallarindA ahlaksiz diziler boy gösterirken siz ne yapiyorsunuz cok merak ediyorum.... koca koca yalanlar dizisini siddetle kınıyor biranönce bu rezil dizinin yayindan kaldirilmasini istyorum. Yapimcilar birazdaha yaratici olup insanliga genclige gelecwge faydali projeler üretsinler. Sizde onlarda işini yapsin ..
Suzan - 6 yıl önce
Lutfen artik varliginizin bir belirtisini görelim. Sizi işinizi yapmaya davet ediyorum... tv kanallarindA ahlaksiz diziler boy gösterirken siz ne yapiyorsunuz cok merak ediyorum.... koca koca yalanlar dizisini siddetle kınıyor biranönce bu rezil dizinin yayindan kaldirilmasini istyorum. Yapimcilar birazdaha yaratici olup insanliga genclige gelecwge faydali projeler üretsinler.
fuat yöndemli - 2 yıl önce