Rapor (Edebiyat)

Kısaca: Herhangi bir görev, iş, durum veya konu hakkında o görevi, işi, konuyu incelemek veya o durumu tespit etmekle görevlendirilen kişi tarafından hazırlanmış yazılı açıklamalar veya görüşlere denir. Rapor hazırlayan kişi incelediği ve araştırdığı konu ile ilgili olarak varmış olduğu neticeleri ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Ancak bunu yaparken hiçbir surette objektiflikten ve ilmin ortaya koyduğu metotlardan ayrılmamalıdır. Raporlar daha ziyade mesleki konularda olur ve o mesleği ...devamı ☟

Herhangi bir görev, iş, durum veya konu hakkında o görevi, işi, konuyu incelemek veya o durumu tespit etmekle görevlendirilen kişi tarafından hazırlanmış yazılı açıklamalar veya görüşlere denir. Rapor hazırlayan kişi incelediği ve araştırdığı konu ile ilgili olarak varmış olduğu neticeleri ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Ancak bunu yaparken hiçbir surette objektiflikten ve ilmin ortaya koyduğu metotlardan ayrılmamalıdır.

Raporlar daha ziyade mesleki konularda olur ve o mesleğin içinden uzmanlara hazırlattırılır. Uzmanına hazırlatılmayan raporlar geçerli sayılmazlar ve ciddi kabul edilmezler. Çünkü gerçeği yansıtma ihtimalleri azdır. Raporlar uzman bir kişi tarafından hazırlanabileceği gibi, uzman kişilerden meydana gelen bir komisyon tarafından da hazırlanabilir.

Raporlar yazılı ve sözlü olmak üzere iki şekilde de hazırlanabilir. İster yazılı, ister sözlü olsun, kullanılan dil açık, sade ve anlaşılır, ifadeler mantıklı ve düzenli olmalıdır. Süslü ifadelerden mutlaka kaçınmalı, kapalı ifadelere asla yer verilmemelidir.

Raporlar, konuları bakımından çeşitli adlar alırlar:

a) Otopsi raporu b) Hasar raporu c) Hava raporu d) istihbarat raporu e) Doktor raporu f) Harp raporu

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.