Rauf Beg

Kısaca: Korgeneral Rauf Beg (Resuloğlu), 1947 yılında Afganistan'ın Tahhar vilayetinde doğdu.Afganistan'daki Özbek Türklerindendir.Askeri Lise'de okuyan Rauf Beg, 1969'da Kabil Harp Okulu'ndan mezun olarak Afganistan ordusuna katılmıştır.1976-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Frunze Askeri Harp Akademisi'nde kurmaylığını tamamlayarak Afganistan Savunma Bakanlığı Keşif Başkanlığı Birinci Yardımcılığına atanmıştır.Bilahare değişik askeri görevlerde bulunduktan sonra Afganistan iç savaşı sırasında Ku ...devamı ☟

Korgeneral Rauf Beg (Resuloğlu), 1947 yılında Afganistan'ın Tahhar vilayetinde doğdu.Afganistan'daki Özbek Türklerindendir.Askeri Lise'de okuyan Rauf Beg, 1969'da Kabil Harp Okulu'ndan mezun olarak Afganistan ordusuna katılmıştır.1976-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Frunze Askeri Harp Akademisi'nde kurmaylığını tamamlayarak Afganistan Savunma Bakanlığı Keşif Başkanlığı Birinci Yardımcılığına atanmıştır.Bilahare değişik askeri görevlerde bulunduktan sonra Afganistan iç savaşı sırasında Kuzey-Batı Afganistan Şura Başkanlığı görevinde bulunan Rauf Beg, General Raşit Dostum'un Afganistan'da söz sahibi olmasından sonra Cünbüş-i İslam-i Afganistan saflarına katılarak cephe hayatına yeniden dönmüştür.1992'den 1998 senesine kadar Kuzey Afaganistan Kumandanlığı Genelkurmay Başkanı olarak görevini sürdürmüştür.Suudi Arabistan ve Pakistan destekli Taliban örgütünün Afganistan'ı işgaline karşı direnirken cephede yaralandı. Cepheden ağır yaralı olarak ayrıldığı 1998 senesinden beri Afganistan dışında.Bir süre Türkiye'de kalan Rauf Beg, halen Norveç'te külteci olarak yaşıyor.Afganistan ve Taliban konusunda özgün bilgilere sahip olduğu hatıralarını farsça kaleme alan Rauf Beg'in hatıralarını yayına araştırmacı-yazar Erol Cihangir hazırladı.

ESERLERİ

Adı, Afganistan'dı Talibanların Eline Nasıl Düştü?
Korgeneral Rauf Beg
Yayına Hazırlayan Erol Cihangir
TURAN KÜLTÜR VAKFI
İstanbul 2001

....herşey, 1979 senesinin Aralık ayında, Sovyet Kızıl Ordusu'nun Kabil'e hava köprüsü kurmasıyla başladı Afganistan'da. Gerçi bunun asıl başlangıcı İngiliz emperyalizminin, sözde Hindistan dominyonlarını terketmesine kadar uzanıyordu ya neyse. Hikmetin, hissin, cengaverliğin ve sözün vatanıydı Afganistan. Büyük Asya medeniyetinin insanlığa armağanı olan Bedehşan, Herat, Celalabat ve Gazne... Yirmi yıldır, ABD başta olmak üzere, Pakistan, Arabistan ve batılı emperyalistler tarafından yoksulluğun, vahşetin ve barbarlığın vatanı oldu. Hülasa, dünya barışı adına korkunç cinayetler ustası Anglo-Sakson emperyalizmi ile, en eski medeniyetler beşiği Afganistan'ı ölüler ülkesi haline getiren Talibanlar arasında isimler ve etiketlerden başka fark olmasa gerektir. Afganistan'da barışın bozulduğu tarihten, bugüne kadar hadiselerin içinde bizzat yaşayan Özbek Türk'ü Korgeneral Rauf Beg'in cephe günlüklerinden, insanın tüylerini ürperten cinayetlerle, hesapta islam mücahitleri ile, emperyalizmin ajanı Talibanların icraatlarından, Afganistan trajedisinin çarpıcı gerçekleri ile yüz yüze geleceksiniz.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.