Rhagion, Bizans'in dogal ugrak yeri oldugu gibi ticaret yeriydi de. Bizansli yöneticiler, sehrin nüfus artisini engellemek ve güvenlik için batidan gelen mallari Rhegion'a indirip teslim alir, böylece gelenlerin sehre girmeleri engellenirdi. Bu nedenle Rhegion, (Trakia-Trakya) üzerinden Avrupa'ya baglanan yolda önemli bir uçi rehsi konumuna gelmistir."Via Egnatia" yani "Anayol, iki atli arabanin rahatlikla geçebilecegi biçimde genisleterek, kaba tasla dösenmistir. Keza, Bizans'a gelen elçiler ve savastan dönen komutanlar, burada karsilanir ve agirlanirdi.
VI. yüzyilda yasayan Myrinali Agothias, Rhegion'un bir liman, yani demirleme yeri oldugunu bildirmektedir. Bununla birlikte, Theodsisus'un 4368'de yayimlanan kanunlarindan "Cordex Thodosianus"un bir tanesi de burada ilan edilmis olmasindan dolayi arastirmacilar, o çaglar ait bir yazlik sarayin burada insa edilmis olabilecegini düsünmektedirler.
Thephanes'e (752-818) göre, 557 ya da 558'de İstanbul'da olan deprem sonrasi büyük bir yikima ugramis, üstelik burada bhulunan Aziz Stratonikos ve Kallinikaos kiliseleri yikilmistir. IX. yüzyilda Bizans Krali V. Leon devrinde (813-820) Rhegion, Bulgar Krali Krum'un (803-814) sakdirisina ugrar. Bulgarlar, Bizans surlarina kadar gelirler. Yollari üzerindeki Rhegion'u yakip yikarlar. Ancak I. Basileios'un (867-886) basa gelmesiyle bu saldirilar son bulmus, I.Basileios kendi sahsi hazinesiyle sehri yeniden kurmus, çökmek üzere olan Aziz (Hagios) Petros Kilisesi’ni temeline kadar yikarak yaptirmis, Kallenikos Kilisesi'ni yeniden insa etmistir. Ayrica tarihçiler, Küçükçekmece Köprüsü'nün de asıl yapısını I. Basileios'un yaptirdigini söylemektedirler. Imparator I. Basileios, sarayin günlük sikici yasamindan uzaklasmak için Rhegion'a gelip, her türlü hayvanin yasadigi ormanda avlaniyordu da.
X. yüzyılda Türklerin Rumeli'ye geçmelerine kadar Bulgar akimlari devam etmistir. XI. Yüzyilin sonlarinda (1096-1230) Haçlı seferleri ve Peçenek akimlari nedeniyle Rhegion zarar görmüstür.
XII. yüzyilda dördüncü Haçli seferi ile Latin Imparatorlar dönemi baslayinca, Küçükçekmece ve yöresi de Latin İmparatorluğunun bir parçasi oldu. Bizans Imparatorlugu'nun son dönemlerinde ise, dede ile torun iki Andronikoslar arasindaki iktidar mücadelesinde, Rhegion'un adinin sikca geçtigi görülmektedir. II. Andronikos 1327'de torunu ile bir uzlasmaya varmak için Rhegion'a bazi adamlarini göndererek onun burada yargilanmasini istemistir. Bu tarihi olay XI V, yüzyil baslarinda Rhegion'un henüz önemini korumakta oldugunu göstermektedir.
Nevar ki, kisa bir süre sonra Bizans İmparatorluğu'nun son yıllarında artik Rhegion önemsiz bir köyden ibaretti. Köprüsü ise iyice yıkılmıştır.
Kaynak
- http://www.ksiad.com.tr
- http://www.dogudanbatiya.com/Region_Rhagion__Forum_1508.aspx