Richat Yapısı

Kısaca: Uzaydan görüldüğü için NASA'ya göre 'astronot feneri. Kimine göre 'Dünya'nın gözü'. Ama ne olursa olsun esrarı hala çözülemedi. ...devamı ☟



Moritanya'daki Richat Structure
Moritanya'daki Richat Structure
Bilim dünyasında adı Richat Structure ya da "Richat Yapısı". NASA'ya göre "astronotların feneri". Çünkü uzay istasyonundan görünüyor. Uzay mekiklerinin Dünya'ya dönüşü sırasında astronotlar bu "yapıdan", aynen gemilerin deniz fenerlerinden yararlandıkları gibi yararlanıyor.

Afrika kıtasında, Moritanya'da bulunan bu yapı, ilk uzay uçuşları sırasında astronotların dikkatini çekti. 1970'li yıllarının ortalarında bilim adamları yapıyı incelenmeye başlandı. Moritanya çölünde 50 kilometrelik çapında bir çukur. Yuvarlak şeklinden yola çıkılarak, önceleri bir göktaşının Dünya'ya çarpması sonucu oluştuğu ileri sürüldü. Ancak bunu kanıtlayacak yeterli belge bulunamadı.

Ardından erozyon sonucu oluştuğu söylendi. Ancak bu tezi de destekleyecek yeterli veri bulunamadı.

Volkanik bir yapı olduğu da savunuldu. Ancak çukurun etrafında hiç volkanik kalıntı bulunamadı.

Mavi rengi ise, çukurun duvarlarını oluşturan, Paleozoik döneminden kalma kuvartz kristallerinden geliyor. Dev mavi çukur uzaktan bir göz gibi göründüğünden, bilim adamları tarafından "Dünya'nın gözü" olarak da anılıyor.

Nasıl oluştuğu ise şimdilik bir muamma olarak duruyor.

Linkler

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Mauritania&ie=UTF8&cd=1&geocode=0,21.007890,-10.940835&ll=21.125498,-11.425781&spn=3.596536,7.602539&t=h&z=8

misafir - 9 yıl önce
Nuh tufanından önceki 120.000 yıllık dönem içerisinde Marduk'tan gelenlerin altın ve diğer madenleri çıkarıp götürdükleri bir maden ocağıdır diye düşünüyorum.

misafir - 9 yıl önce
Veya çok büyük bir göktaşının dünyaya hızla çarpıp çok derinlere gömülürken ardında bıraktığı iz olabilir.Şayet göktaşı varsa bunu çok derinlerde aramak gerekir.

Oğuzhan - 2 yıl önce
Aşınmış dom yapısından başka bir şey değil. Günümüzde Afrika kıtasının büyük bir bölümü sert, kratojen, kalkan yani eski masif arazilerle kaplı ancak jeoloji geçmiş boyunca bu kıtada çeşitli orojenik, epirojenik ve volkanik faaliyetlere maruz kalmıştır. Dom yapısı da volkanik süreçlerle ilişkilidir. Şu da unutulmamalı dom yapısı 4 tipte bulunabilir bunlar; 1: Plütonik domlar( Magmanın yüzeye çıkmadan tabakalar arasına girerek bu tabakaları yükseltmesi ile oluşur, endojen dom) 2: Kriptovolkanik domlar( bunlar da volkanik kökenli gazların basınç ile üstteki tortul tabakaları yükseltmesi ile oluşur) 3: Lakolit domlar ( bunlar da volkanik malzemenin, magmanın çatlaklar boyunca yükselmesi ile oluşur) 4: Tuz domları( yer altındaki tuz ve şu ile eriyebilen malzemenin su alması sonucu yükselmesi ve tabakaları bukulmeleri ile oluşur) Richat yapısı benim kanatimce volkanik aktivitenin yaşanmadığı Plütonik Dom yapısı olabileceğidir. Mağma yeryüzüne çıkmadan alt katlarda soğuyup katılaşması ile oluşmuştur ve bu yüzden araştırmacılar yeryüzünde volkanik faaliyeti gösterecek unsurlara ulasamamalari gayet normal. Zamanla aşınan dom yapısı aynen bu görüntü arzeder. Çevresinde Halkalı veya Ekliptik şeklinde drenaj ağı oluşmuştur.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.