1889 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde doğan Sabiha Görkey, şimdiki adı İstanbul Üniversitesi olan Darülfünun’un ilk mezunlarındandır. Küçük yaşta babasını kaybedince çalışmak zorunda kalan Görkey, bir yandan çalışıyor bir yandan da Darülfünun’da matematik eğitimine devam ediyordu. Annesi de bu arada dikiş öğretmenliği yaparak geçinmelerine yardımcı oluyordu. Görkey, Darülfünun’dan mezun olduktan sonra, öğretmenliğe İstanbul’da başladı. Ardından da Edirne’ye tayini çıktı ve orada, Edirne Kız Öğretmen Okulu’nda hem müdire hem de öğretmen olarak görev yaptı.Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla birlikte, 1935 yılında 18 kadın milletvekilinden biri olarak meclise girdi (5. Dönem Sivas Milletvekili). Türk milletine bir yandan öğretmen kimliğiyle bir yandan da siyasetçi kimliğiyle uzun yıllar hizmet etti.Evli ve bir çocuk annesi olan Görkey, 22 Kasım 1963'te hayata veda etti.
5 Aralık 1934'te Parlamento'nun kapısı kadınlara açıldı. Türk Kadınlar Birliği, seçme ve seçilme hakkının verilişini kutlamak üzere Sultanahmet Meydanı'nda bir miting ve Beyazıt'tan Taksim'e bir yürüyüş düzenledi. Kadınların ilk kez oy kullandığı T.B.M.M. 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı:1 Mebruru Gönenç (Afyon) 2 Sabiha Gökçü Erbay ( Balıkesir) 3 Sekibe İnsal (Bursa) 4 Huriye Önis (Diyarbakır) 5 Dr. Fatma Memik (Edirne) 6 Nakiye Elgül (Erzurum) 7 Fakihe Öymen (İstanbul) 8 Satı Çirpan (İstanbul) 9 Ferruh Güpgüp (Kayseri) 10 Behice Bediz Morova (Konya) 11 Mihri PektaS (Malatya) 12 Meliha UlaS (Samsun) 13 Fatma Esma Naiman (Seyhan) 14 Sabiha Görkey (Sivas) 15 Seniha Hızal (Trabzon) 16 Benal Nevzat (İzmir) 17 Türkan Özbastug (Antalya) 18 Hatice Özgenel (Ara secimle)
Türkiye'de kadın hareketleri:
1926'da: Trabzon Türk Ocağı'nda Süreyya Hulusi ilk defa Türk kadının "seçme ve seçilme hakkı" ile ilgili bir konuşma yaptı. 1927'de: İstanbul'da Türk Kadınlar Birliği tüzüğüne "Kadına Siyasi Hakların Sağlanması İçin Çalışacağız" maddesini ekledi. 20 Mart 1930: Yeni çıkan Belediye Kanunu ile kadınlar ilk defa belediye seçimlerine katıldı. 1934: Ankara Türk Ocağı'nda aydın kadınlar, Türk kadınına milletvekili seçilme hakkının verilmesi için seri konferanslar verdiler ve bir keresinde de TBMM'ne kadar yürüdüler. 5 Aralık 1934: Teşkilat-ı Esasiye Kanununun 10 ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.1 Mart 1935: İlk kadin milletvekilleri TBMM'de yerlerini aldı. 22 Nisan 1935: Beylerbeyi Sarayı'nda Atatürk'ün öncülüğünde "Dünya Kadınlar Kongresi" toplandı.
İLK KADIN MİLLETVEKİLLERİMİZ
Sabiha Görkey
Kısaca: 1889 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde doğan Sabiha Görkey, şimdiki adı İstanbul Üniversitesi olan Darülfünun’un ilk mezunlarındandır. Küçük yaşta babasını kaybedince çalışmak zorunda kalan Görkey, bir yandan çalışıyor bir yandan da Darülfünun’da matematik eğitimine devam ediyordu. Annesi de bu arada dikiş öğretmenliği yaparak geçinmelerine yardımcı oluyordu. ...devamı ☟
Bu konuda henüz görüş yok.