|harita =
|harita boyut =|harita açıklama = |lat_deg = |lat_min = |lat_sec = |lat_hem = K |lon_deg = |lon_min = |lon_sec = |lon_hem = D |rakım = |yüzölçümü = |nüfus = 2007 yılı itibariyle tahmini 1000 |nüfus yoğunluğu = |nüfus_ref = [1] |nüfus_itibariyle = |alan kodu =0464 |posta kodu = 53400 |bölge = Karadeniz |il = Rize |ilçe = Ardeşen |Köy Muhtarı = Recep Ermiş
|websitesi = http://www.seslikaya.net
Seslikaya, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Seslikaya Köyü,Rize`ye bağlı Ardeşen ilçe merkezinin 8 km.güneyinde Tunca grup yolu üzerinde yer alır. Arazi yapısı az eğimli olup tarıma uygunluğu ile dikkat çeker.Eski dile göre iki dere arası anlamına gelen Ağvan,Merkez Mahallesinin kuzeyinde yer alan mağaranın içine atılan taşların meydana getirdiği ilginç seslerden dolayı daha sonra Seslikaya adını alır.Nüfusu ve 9 km2`lik alanı ile ilçemiz Ardeşen`in en büyük köyü durumunda iken zamanla bölünerek dört muhtarlık oluşturuldu.Seslikaya bu haliyle de geniş bir alanı kaplamaktadır. Köy,Merkez Mahallesinin dışında Cami Mahallesi,Türbe Mahallesi,Düz Mahalle ve Baş Mahalle olmak üzere beş yerleşim birimini kapsamaktadır.Seslikaya, adını aldığı mağaranın dışında tarihi camisi, kemer taş köprüsü ve türbesi ile ziyaretçileri çeken bir konuma sahiptir.
Son nüfus sayımı kayıtlarına bakıldığında köy nüfusunun 378 kişiden ibaret olduğu görülüyorsa da bu sayı gerçeği yansıtmamaktadır.Çünkü ilçe belediyesinin merkezden fazla pay almak için nüfusun çok olması yönünde yaptığı telkinler sonucu halkın bir bölümü kendilerini ilçe merkezinde sayıma aldırmaktadır.Genel nüfus sayımlarında gurbetçilerimizin köyde olmamaları da nüfusun düşük görünmesine yol açmaktadır.178 haneli köyün gerçek nüfusunun 1000 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Köyümüz,1950 yılında halkın büyük katkılarıyla hizmete giren okulu ve 1965 yılında hizmete açılan Sağlık Ocağıyla çevre köylerinin merkezlik görevini üstlenmiştir.Son yıllarda yetersiz kalan okul yıkılarak yerine 8 yıllık ilköğretime yönelik modern bir okul yaptırılmıştır.Bu durumuyla da taşımalı sistem içerisinde çevre köylerine merkezlik görevini sürdürmektedir.
Seslikaya İlköğretim Okulu adı 2006 yılında Seslikaya Ziya Okutan İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.Böylece Milli Eğitime ve köyün kalkınmasında birinci derecede emeği geçen ve bu işlerde öncülük eden kişinin anısı yaşatılmak amaçlanmıştır.Bu konuda teklif veren ve destek sağlayanlara halkımız müteşekkirdir. Köyde okur-yazar oranı çok yüksektir.Üniversiteyi bitirip özel ve kamu kuruluşlarında görev alanların sayısı bir hayli fazladır.
Seslikaya kendi imkanlarıyla elektriğe kavuşan ilçenin ilk köyüdür.Yine Köy Kalkınma Kooperatifini kurup öncelikli olarak yurt dışına işçi gönderen köylerin başında yer alır. Ekonomik yapısının oldukça iyi olduğu köyümüzde çay tarımına alternatif olarak değil de,yan gelir olarak kivi yetiştiriciliğine yönelenlerin sayısında bir artış göze çarpmaktadır.Yöremize özgü meyvelerin çoğu köyümüzde de yetiştirilmektedir.Bunları: Armut,elma,erik,kiraz,dut,fındık,ceviz,karayemiş,portakal,mandalina,incir, ayva,nar ve siyah üzüm olarak sıralayabiliriz.Hayvancılıkta sadece süt ineği beslenmektedir.
Yıllardır özlemi çekilen asfalt yolun tamamlanmasıyla geniş bir rahatlık sağlanmıştır.Son bir iki yıldır yapımı sürdürülen kanalizasyon çalışmaları da bitmek üzeredir.Köyde içme şebeke suyu mevcut olmakla beraber sık sık arızalanması nedeniyle mevcut boruların değiştirilmesi için ödenek ayrılarak yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Köyün merkezinde kurulan telefon santralı ile çevre köylerine de haberleşme imkanı sağlanmış olup buna ilaveten ADSL hizmeti de verilmektedir.
Köy halkı arasında canlı bir yardımlaşma ve dayanışma mevcuttur.Birlik ve beraberlik ruhu içerisinde birçok atılımları gerçekleştirmiştir.Bu işlerde öncülük yapan kişileri halk unutmamakta ve onları şükranla anmaktadır Köy halkının sosyal yapısı ileriye dönük gelişme içindedir.Hurafelere dayalı değer yargılarını terk ederek teknolojik bilgi çağına uygun davranışlara yönelmiştir.Bunu, düğünlerde ve bayramlarda,cenaze törenlerinde ve diğer sosyal etkinliklerde görmek mümkündür.Kısacası Sesikaya, coğrafi konumu,ekonomik yapısı,sosyal ve kültürel yönleriyle örnek köylerimizden biridir.
Köyün Tarihi yerleri
Seslikaya Kemer Taş Köprüsü
Seslikaya Kemer Taş Köprüsü yöremizde rastlanan köprülerin en büyüğüdür.Tunca deresi üzerinde kurulmuş olup yıllarca Seslikaya(Ağvan) ve yukarısında yer alan köylerin ulaşımını sağlayan şaheser köprülerden biridir.Diğer kemer taş köprülerde olduğu gibi yerli kireç kullanılarak yapılmıştır.Harcın hazırlanışında bol miktarda yumurta akı kullanılmış olması dayanıklılığı artırmıştır.
Geçmiş yıllarda korkuluk taşlarının bilinçsiz insanlar tarafından sökülerek dereye atılması akıllı ve tarihsever insanları harekete geçirmiş ve aslına uygun olarak onarılmıştır.
Son yıllarda köprüye kadar araba yolunun yapılmış olması turistlere kolaylık sağlamıştır.Köprü üzerinden alabalık dansını seyretmek ve tarihi derinlikler içerisinde bu eseri yapan ustaları düşünmek kişiye doyumsuz haz vermektedir.
Hasan Dede Türbesi
Seslikaya Köyünün eski eserlerinden biridir.Türbe yakın bir geçmişte yenilenmiştir.Yeni haliyle kare planlı ve betonarme kubbelidir.Bu türbe H.1262,M.1845 yılında yapılmıştır.
Hasan Dede Hasan Usta diye de bilinir. Zamanında güzel ahlaki, örnek hareketleri ve kerametleriyle taninan Hasan Dede`nin vasiyeti üzerine ölümünden yedi yil sonra cesedinin bozulmamis olduğu görüldükten sonra yapılmıstır. Yöre halkı tarafindan sık sık ziyaret edilen Hasan Dede 1845 yılında vefat etmiştir. Türbesinin önündeki kiremitli kabir de yine kendisi gibi keramet ehli bir veli olan oğlu Süleyman Dede`ye aittir.
Seslikaya Camisi
Köyün merkezinde yer alır. 1801 yılında yapılmış olup ağaç süslemeli camilerin en güzel örneklerinden biridir.
Yapı malzemesi taş ve ahşaptır.Yakın bir geçmişte önüne bir kısım ilave edilmişse de Vakıflar İdaresi buna karşı çıkmıştır.Aslına uygun hale getirilmesi için çalışılmaktadır.Galvanizli sacla örtülmüş olması yine itiraza konu olmuş,bu nedenle eskiden olduğu gibi kiremitle örtülmesi cihetine gidilmektedir. Kuzeydoğudaki minare de yukarıda zikredilen değişiklikler esnasında yapılmıştır.
Caminin taş mihrabı sade olup minberi,mahfili taşıyan sütunları ve tavan kısmı ağaç süslemelidir. Çatı boşluğuna ahşap kubbe yerleştirilmiştir.Süsleme motiflerinin büyük bölümü bitkisel karakterlidir.Orta kısmında kartuşlar içerisinde Allah,Muhammed ve dört halifenin adları yazılıdır.
Caminin dış kısmınn güney-batısında ve üst pencereler hızasında dışa taşırılmış kitabede şu yazı görülür:”Bu camii şerifi bina iden Yaşin Zade Ali Usta ve refiki Murteza oğlu Mustafa.Üçüncü usta Kurtoğlu Osman sene:1216” (1216 Hicri olup 1801 M. tarihine tekabül etmektedir.
Ahşap süslemeli giriş kapısının solunda ise başka bir kitabe yer alır. Orada da şöyle denilmektedir:”Bu camii ihya eden Yaşin Zade Ali Usta ve refiki Kurtoğlu Osman Usta”.Buradaki ihya kelimesi caminin daha önceden var olduğunu akla getirmektedir.Büyük bir ihtimalle burada var olan küçük çaptaki cami yıkılarak bu ustalar tarafından şimdiki cami inşa edilmiştir.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Recep Ermiş
1999 - Salih Kulaber
1994 - Vahittin Okutan
1989 - Mustafa Moral
1984 - Rıfkı Erten