Bu kelime lügatte; birbirine denk gelme, latifane bir ahenkle uyum içinde olma ma`nalarını taşır. Evet, ma`nidar ve hikmetli gayelerle, güzel ve latif bir tenasüp, bir nisbetle birbirine bakan ve uygunluk arzetmekle bir nizamı gösteren, yani birbirine tevafuk eden her şey işaret ve isbat eder ki; kainatta zerre kadar kör tesadüfe yer yoktur.
Keza; bir başıboşluk, şuursuz sebebler altında vücuda gelme veya kendi kendine oluş ya da doğa kanunları dedikleri tabiat hakimiyeti düşünülemez. Hiç bir şey Cenab-ı Hakk`ın daire-i ilim ve kudretinden hariç olmadığı gibi, daire-i iradesinden dahi hariç değildir.
Her şeyde; ister külli, ister cüz`i olsun; bir kasıt ve bir iradenin cilvesi vardır. Yani, Allah dilemedikçe hiç bir şey olmaz. Bütün bunlar gösterir ki: "Kainatta tesadüf, hakiki olarak yoktur."
Esasen bütün ilimler, kainattaki bu harika nizamın düsturları, esaslarıdırlar. Bu yolda yapılan tüm ilmi çalışmalar ve araştırmalar, işte bu; asla tesadüf ve abesiyete yer olmadığı, her şeyde yüksek gayeler ve ulvi hikmetler bulunduğu prensibini peşinen kabul ile bunları keşfetme gayesine ma`tuftur.
Bütün bu hakikatler, tevafuka; yani her şeyin birbirine denk gelip bir nizam ve uygunluk içinde oluşunun ma`nasına işaret ederler. Şu halde, tevafuk gösterir, akla kapı açar ki; perde arkasında biri var!
Evet, O; Sultan-ı Kainat`tır. Her şeyin anahtarı O`nun yanında, her şeyin dizgini O`nun elindedir. Her şey O`nun emriyle halledilir. Hiçbir şey başıboş olmayıp, daire-i meşietinden (O`nun irade ettiği daireden) hariç değildir.
En küçük fertleriyle dahi, bir bütünlük ve birliği muhafaza ederek uyum içinde olma hadisesi, yani tevafukat; bir kelime-i vahide (tek kelime) hükmünde olan ve ayetleri birbirine bakan Kur`an-ı Hakim`de dahi, harika bir surette vardır.
Kaynak
Hayrat Neşriyat - Tevafuk Nedir?Hayrat Neşriyat - Ana Sayfası
Hayrat Vakfı
Kur`an-ı Kerimde Tevafuk örnekleri
ing: Tewafuq