Tarihi
Eski Yunan eserlerinden Torul'un M.Ö.kurulmuş bir yerleşim yeri olduğu bahsedilmektedir. 4. Haçlı seferi sırasında Trabzon'u ele geçiren Cenevizliler Torul'u da alarak İlçenin bir çok yerinde kaleler ve haberleşmede kullanılan ateş kaleleri inşa etmişlerdir.Torul adı Tuğrulbey isminden gelmektedir. Selçuklu Sultanının Kuzey doğu seferi sırasında otağı Torul'da kurmasına izafeten daha önce ARDASA diye anılan İlçeye TORUL denmeye başlanmıştır. Torul 1461'de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum Pontus işgaline son vermesinden 1828'e kadar Sancak Beyliği olarak kalmış. 1828 den Cumhuriyete kadar Trabzon'a bağlı bir kasaba, Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Gümüşhane'ye bağlı bir İlçe olmuştur. Torul, 1. Dünya Savaşında 1916'da Rumlar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş, 14 Şubat 1918 'de de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Coğrafi yapı
a) Konumu : Harşit Çayı kenarında Trabzon-İran Transit yolu üzerinde kurulmuş dağlık bir araziye sahip bir ilçedir. Doğuda; Gümüşhane Merkez;Kuzeyde; Trabzon İli Maçka İlçesiyle,Batıda Kürtün ve Giresun Alucra İlçesi ve Güneyde Şiran İlçesi ile çevrilidir. İlçenin yüz ölçümü 969 Km2 olup, ilçe Merkezinin yüksekliği 950 metredir.b) Akarsuları : Nivene, Çitderesi ve Köstere dereleri ile beslenen Tirebolu'dan denize dökülen Harşit Çayı İlçenin önemli akarsuyudur.
c) İklimi : Doğu Karadeniz iklimi zonu içinde bulunan Kuzey Karadeniz dağlarının iç kısmından itibaren az yağışlı kışları ise sert ve yazları ılık bir iklim manzarası arz etmektedir.
d) Bitki Örtüsü : Arazi orman toprağı karakterindedir.Yağış orman bitkilerinin yetişmesine elverişlidir.Bu nedenle İlçenin bitki örtüsünü ormanlar teşkil eder.