Olay Porsuk Çayı civarındaki bir Türk köyünde geçer. Halk-aydın kopukluğunu ele aldığı ve Kurtuluş savaşı dönemindeki köy hayatını yansıttığı için önemlidir.
İlk defa 1932`de basılan kitap o tarihten bu yana 23 baskı yapmıştır. Yaban, 1942`de Cumhuriyet Halk Partisi`nin açtığı roman yarışmasında ikincilik ödülü almıştır. Yapılan çeşitli baskılardan birinin kapak tasarımı Ferit Erkman`a aittir.
I. Dünya Savaşı`ndan sonra Türk orduları terhis edilmiştir. Kendi şehri de işgal altında olduğu için Celal Paşa`nın oğlu Ahmet Celal, himayesindeki er Mehmet Ali`nin köyüne gitmek zorunda kalır. Mehmet Ali`nin köyü Haymana`daki Porsuk Çayı yakınlarındadır. Ahmet, halkın aydın kesiminden, kültürlü biridir. Mehmet Ali`nin ailesiyle beraber yaşayan Ahmet, köyde bir ``yaban`` olarak kalmıştır.
Kahvede sohbet edilirken Ahmet gelince herkes susar ve yüzünü başka yöne çevirir. Ahmet`in savaşta bir kolu kesilmiştir, fakat bu olay köylüler için sıra dışı değildir. Muhtarın karısı kötürüm, Salih Ağa`nın oğlu kambur, cami hocasının kızı da kördür. Romanın karakterlerinden Salih Ağa bir düzenbazdır. Türk köylüsünün saflığından yararlanarak her türlü kötülüğü yapar. Mehmet Ali`nin kardeşi olan İsmail elini kuşağına geçirip sinsi sinsi gezer. Sigara istemek dışında Ahmet`e yaklaşmaz. Ahmet, çayın başında çamaşır yıkarken gördüğü Emine`ye aşık olmuştur. Fakat yaklaşmak istediğinde Emine kaçar. İsmail Emine`yi eş olarak alır. Arada bir köye bir şeyh gelir ve köylülere okur üfler, o da Salih ağa gibi onların cahilliğinden yararlanır ve bu okuma üfleme için onlardan para alır.
misafir - 9 yıl önce
misafir - 9 yıl önce