720,000 m² lik bir alana kurulu olan muazzam büyüklükteki sarayın 8,886 odası bulunmaktadır.
Unesco tarafından 1987 yılında en geniş alana sahip kültür mirası olarak belirlenmiştir. Tayvan Taipei`deki Milli Saray Müzesi ile aynı enstütüde olmalarına karşın Çin İç Savaşı`ndan sonra birbirlerinden ayrılmışlardır.
İsmi
Yasak Şehir`in birçok ismi vardır. Çincesi Zijin Cheng olan sarayın litreatürdeki anlamı Mor Yasak Şehir`dir. ``Yasak`` denmesinin nedeni imparatorun izni dışında kimsenin saraya girememesinden gelmektedir. ``Zijin Cheng``,çok sayıda anlam ile doldurulmuş isimdir." ``Zi`` " veya " mor " kutup yıldızına dayanır;ki eski Çin`de ``Ziwei`` yıldız olarak adlandırılır. geleneksel Çin astrolojisinde gök yüzü imparatorluğunun yeri idi. Çevrili gök yüzü bölgesi göksel imparator ve onun oğullarının krallığıydı. Yasak Şehir dünyevi imparatorun oturma mekanı olarak ikinci suretiydi. ``Jin`` veya "yasak" bir gerçeği referans ediyordu.Hiçbir kimse imparatorun izni olmadan saraya giremez ve terkedemezdi.``Cheng`` in anlamı duvarlarla çevrilmiş şehirdir. Bugün site genel olarak Çince`de ``Gugong`` olarak bilinir.Anlamı " eski saray" dır.Bu binalara dayandırılan müze " saray müzesi " olarak bilinir. Müze etrafını çevreleyen mülklerin sorumluluğuna sahip olsa da.Betimlemesi
thumb|right|150px|Eski şehir Beijing`de yasak Şehir Yasak Şehir dünyanın hayatta kalan en geniş sarayıdır.720.000 m² lik bir alanı kaplar(178 akre veya 0.28 mil²).Dikdörtgen olup,961 metre kuzeyden güneye ve 753 metre doğudan batıya uzunluğundadır. Bu kompleks 6 metre derinlik,52 metre kale hendeği ve 8 metre duvar yüksekliği ile etrafı çevrilir.Yasak Şehir Beijing`in duvarlı şehri olarak eski zamanlardan kalma merkez olması için dizayn edildi.Serbestçe etrafı kuşatılır,duvarlı alan imparatorluk şehri olarak adlandırılır.imparatorluk şehri iç şehir ile sarılır,onun güneyi şehir dışına açılır.Yasak Şehir kalıntıları Beijing`in projesinde önemlidir.Merkez kuzey-güney ekseni Beijing`in merkezinde kalır.Bu eksen güneye doğru Tiananmen kapısı ve Tiananmen meydanı`na gider.Çin Halk Cumhuriyeti`nin seramoni meydanıdır.Kuzeyde doğruca Çan Kulesi`ne ve Davul Kulesi`ne uzanır.İç şehrin kuzeyinde dünya tapınağı,batısında ay tapınağı,doğusunda güneş tapınağı yer alır.Dış şehrin güneyinde yanyana olan iki tapınaktan soldaki tarım tapınağı,sağdaki ise cennet (gök)tapınağıdır.Duvarlar ve Kapılar
thumb|right|150px|Tiananmen kapısıYasak Şehir 7.9 metre yüksekliğinde kale duvarları ve 52 metre genişliğinde kale hendeği ile çevrilir.Kuzey ve güney duvarları arasındaki uzaklık 960 metredir.Doğu batı duvarları arası mesafe ise 750 metredir.Duvarların taban genişliği 8.62 metre olup,üste gidildikçe azalarak incelir ve 6.66 metre olur. Top hücümlarına dayanması için bu şekilde dizayn edilmiştir.Bu duvarlar sarayı savunmak ve tutmak için hizmet ederler.Onlar ``Rammed earth core``(vurarak yerleştirilmiş toprak özü) ile inşa edilmişlerdir.Yüzeyler her iki tarafta da üç kat pişmiş tuğla ile kaplıdır.Yarıklar ve çatlaklar harç ile doldurulmuştur.Duvarların dört köşesinde kuleler oturur, anlaşılması zor çatı 72 çatı sırtı ,yeniden meydana getirilen ``Prens Teng`` köşkü ve ``Sarı Turna kuşu`` köşkü ile öğünen.Çünkü onlar Song Hanedanlığı`nın ressamlığında meydana çıkmıştır.Kuleler ,sarayın dış duvarlarda en iyi görünen parçalarıydı halk tabakasından olan insanlar için.Ve pekçok hikaye onlara iliştirildi.
Saray Alanı
Yasak Şehir, dünyada en geniş alana sahip olan saray şehridir. 720,000 m² lik alanın üzerine inşaa edilmiştir. Sarayın ertafı 6 metre derinliğinde hendeklerle ve 10 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Bu alan içerisinde 7 resmi salon, 17 saray ve diğer yapılar mevcuttur.
Surları
Sarayı çevreleyen surların her cephesinde birer kapı bulunmaktadır. Güney cephede Meridyen Kapısı, kuzey cephede Tanrının Kudreti kapısı bulunmaktadır. Tanrının Kapısı halk tarafından, Meridyen Kapısı ise sadece imparator tarafından kullanılmaktadır. Bu iki kapı arası 950 m, doğu ve batı duvarları arasında ise 750 m`lik mesafe bulunmaktadır. Duvarlar kanyon ve diğer saldırılardan korunmak amacı ile, kalın ve güçlü bir biçimde inşaa edilmiştir.Surların üzerinde, dışarıyı ve içeriyi gözetlemek amacı ile sadece bir kule bulunmaktadır. Kuzeydeki diğer kapı ise Tiananmen Kapısı` dır. Mao Zedong`un ülkede komunizm rejimini ilan ettikten sonra bu kapıdan geçmiştir.
Park ve Yeşil Alanlar
Yasak Şehir`in kuzeyinde büyük yeşil alan ve çiçek bahçeleri bulunmaktadır.Bu bahçede yaşları 100 ile 300 arasında değişen bir çok ağaç ve değişik türden birçok bitki bulunmaktadır.Sembolizm
Krallık rengi olarak yeşil kullanılmıştır. Her çatının köşesinde, içerde yaşıyanların önemine dair numara belirten belirtgeçler kullanılmıştır. 9 numara ise en üst mertebe, yani kralı betimlemektedir.Saray Çevresi
Yasak Şehir`in çevresinde krallık bahçeleri bulunmaktadır.Batı yakasında iki gölün ortasına kurulu olan binalar kümesi Zhongnanhai bulunmaktadır. Burası günümüzde Çin Komunist Partisi`nin merkez bürosudur.Kuzey batıdaki Behiai Parkı bölgenin en çok bilinen parkıdır. Parkın içinde bir göl bulunmaktadır. Jingshan Parkı ise son Ming imparatorunun, ayaklanan ordunun sarayı basması sonucunda intihar ettiği yer olarak bilinmektedir.Günümüzde Tiananmen Kapısı`nın önünde, ortada ve her iki yanda olmak üzere üç adet Mao`nun heykeli bulunmaktadır. Soldaki heykelin üzerinde "Çin Halk Cumhuriyeti`nin Vatandaşlarına Uzun Ömür" yazmaktadır. Sağ anıtın altında ise "Birleşik Tüm Dünya İnsanları Uzun yaşasın" yazmaktadır. Burada uzun yaşama dileği sembolik olup, krallığı kastetmektedir. Fakat günümüzde tüm insanlığa olarak algılanmaktadır.
Dış avlu
Gelenksel olarak Yasak Şehir iki kısma ayrılır.Dış avlu veya ön avlu, güney bölümleri içerir.Seramonik amaçlar için kullanılıyordu.İç avlu veya arka saray, kuzey bölümlerini içerir.İmparator ve ailesinin ikametgahıydı.Devletin günlük işleri için kullanılıyordu. Genel olarak Yasak Şehir,üç dikey eksene sahiptir.En önemli binalar merkez kuzey-güney ekseninde yer alır.Dış avlu Yasak Şehrin güney ucu kısmı, imparatorluğun seramoni merkeziydi.Meridyen kapısından girişte geniş bir alanla karşılaşılır,Taihemen (yüksek uyum kapısı) alanı,üzerinde beş köprünün boyda boya geçtiği kırılarak akan iç Altın su nehri`` tarafından delinip geçilir.Arkasında Taihedian (yüksek uyum salonu) alanı. Üç sıra kat beyaz mermer, teras alandan yükselir.Saray komleksinin merkezi,üç avlu bu terasın üstünde yükselir.Güneyden itibaren bunlar,Yüksek Uyum Salonu,Merkez Uyum Salonu ve Koruma Uyum Salonu.Yüksek Uyum Salonu en genişidir.Alanı kuşattığı seviyeden 30 metreden fazla yükselir.İmparatorluk gücünün seramonik merkezidir.Çin`deki en uzun ömürlü ağaç yapıdır.Dokuz at boyu genişliğinde ve beş at boyu derinliğindedir.Dokuz ve beş sayıları imparatorluk majestelerine sembolik olarak bağlantılı bulunmaktadır.İmparatorluk tahtı yakınındaki sekiz direk altın ile kaplıdır.Ve tüm alan ejderha motifleriyle kaplıdır.Ming Hanedanlığı döneminde imparator bu avluda devlet işlerini görüşmek için yer alıyordu.Qing hanedanlığı döneminde salon sadece seramonik amaçlı kullanıldı.Taç giyme törenleri,tayinler ve imparatorluk düğünleri gibi. Mekezi Uyum salonu daha küçüktür(Kare salon).İmparatorun seramoniler öncesi hazırlanması ve istirahati için kullanılıyordu.Üçüncü salon,Koruma Uyum salonu aynı şeyi veya konuyu tekrar gündeme getirmede ve aynı zamanda imparatorluk sınavının final sahne yeri olarak kullanılıyordu. Kuzey ve güney tarafından terasa getiren imparatorluk rampalarının ortası özelliği olan dikkatlice işlenmiş,sembolik ana rölyef oyulmuş sant eserleri içerir.Kuzey rampası(Koruma ve Uyum salonu arkası),tek parça taştan oyulmuş,16.57 metre uzunluğunda,3.07 metre genişliğinde ve 1.7 metre kalınlığındadır.Ağırlığı 200 tondur;ve Çin`deki böyle oyulmuş en geniş sanat eseridir.Güney rampası(Yüksek uyum salonu önündeki) hatta daha uzundur fakat,iki taş kalıbın birlikte birleşmesinden yapılmıştır. Dış avlunun güney batı ve güney doğusundaki Askeri Yükseklik ve Yazınsal Şeref salonlarıdır.Eskiden imparatorun çeşitli zamanlar bakanları kabul ettiği tuttuğu salon olarak kullanılıyordu.Daha sonra sarayın kendi basım evi olarak muhafaza edildi.Ve daha sonra büyük sekreterya ofisi haline geldi.İç avlu
Din
Tarih
İnşaat
Yasak Şehir sitesi, Moğol Yuan imparatorluğu zamanında imparatorluk şehrinin parçası idi. Ming Hanedan imparatoru `` Hongwu `` (21 Eylül 1328- 24 Haziran 1398; Çin`deki Ming Hanedanlığını kuran ilk imparator "1368-1398") başkenti kuzeydeki Pekin`den ,güneydeki ``Nanjing`` e taşıdı ve 1369 da Moğol saraylarının temelinden yıkılmasını emretti. Onun oğlu ``Zhu Di`` Pekin`deki koltuğunda ``Yen`` prensi yapıldı. 1402 de ``Zhu Di`` tacı zorla ele geçirerek `` Yongle Emperor `` oldu (2 Mayıs 1360 - 12 Ağustos 1424 ,Çin`deki Ming hanedanı`nın üçüncü imparatoru idi :1402 den 1424 e kadar).
Pekin`i Ming imparatorluğunun ikinci başkenti yaptı ve inşaat 1406 de başladı.İlerde Yasak Şehir olacaktı.İnşaat 14 yıldır devam ediyordu.Yaklaşık 200.000 işçi kullanılıyordu.En önemli salonun direkleri güney Çin ormanlarında bulunan ve yaprakları her mevsim yeşil kalan ``Phobe zhennon`` aacından yapıldı.
Büyük direkler ``Qing Hanedanlığı`` nda çam ağacı odunu parçaları çok yönlü kullanılarak yeniden inşa edildi. Büyük teraslar ve geniş taş sanat eserleri Pekin yakınındaki taş ocağındaki taşlardan yapıldı.Daha büyük parçalar geleneksel yönteme göre taşınamıyordu. Yol boyunca merdiven boşlukları kazıldı. Dondurucu kışlarda yerlere sular dökülerek buz tabakası elde edildi ve taşlar buz üzerinde sürüklendi.
Büyük salonun döşemeleri altın tuğlalarla (pişmiş çamur balçık) kaplandı.Her bir yığını pişirmek , metalik sesli çınlayan düz tuğlalar elde etmek için aylar alıyordu. İç dösemelerin çoğu altı yüzyıllık orijinaldır.
Ming Hanedanlığı
Saray tamamlanmadan önce bile ``Zhu Di `` gezi ve avlanma aldatıcı görüntüsü altında Pekin`e taşınıyordu. İmparatorluğun yönetim merkezi dereceli olarak ``Nanjing`` den ``Pekin`` e nakledildi. Saray 1420`de tamamlandığında ``Zhu Di `` oraya taşındı ve Pekin resmi olarak imparatorluğun başkent oldu.Ancak, onların yapımından hemen hemen dokuz ay sonra ``taç odası``nı da içeren üç ana salon yanarak çöktü. Yeniden inşa edilene kadar 23 yıl böyle kalacaktı. Yasak şehir 1420`den 1644 yılına kadar Ming Hanedanlığının mekanı idi. Nisan 1644 de baş kaldıran kuvvetlerin lideri ``Li Zicheng`` onu zapt etti ve Ming Hanedanı`nın son imparatoru `` Chongzen `` kendini `` Jinghan Tepesi`nde``de astı. ``Li Zichen`` kendi kendini ``Shun Hanedanı`` nın imparatoru ilan etti. Ancak kendisi de hemen, eski Ming generali ``Wu Sangui``nin ordularının ve Mançurya kuvvetlerinin birleşmesinden önce kaçtı.