Yer gözlem uydusu Dünya yörüngesinden gözlem yapmak için özel olarak tasarlanmış casus uydu benzeri ancak çevresel izleme, meteoroloji, harita hazırlama gibi askeri olmayan kullanımlar için tasarlanmış bir yapay uydu türüdür.
Yer gözlem uyduları, en fazla aygıtı üzerinde taşıması için nispeten düşük irtifada konuşlandırılmalıdır. 500-600 kilometre altında kalan yüksekliklerde kaçınılmaz olarak sürüklenmenin etkisindedir. Bu kadar düşük irtifalarda sıklıkla hava sürüklemesi önemli oranda yörünge yükseltme manevralarını gerektirir. Yer gözlem uyduları ERS-1, ERS-2 ve Avrupa Uzay Ajansı'nın sahibi olduğu Envisat yanı sıra Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Örgütü (EUMETSAT) tarafından yararlanılan MetOp gibi uzay araçlarının tümü yaklaşık 800 km yükseklikte çalıştırılır. Avrupa Uzay Ajansı'nın Proba-1, Proba-2 ve SMOS uzay araçları, yaklaşık 700 km yükseklikte Dünya'yı gözlemler.
Alçak yörüngede odaklanılan alanda küresel kapsama alanı oluşturabilmek için görece düşük kutupsal ya da en azından yakın kutupsal açıda olmak zorundadır.