} Yoğunoluk, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine bağlı bir köydür. Kadirli'nin yüksek yayla köylerinden biridir
Tarihi
Köy eski Türk yerleşim yerlerinden biridir.Bu yaklaşık 250-300 yıllık Türk mezarlıklarından anlaşılmaktadır.Köyü; Kehalar,Kılıçlar,Hatunoğlular,Serçeler,Yağızlar Güneceler,Tatarlar Kurmuştur.Köy İsmini İçme suyunun kaynağından almıştır.Köyün merkezine katıralağı denilmektedir.Genelde köy bu isimlede söylenmektedir. Osmanlılar döneminde Ahmet Cevdet Paşa'nın Çukurova Bölgesindeki eşkiyalık faliyetlerini bertaraf etmek için Osmaniye iline gelmesi sırasında (1860'lı yıllar)bugünkü yerleşimin temellerinin atıldığını düşünüyorum. Ahmet Cevdet Paşa ile birlikte gelen Kurt İsmail Paşa'nın (o zamanlar henüz paşa degildir.) bugünkü yoğunoluk denen mevkiye (orası düz bir alandır) yerleştiği görevi bittikten sonrada orada kendi akrabalarından bir aile bıraktığı, bu ailenin hala orada Hatunoğlu soyadı ile yaşadığı bilinmektedir. Dülkadiroğulları Beyliğinden 1940 yıllarına kadar eşkiyalığın kol gezdiği bir coğrafyadır. Yoğunoluk sınırının hemen yukarısındaki Turna Dağı; meşhur Dulkadiroğullarıyla Osmanlı ordularının Turnadağı savaşının yapıldığı yerdir. Yoğunoluk köyü sınırları içerisinde Aşılı Kalesi ve Hecgeren Kalesi vardır. iki kalede tarihçiler ve arkealoglar tarafından araştırılıp değerlendirilmesi gereken birer tarihi mekanlardır. iki kalede ulaşılması zor olmasından dolayı köylülerin dahi kaleleri görenleri azdır. Özellikle hecgeren kalesinin zamanında darphane olduğu altın paralar basıldığı köylüler arasında bir söylentidir. Ulaşılması zor bir kaledir.
Tarihi
mekanlar olarak kayseri mevkinde bulunan eski mezar taşları ve mezarlar, günece mevkinde bulunan kisiyerindeki kilise kalıntıları tarihi mekanlardır. Özellikle kalelerin tarihinin araştırılması başta sayın Cezmi Yurtsever hocaya, (kendisi o yöreler hakkında derin bilgi sahibidir) kazılar arkealoglara düşmektedir. Elbet birgün bu tarihi yerler araştırılacak tezler hazırlanacaktır ama bizim ümidimiz biran önce yapılması, gün yüzüne çıkarılmasıdır. Karacaoğlan, Dadaloğlu gibi şairlerin gezip dolaştığı, Ahmet Cevdet paşa, Kurt İsmail Paşa gibi komutanların eşkiya kovaladığı tabiat harikası bir köydür. Gezip görmek isteyenler aç susuz ve açıkta kalmazlar. Evler arasındaki mesafe km lerce uzak olsada misafirperver yayla insanlarıdır. Aç ve açıkta bırakmazlar.
Coğrafya
*Osmaniye'ın merkezine 80 km uzaklıktadır. *Kadirli ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köy orta yükseklikte bir yayla köyüdür. -ÜCE DAGI- gibi yüksek dağlar vardır.Köyün doğusunda Keşiş Çayı, Batısında Savrun Çayı vardır.Önemli yaylalıkları; Kayseri, Kastal,Çıtırıklı ve Dutlu Pınar Yaylasıdır.köye ulaşım kış aylarında sabah ve akşam köy servisleri ile yaz aylarıda ise sürekli işleyen köy servisleriyle sağlanmaktadır.ayrıca köyde bakkal kahvehane cami fırın berber değirmen gibi olanaklarıda bulunmaktadır. Kadirli ilçesinin en dağılık köylerinden biri olmakla birlikte katıralağı denen merkezi kadirlinin en gelişmiş dağ köyüdür. Jandarma taşkilatı ve sağlık ocağının bulunması cevredeki köylere bu hizmetin burdan gitmesini sağlamakta, yukardaki köylere geçiş bu köyden yapılmaktadır. Yol üstü bir köydür. Köy mahalleler halindedir. Kaş, kayseri, günece, kastal, yoğunoluk gibi küçük yerleşimlere ayrılmış ama merkez olarak katıralağı ön plana çıkmıştır. Yazın sıcağından bunalan kadirliden çok fazla nufus çekmekte; havası, suyu - sağlık ocağı ve jandarma taşkilatının olması kahvehanelerde vakit geçirile bilmesi yayla olarak cazip hale gelmiştir. Köyün tamamı ormanlıktır. Köy halkı reçberlikle geçimini sağlamakta köy okulunun 1950 yıllardan bu yana hizmet vermesi okur yazar oranını yükseltmiştir. Köyde okur yazar olmayanların sayısı yok denecek kadar azdır. Kıl keçisinin yoğun olarak yetiştirildiği köylerden biri iken şuan orman idaresinin tutumundan dolayı yok olmuştur.
İklim
Köyün iklimi,Akdeniz iklimidir ÜCE DAGI dıye anılan dagın ekosisteminin korunması için her nevı orman tahribatına karşı korunması gerekmektedir Üce Dagı yöredekı tüm hayvanların yaşama, barınma, korunma ortamıdır. yörenın en yüksek dagı ve bitki örtüsü bakımından en zengin yeridir Devlet millet bir olup bu dagı koruyalım
Nüfus
hadi yaaa bir şey yazmamışını ki çok yetersiz bunlar.
Ekonomi
Köyün ekonomisi reçberlikle birlikte orman ve hayvancılıga dayalıdır. Köyde tarımsal kalkınma kapsamında tarım kredi kooparatifi kurulmuştur.ayrıca süt üreticiliği yapılmakta ve defne( har ) yaprağı kesimi yapılmaktadır. Köy merkezi (Katıralağı) yazın iç truzimden küçükte olsa pay almaktadır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2004 - :1999 - :1994 - :1989 - :1984 -