Zebür

Kısaca: Zebür Ünlü dört büyük ilahi kitaptan biri. Allahü teala tarafından Davud aleyhisselama indirilmiştir. Beni İsrail'in peygamberlerinden olan Davud aleyhisselam, peygamberlikle sultanlığı kendinde toplamış bir peygamberdir (Bkz. Davud aleyhisselam). Davud aleyhisselamın çok güzel ve tesirli sesi olup, kendisine İbrani dilinde Zebur kitabı geldi. Kur'an-ı kerimde mealen; “Biz Davud'a (aleyhisselam) Zebur'u verdik.” (İsra suresi: 55) buyrulmuştur. Bu kitap manzum şekilde olup, Tevrat'tan s ...devamı ☟

Zebür Ünlü dört büyük ilahi kitaptan biri. Allahü teala tarafından Davud aleyhisselama indirilmiştir. Beni İsrail'in peygamberlerinden olan Davud aleyhisselam, peygamberlikle sultanlığı kendinde toplamış bir peygamberdir (Bkz. Davud aleyhisselam). Davud aleyhisselamın çok güzel ve tesirli sesi olup, kendisine İbrani dilinde Zebur kitabı geldi. Kur'an-ı kerimde mealen; “Biz Davud'a (aleyhisselam) Zebur'u verdik.” (İsra suresi: 55) buyrulmuştur.

Bu kitap manzum şekilde olup, Tevrat'tan sonra indirilmiştir. Vaz ve nasihat şeklindedir. Tevrat'ı açıklamış, onun hükümleriyle amel etmeye çağırmıştır. İçinde, helal ve harama dair hükümler yoktur. Zebur, Tevrat'ı neshetmemiş, onun hükümlerini yürürlükten kaldırmamıştır. Ayrı bir şeriat kitabı değildir. Davud aleyhisselam da hazret-i Musa'nın getirdiği dini kuvvetlendirdiğinden, resul olmayıp, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden biridir.

Davud aleyhisselamın çok güzel, pek yanık ve tatlı sesle okuduğu Zebur'u, dinleyenler hayran kalıp, kendinden geçerdi. Zebur okunacağı zaman, insanlar, cinler, ehil ve yırtıcı hayvanlar durur, kuşlar üzerlerine kanat gerer, rüzgar dinerdi.

Hadis-i şerifte bildirildiği üzere Peygamber efendimiz bir gün Ebu Musel Eş'ari'yi (radıyallahü anh) Kur'an-ı kerim okurken dinledi ve; “Gerçekten sana Davud'un (aleyhisselam) mizmarlarından (güzel ses ve ahenginden) biri verilmiştir.” buyurdu. Resulullah efendimiz onun sesini Davud aleyhisselamın sesine benzetmiştir.

Kur'an-ı kerimden önce inzal edilen (indirilen) bu Zebur ve diğer ilahi kitapların elde asılları olmayıp, hepsi zamanla tahrif veya yok edilmişlerdir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.