Şahinburgaz, Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
OSMANLI DEVLETİ`NİN SON ZAMANLARINDA KAPIDAÄ VE ŞAHİNBURGAZ.
1550 tarihinde Kapıdağ Nahiyesinde (Bölge anlamındadır.) olan köyler şunlardır. Bandırma, Şahinburgaz, Meşhetlu,(Ormanlı olabilir.) Kocaburgaz (Korucaburgaz) Mihanya, Bergama, Kumliman (Tatlısu) ve Kestel`dir. 1893`te Kapıdağ Nahiyesindeki köylerin Hane ve Nüfusları: Perama 516 hane 2183 nüfus Mihanya 262 hane 1165 nüfus Kestel 144 hane 693 nüfus Kocabergos 147 hane 707 nüfus Şahinbergos 516 hane 2183 Bu sırada bu köylerden yalnızca Şahinbergos`ta 231 Türk oturmaktadır. Diğer tüm köylerin nüfusunu Rumlar oluşturmaktadır.ŞAHİNBURGAZ`IN KURULUŞ ÖYKÜSÜ.
600 yıl önce bir Rum papaz, bugün Değirmenüstü denen tepeye çıkıyor. Kuzeyi deniz, güneyi ova... Dönüyor, ovaya bakıyor ve söyleniyo : -Bir kişiye çok, iki kişiye az. Ve o papaz ilk temeli atıyor. Bu gün manastır dediğimiz mevkiye ilk manastırı kuruyor. Devamında Türkler bu güzel koya gelip yerleşiyor. Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı bir köy oluşuyor. Şahinburgaz`ın Rumca adı Diavati`dir. Daha sonraları Şahinbergos olarak kullanılıyor. Türkler tarafından bu isim Şahinburgaz olarak kullanılıyor.KURTULUŞ SAVAŞI`NDA ŞAHİNBURGAZ...
Yurdumuzun, I. Dünya Savaşı sonunda işgale tam olarak uğramayan köylerinden biridir Şahinburgaz... Zaman zaman Yunan askerlerinin köye baskın yapmalarına karşılık verilmiştir. Köyümüzde o gün yaşayan yerli Türkler, düşmana karşı bayırlara siperler eşip, Yunanlıların köye girmesini engellemişlerdir. Köyümüze girmeye kalkan eşkiyalar köy gençleri tarafından önlenmiştir. Kurtuluş Savaşı sonunda köyde bulunan Rum ailelerde köyü terk etmek zorunda kaldı. Kapıdağ`daki diğer köyler de bulunan tüm aileler, köyleri boşaltarak kaçmışlardır.YENİ TOPLUMUMUZ.
Cumhuriyet kurulduktan sonra mübadele yolu ile gelen Muhacirler ve Pomaklar çevremizdeki boşalan diğer köylere iskan ettirilmişlerdir. Daha sonra çevre köylerden gelen Muhacirlerin de Şahinburgaz`a yerleşmesi ve Pomaklardan, lazlardan kız alınması ile Şahinburgaz`da kozmopolit bir toplum meydana gelmiştir. Zaman içinde göçmen olarak gelen Çerkezlerinde yerleşmesi, toplumu daha renkli değişik bir toplum haline getirmiştir. Bu kozmopolit toplum bir arada yaşamaya alışmıştır. Şahinburgaz`ın kozmopolit halklarının adetlerinin karışmasından güzel adet ve gelenekler ortaya çıkmıştır. Bugün bile bu geleneklerin çoğu yaşatılmaktadır.ÇAYAÄZI (ŞAHİNBURGAZ)
Çayağzı Köyü, 1964 ten önceki adı ile Şahinburgaz, Balıkesir İlinin, Erdek İlçesine bağlı bir sahil köyüdür. Konum itibarı ile Kapıdağ Yarımadası`nın kuzey sahilinde Marmara Denizi kenarında bir balıkçı köyüdür. 600 nüfusa sahip 150 hanelik bir köydür. 1940 lı yıllarda turizme açılmış bir plaja sahiptir. Balıkçılık, sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık ve turizm köyün gelir kaynaklarıdır.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında yeterli bilgi yoktur.Coğrafya
Şahinburgaz`a gelebilmek için yurdumuzun neresinde olursanız olun ilk gelinecek yer Bandırma`dır. İstanbul`dan Bandırma`ya her gün birkaç sefer Hızlı Deniz otobüsleri çalışmaktadır. İstanbul-Yenikapı limanından Bandırma 2 saat tutmaktadır.
Bandırma - Erdek Karayolundan Şahinburgaz`a dönülür. Şahinburgaz`ın Bandırma`ya uzaklığı 29 kilometredir. Bandırma Eski Garajından kalkan otobüslerimiz sizleri bekliyor.
Otobüslerimiz Bandırma`dan saat 14 ve 16 da Şahinburgaz`a, Sabah ta saat 8 ve 9.30 da Bandırma`ya sıra ile hareket ederler.
İklim
Köyün iklimi, ılıman Marmara ikliminin genel etki alanı içerisindedir.Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri | |
---|---|
2007 | |
2000 | |
1997 | |
1990 | |
1985 |
Ekonomi
Balıkçılık, sebzecilik, meyvecilik, hayvancılık ve turizm köyün gelir kaynaklarıdır.
Muhtarlık
Çayağzı`nın, köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -
Altyapı bilgileri
Köydeilköğretim okulu var ve taşımalı eğitim sisteminden yararlanılmaktadır. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Linkler
Erdek belde ve köyleri köy-taslak