Doç. Dr. Şakir Kocabaş (d. 1945, İstanbul - ö. 2006)
İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul`da tamamladı. 1970 yılında İTÜ Kimya Fakültesi`nden mezun oldu. 1972-86 yıllarında Türkiye ve İngiltere`de kimya sanayiinde teknik ve idari görevlerde bulundu. Bu süre içinde bilim ve dil felsefesi çalıştı. 1985`te yayınladığı "İfadelerin Gramatik Ayırımı" isimli kitabı Düşünce dalında Yazarlar Birliği`nin ödülünü kazandı. 1985-90 yılları arasında Londra Üniversitesi`nde yapay zeka alanında doktora yaptı. Doktora tezinin konusu “Bilginin İşlevsel Sınıflandırılması: Bilimsel Araştırma ve Buluşlar Üzerine Uygulamalar” (Functional Categorization of Discovery) idi. Aynı yıllarda Türkiye`de İlim ve Sanat dergisi ve Hindistan`da Aligarh Üniversitesi tarafından yayınlanan MAASJournal of Islamic Science dergilerinde İslam, bilim ve felsefe konularında makaleleri ve The Qur`anic Concept of Intellect ve Foundations of Scientific Thought in Islam isimli iki küçük kitabı yayınlandı. 1991 yılında Türkiye`ye dönen Dr. Kocabaş halen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi`nde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Tübitak Marmara Araştırma Merkezi`nde Yapay Zeka Grup başkanlığı yapmaktadır. Kocabaş`ın yapay zeka alanında 15`den fazla uluslararası makale ve konferans yayını bulunmaktadır.
Eğitimi
Doçent Dr. 1994 İstanbul Teknik Üniversitesi, Uzay Mühendisliği Bölümü,Ph.D. (Artificial Intelligence) 1985-90 King`s College London Dept. of Information Engineering
Kimya Yüksek Mühendisi 1967-70 İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi
Kimya Mühendisi 1963-67 İstanbul Teknik Üniversitesi T.O.
Akademik Tecrübesi
- Yapay Zekada Bilgi Organizasyonu ve Bilgi Gösterimi üzerine araştırma tecrübesi. - Yapay Zekada Makina Öğrenmesi ve Bilimsel Buluşların Modellendirilmesi konusunda araştırma tecrübesi. - Gerçek Zamanlı Yapay Zeka ve Simülasyon konusunda proje tecrübesi. - Bilgisayar programlama tecrübesi; PROLOG programlama dilinde yazılım geliştirme.Yönettiği projeler:
- EUCLID RTP 11.3 Kompleks Hava Muharebesi Simülasyonu (1993-97), [Bu proje başarılı bir şekilde tamamlandı, ve 3.6.1998 tarihinde Marmara Araştırma Merkezi`nin 1997 Yılı Proje Ödülünü kazandı.
- EUCLID RTP 11.7 Uçakta Silah Sistemleri Simülasyonu (1996-97), [Bu proje 1997 yılında başarılı bir şekilde tamamlandı.
- Bilimsel Araştırma ve Buluşların Modellendirilmesi.
- Osmanlıca-Kiril Optik Harf Tanıma.
- Parçacık fiziği ve seramik superiletkenler alanındaki bilimsel buluşların modellendirilmesi üzerine araştırma. (Londra`da)
- Londra Üniversitesi`nde doktora çalışması. Doktora konusu: "Bilgi Sistemlerinde Bilgi Organizasyonu: Bilimsel Buluşların Modellenmesi Üzerine Uygulamalar".
- Istanbul ve Londra`da kimya sanayiinde çeşitli üretim, araştırma ve geliştirme çalışmaları.
Üye Olduğu Bilimsel Dernekler
- American Association for Artificial Intelligence (AAAI) - British Computer Society, Specialist Group on Expert Systems (BCS-SGES) - The Society for Artificial Intelligence and Simulation of Behaviour (AISB)Felsefi Eserleri
- Kocabaş, Ş. (1984). "İfadelerin Gramatik Ayırımı". Ekin Yayinları: Istanbul, 222 s. [Bu eser "Düşünce ve Felsefe" dalında 1985 yılında Türkiye Yazarlar Birliği`nin birincilik ödülünü kazanmıştır.
- Kocabaş, Ş. (1997). "İslam`da Bilginin Temelleri". İz Yayıncılık: İstanbul, 140 s. [Bu kitap "Araştırma" dalında 1997 yılında Türkiye Yazarlar Birliği`nin birincilik ödülünü kazanmıştır.