Ahmet Fevzi Paşa Girit kökenliydi. İstanbul`a genç yaşta gelmiş. Bir süre kayıkçılık yaptıktan sonra donanmaya girerek yükselmiş, 10 Kasım 1836 tarihinde II. Mahmut tarafından Kaptan-ı Deryalığa getirilmişti. Mühendishane-i Bahr-i Hümayun binasının genişleterek yeniden inşa edilmesini üstlendi.
Donanmayı Mısır`a kaçırması
Padişah II. Mahmut 2 Temmuz 1839 tarihinde Osmanlı ordusunun Nizip`te Mısır ordusu önünde bozguna uğradığı günlerde vefat etti. Yerine tahta çıkan oğlu I. Abdülmecit henüz 16 yaşındaydı. Osmanlı Devleti`nin bu zor günlerinde Koca Mehmet Hüsrev Paşa padişaha baskı yaparak kendisini sadrazam ilan ettirdi.Ancak Ahmet Fevzi Paşa`yla Hüsrev Paşa birbirlerine düşmandılar. Sadrazam olan Hüsrev Paşa o sırada Osmanlı donanmasının başında Ege Denizi sularında seyretmekte olan Ahmet Fevzi Paşa`yı İstanbul`a geri çağırdı. Ahmet Fevzi Paşa İstanbul`a ulaştığı zaman idam edileceğinden korktu ve Mısır`a sığınmaya karar verdi. Emrindekilerin çoğuna asıl amacını söylemeden gemilerin tümünü Mısır`a yöneltti ve İskenderiye`de demirleyerek tüm donanmayı Kavalalı Mehmet Ali Paşa`ya teslim etti. Böylece 12 yıl önceki Navarin Deniz Savaşı`nda tamamen yok edilmiş olan Osmanlı donanması bir kez daha yok edilmiş oluyordu.
Osmanlı gemileri uzun süre Mısır`da kaldı. Osmanlı Devleti Mısır`a karşı çok zayıf bir duruma düşmüştü. Abdülmecit 1841 yılında bir ferman imzalayarak Mısır Valiliğinin miras yoluyla Kavalalı Mehmet Ali Paşa`nın ailesinde kalması kabul etti. Böylece Mısır`daki isyan sona erdi. Ahmet Fevzi Paşa Mısır`da 1840 yılı civarında öldü.