Kuruluşu
Birinci Dünya Savaşı yaklaşırken, Osmanlı Donanması`nın büyük devletlerin donanmalarından geride kalması, buna rağmen donanmasına önem verememesi Donanma Cemiyeti fikrini oluşturdu.Yunanistan`ın da kuvveti üç beş zırhlıya bedel Averoff Kruvazörü`nü alması halkta endişeye yol açtı ve derneğe katılım arttı.İstanbul`da kurulan dernek bir süre sonra Anadolu`ya ve yurtdışına yayıldı.Her tarafta öğrencilerin, tüccarların, esnafların, askerlerin ilgi odağı oldu.
Halk tarafından örgütün bu kadar benimsenmesi, Sultan Reşat`ın ilgi duymasına yol açtı.Padişah derneği korumasına alıp maddi katkı sağladı.Sultan Reşat`ın emriyle cemiyete katkı sağlayanlara teşekkür belirtisi olarak "``Donanma İane Madalyası``" adında bir madalya verilmesi kararlaştırıldı.
I. Dünya Savaşı`ndan sonra Bahriye Nezareti`ne katılan dernek, bir süre sonra 2 Nisan 1919 günü kapatıldı.
Faaliyetler
İlk olarak Averoff`a denk olması için Barbaros Hayreddin ve Turgut Reis zırhlıları alındı.Bu gemiler Balkan Savaşları`nda savaştı.
Cemiyet 1912`de Alman s.165 Sınıfı Yadigar-ı Millet, Muavenet-ı Milliye, Numune-i Hamiyet ve Gayret-i vataniye muhripleri aldı.
Gittikçe büyüyen cemiyet 1912`de İngiltere`ye Sultan Osman ve Reşadiye isimli iki büyük dretnot siparişi verdi.İngiltere`nin ücreti ödenen bu gemilere el koyması Birinci Dünya Savaşı öncesi toplumda İngiliz karşıtı tepki yarattı.
Kaynaklar
- Popüler Tarih, Temmuz 2006
- Şanlı Bahriye, Nejat Gülen