Durgun Su Sürat Yarışı (Flatwater)

Kısaca: Durgun Su Sürat Yarışı (Flatwater) ...devamı ☟

Durgun Su Sürat Yarışı (Flatwater)
Durgun Su Sürat Yarışı (Flatwater)

Durgun Su Sürat Yarışı (Flatwater) Durgun Su Sürat Yarışı sporu, Türkiye`de yeni gelişmekte olan spor dallarından biridir. Bu spor 1980`li yılların sonlarında Türkiye`de bulunan yabancılar tarafından rafting ile birlikte yapılmaya başladı.

1991 ve 1992 yıllarında M.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim elemanlarından Doç. Dr. Sami Mengütay ve Öğr. Gör. Fatih Sani, Köln Spor Y.O`nda kano kurs ve uygulamalarına katılarak, üniversitede eğitimin nasıl verildiğini izlediler.

Türkiye`ye döndüklerinde 1993 - 94 öğretim yılında ülkede ilk defa kendi okullarında eğitimi yapılan bir spor dalı olarak açılmasını sağladılar.

Bu dönemde olimpiyatlara talip olan ülkemizde, olimpik bir spor dalı niteliği taşıyan kanonun federasyonunun kurulması da gündeme geldi.

Türkiye`de doğa şartlarına ve turizm potansiyeline uygun bir spor dalı olarak kabul edilen kano, 1994`de Kürek Federasyonu`na bağlandı.



Durgun su ve çok yavaş akan akarsularda yapılıyor. Bu sporun yapılabilmesi için derinliği 80 cm yi geçen ve rüzgar almayan göl ve gölcükler ideal ortamdır. Rüzgar almayan ,dalgasız ,kuytu deniz koyları ve çok yavaş akan nehirler de kullanılabilir. Ancak hangi su ortamı kullanılırsa kullanılsın dalga yaratacak rüzgar veya başka bir neden bulunmamalı ve su temiz olmalıdır.

Durgun su yarışmaları (Flatwater) bir sürat yarışmasıdır. Yarışmada hedef belirli kulvarlar içinde kalarak yarışma mesafesini en kısa sürede tamamlamaktır.

Kadın ve erkekler olarak ayrı yapılan yarışların mesafe ve tekne tipleri aşağıda belirtilmiştir.

Erkekler : 200, 500, 1000 mt K-1 , K-2 , K-4 , C-1 , C-2 , C-4

Kadınlar : 200, 500, 1000 mt K-1 , K-2 , K-4

Kullanılan tekne ebat ve ağırlıkları şu şekildedir.

Tekne tipi : K-1 K-2 K-4 C-1 C-2 C-4'''

Linkler

Türkiye Kano ve Rafting Federasyonu

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

rafting spor portalı

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.