İlkokuldan sonra Düzce Merkez Kur`an Kursu`nda hafızlığını yaptı ve İmam-Hatip Okulu`na girdi. İmam-Hatip`i bitirince Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi`ni kazandı. İlahiyatı okurken medrese tahsili de aldı. Sahasında isim yapmış ilim adamlarından dersler alan Mezarcı, Arapça, tefsir, hadis ve kelam gibi ilimleri öğrendi.
Daha küçüklüğünde dedesinin okuduğu Ahmediye ve Muhammediye gibi İslam klasiklerine büyük ilgi duyan Hasan Mezarcı, "Osmanlı`ya, tarihe alakamız, resmi tarihin zıddı olan fikirlere alışkanlığımız aileden geliyor" diyor. Öğrencilik yıllarında müezzinlik ve imamlık ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı`nda memurluk yaptı. Müftülüğe Ağrı`nın Eleşkirt ilçesinde başladı. Sonra askerlik görevini yaptı. Yedek Subaylığı sıkıyönetim dönemindeydi. Adana 6. Kolordu Komutanlığı`nda Basın ve Halkla İlişkiler subayı olarak vazife aldı. Askerlikten sonra Sakarya`nın Akyazı ilçesine müftü daha sonra da İstanbul`un Ümraniye ilçesinde tayin edildi. Akyazı`da 5, Ümraniye`de 3,5 yıl görev yaptı. Dokuz yılı müftü olmak üzere devlet memurluğundaki hizmeti 15 yılı aştı.
Müftülük yaptığı bölgeden Refah Partisi tarafından aday gösterilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne girdi. Evli ve altı çocuk babası olan Hasan Mezarcı yakın tarihle ilgili tartışmalı konuları gündeme getirmesiyle dikkat çekti ve bu yüzden partisinden ihraç edildi. Daha sonra hapis cezasına çarptırıldı. Hasan Mezarcı`nın hapishane süreciyle başlayarak bir içine kapanma ve yalnızlaşma sürecine girdiği gözlendi. Hapis cezasının bitiminden sonra gittiği Almanya`da kendisinin Hazreti İsa olduğunu iddia etti. Psikolojik rahatsızlığı olduğu sanılıyor.