İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği (Rakım) 130 mt olup, buna karşın belde ve köyleri daha yüksek ve engebelidir.
Bitki örtüsü orman olup; tür olarak kestane, gürgen, meşe, kızılağaç mevcuttur. Bu bitki örtüsüne bir de fındık bahçeleri eklenince ilçenin yem yeşil bir bitki örtüsüne büründüğünü görürüz. İlçemiz Karadeniz İklimi etkisi altındadır. Yazları sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.
İlçenin tam ortasından geçen Akçay Irmağı ilçenin hayat damarı ve güzellik kaynağıdır. (Çıkış itibari ile iki koldan gelmektedir. Kocaman Deresi, Akkuş İlçesi'ne bağlı Kızlar Yaylası'nın doğu eteklerinden doğup Devecik Beldesi ile Yoğunoluk Beldesi'nden geçerek Özpınar ve Kocaman üzerinden İkizce'ye dökülür. Bu dere Adalar Mahallesi Devrent Dibi denilen yerde birleşerek Akçay Irmağı adı ile ilçenin tam ortasından geçerek Karadeniz'e dökülür.
Akçay Irmağı bölgenin en önemli güzellik kaynağıdır. bundan dolayı buraya Dereiçi denilmektedir. İki yakalı olarak görünen ilçemiz bir köprü ile birleştirilmiştir. İlkbaharda karların erimesi ile taşan ve yazları suyu azalan bu derede yöre tabiri ile kasnak, bıyıklı, karabalık türleri, Yoğunoluk ve Devecik beldelerinde ise alabalık bulunmaktadır. İlçede salı günleri pazar kurulmaktadır. Ayrıca şehrin yolları ise beton parkeler ile döşenmiştir.
İlçe merkezi dört bir yandan açılmış yollarla diğer ilçe, belde ve köylere bağlanmaktadır. İlçenin diğer illere bağlantısı Ünye, Terme ve Akkuş ilçeleri üzerinden olmaktadır
Tarihçe
Bugün İkizce olarak bilinen yerleşim biriminin son zamanlarda yapılan araştırmalara göre ortaya çıkışı Rum Pontus Devleti dönemlerine rastlar. (1204-1461) İkizce'nin Anadolu Selçuklu Beylikleri döneminde merkezi Niksar'da bulunan Taceddinoğulları Beyliği'nin eline geçtiği rivayet edilmektedir. Yörenin tamamen türkleşmesi Fatih Sultan Mehmet'in Rum Pontus Devleti'ni ortadan kaldırması ile gerçekleşmiştir. (1461)İkizce'nin tarihini araştırdığımızda Selçuklular döneminde yörede yaşayan yerlilerin Lalaoğulları adı altında bir beylik kurdukları rivayet edilir. Bu rivayete göre yöreye Lala adı verilmiştir. Bugün İkizce olarak bilinen yerleşim biriminin asıl gelişmesinin Osmanlı Lale Devri'ne rastladığı söylenmektedir. (1718-1730) Osmanlı vezirlerinden Lala Paşa'nın bir seferi sırasında bugünkü Ulu Camii olarak anılan Eski Camii'nin yanındaki düzlükte konakladığı ve konaklama esnasında yöre halkının kendisini karşılayarak demet demet lale sundukları rivayet edilmektedir. Lala Paşa kendisine gösterilen bu ilgiden memnun kalmış, ve memnuniyeti belirtmek içinde bu yöreye Lale ismini vermiştir. Zamanla yöre insanları tarafından Lale ismi Laleli olarak kabul görmüştür. 1920 yılına kadar yörede Rumlar, Ermeniler ve Türkler birlikte yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Ancak 1461 yılına kadar karma bir yönetim şekli olduğu, 1461 yılından sonra da yönetimin Türklerin eline geçtiği rivayet edilir. Bu gün hala pek çok arazi Rum ve Ermeni isimleri ile anılır. Hacikevi yanı, Papazevi yanı gibi. Rumlar tarafından 1896 yılında yapılan Keriş Köprüsü günümüze kadar gelen Rum yapıtlarındandır.
Yörede yaşayan Rum ve Ermenilerin İstiklal savaşından sonra yöreyi terk etmeleri ve bazı Türk kabilelerinin köy dışına göç etmeleri neticesinde köyün nüfusu azalmış ve nüfus azalınca da köyün ileri gelen kabileleri Laleli köyünün çevresi ile birleşerek yeni bir köy oluşturulması gerektiği görüşünü ortaya atmışlar ve köyün adını Laleli Mea Beyneli olarak değiştirmişlerdir. (Arapçada Mea ile Beyneli çevresi demektir.) Laleli Mea Beyneli ismi zamanla Laleli Mabeyceli olarak şive değişikliğine uğramış, 1957 yılına kadar Laleli Mabeyceli olarak devam etmiştir.
1957 yılında bakanlıkça yörenin adı İkizce olarak değiştirilmiştir. 1959 yılında İkizce’de ilk pazar yeri kurulmuştur. 1968 yılında Jandarma Karakolu, 1969 yılında orta okul, 1972 yılında belediye kurulmuştur. Daha sonra Sağlık Ocağı, P.T.T. şubesi, Tarım Kredi Kooperatifi kurulmuştur. 1980 yılında lise açılmış 1980-1981 yılında öğrenime başlamıştır. 1987 yılında ise ilçemize T.C. Ziraat Bankası’nın bir şubesi açılmış ve 1990 yılında ise fındık Tarım Satış Kooperatifi kurulmuştur. 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede ise 130 ilçe kurulması hakkındaki kanun yayınlanarak aşağıdaki kasaba ve köyle bağlanarak İkizce resmen ilçe olmuştur. 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede ilçeliği yayınlanmış olup 1991 yılında İlk Kaymakam resmen göreve başlamıştır. İkizce’nin kuruluşunda emeği geçen şahıslar olarak Hasan KALYONCU, Ali TOPÇU, Azmi YILMAZ, Yusuf ÇELİK, Hasan YILMAZ, Yusuf KIŞLA, Bahri KALYONCU, Asım OVALI ve Yakup KAYGI’yı zikredilebilir.
Nüfus
Nüfusumuz 2000genel nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçe merkezi 10.427 köy ve kasabalar ise19935 olup toplam nüfus 30632 dir. İlçemizde erkek nüfus 15319 kadın nüfus ise 15043 dür.Ekonomi
TARIM VE ARAZİ DURUMUİkizce İlçesi'nde arazi yer yer dağlık ve derin vadilerle kaplıdır. İlçenin ekonomisi tarıma dayanır. Fındık ve tarım ziraati başlıca sektör olarak yıldan yıla artmaktadır. Yörede en büyük payı fındık üretimi almaktadır. Fındık bahçelerinin toplam alanı 80 milyon metrekaredir. Yıllık ortalama üretim 10.000 ton civarındadır. Fındık ticaretinin yanında fasulye, patates, mısır, pancar vb. gibi çeşitli ürünlerin yetiştiği ilçemizde sebze sebze tarımının da her çeşidi bulunmaktadır. fındık dışında yetiştirilen ürünler kişisel ihtiyaçlar içindir. Fındık üretiminin yanında seracılığa da önem verilmektedir.
İlçemizde otlak, mera gibi alanlar bulunmamaktadır. Hemen hemen her alan sahipli ve koruma altındadır. İlçede ve bölgede ormanların azaldığı, fındık bahçelerinin çoğaldığı görülmektedir. Fındık ilçenin ekonomik kaderine damgasını vuran tek üründür.
HAYVANCILIK
Hayvancılık çiftçi ailesinin en önemli gelir kaynağı olmasına rağmen gereken önem verilmemektedir. İlçemizde eti, sütü için sığır cinsi, gücünden yararlanmak için at, eşek ve katır yetiştirilir. İlçemizde arıcılık ileri seviyede yapılmakta olup; yörenin kendine özgü kestane balı bir hayli meşhurdur. Arıcılık için tek tehlike fındık ilaçlarının yapılmaya başlandığı olup, bu dönemde arıcılar yayla adı verilen yerlere arılarını götürmektedirler.
TİCARET İlçede ticaret hareketli ve canlıdır. Özellikle Salı günleri çevre yerleşim yerlerinden insanların buraya gelmeleri canlılığı artırmaktadır. İlçe ticareti Ordu'dan çok Samsun İli ile daha çok olmaktadır. İlçede ticaret Eylül ve Ekim aylarında daha çok canlıdır. Sebebi de fındık dönemi olmasıdır.
Kaynak
http://www.ikizce.gov.tr/