Jüpiter

Kısaca: Jüpiter (Müşteri) Güneş sisteminin en büyük gezegeni. Güneşten uzaklığa göre beşinci sırada. Türçesi Erendizdir. Adını Roma tanrılarının en büyüğü Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir. ...devamı ☟

jüpiter
Jüpiter

Heceleri

Heceleri: Jü‧pi‧ter

Kelimenin kökeni

1. anlamı: Fransızca

Özel ad

Jüpiter

  1. (gezegenler) Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık bakımından 5. ve en büyük gezegeni, Erendiz, Müşteri
  2. (mitoloji) Romalıların baş tanrısı

Türk lehçeleri

Jüpiter, 71370 km ekvator yarı çapı ile Güneş Sistemindeki en büyük gezegendir ve Güneş'e yakınlık bakımından 5. sırada yer alır. Kütlesi yaklaşık olarak dünya kütlesinin 318 katıdır. Bu dev gezegen Güneş çevresindeki turunu 11.86 yılda tamamlar. Çok büyük bir gezegen olduğu için küçük bir teleskopla bile ekvatora paralel olarak uzanan farklı renkteki kuşakları seçilebilir. Jüpiter hakkında ne yazıkki halen kesin bilgiler bulunmamaktadır. Yüzeyi atmosferi ve uyduları hakkında sadce tahminlerde bulunulmaktadır. Bu tahminlere göre çok yoğun bir atmosferi ve de küçük bir çekirdeği bulunmaktadır. Gezegenin içi hakkında yapılan tahminlere göre saf hidrojen veya %1-2 helyum içeren hidrojen ve %1-2 oranında diğer elemanlardan oluşmuştur. Jupiter güneşten aldığı enerjini yaklaşık olarak 2.5 katını çevresine yaymaktadır bunun nedenini gezegendeki gravitasyonel çökmenin hala sürmmesi olarak tahmin edilmektedir. Jupiterin çevresinde 6500 km genişliğinde ve bir kaç km kalınlığında bir halkası bulunmaktadır.

Bu dev gezegen çok büyük bir mağnetik alana sahiptir. Bu alan sayesinde bilinen 16 uydusu bulunmaktadır. Fakat gezegenin uydularının 16 ile sınırlı olmadığı ve başka uydularının da bulunduğu tahmin edilmektedir. Jupiter hakkındaki ilk bilgiler Nasa'nın 70'li yıllarda gönderdiği Pioneer10 ve Pioneer11 uzay sondaları tarafından elde edilmiştir. Fakat Jüpiter hakkındaki en önemli bilgiler 1995 yılında jüpitere ulaşan Galileo uzay sondasından alınmıştır. Galileo'nun gönderdiği bilgiler sayesinde Jüpiterin 4 büyük uydusu (Io, Europa, Ganymede ve Callisto) bulunmuş ve bunlara Galileo uyduları adı verilmiştir. Bu 4 Uydu gezegen ile aynı yönde dönmektedir. Fakat daha sonra bulunan küçük ve gezegene daha yakın olan uydular gezegene zıt yönde dönmektedir. Bu udular içinde en ilginci Europa uydusudur. Dünyadan yapılan incelemelere göre bu uydunun yüzeyinin su buzlarıyla kaplı olduğu ve hiç bir çarpma kraterinin bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu uydunu üzerinde yer alan ve değişik yönlerde düzgün olrak uzanan çatlaklar, yüzeydeki buzların attaki sıcak bir deniz üzerinde yüzdüğünün sanılmasına neden olmuştur. Bu da bu uydu üzerinde canlı olabilme olasılığını artırmaktadır.

Özellikleri :

Güneşe Olan Uzaklığı 778.000.000 km Yarı Çapı 71370 km Kütlesi 1898 x 10 24 kg Yoğunluğu 1326 kg/m3 Atmosferik Basınç ---- Sıcaklığı 110 K° Görünür Parlaklığı -2.0 m Güneş Etrafında Dönme Süresi 11.86 gün Kendi Ekseninde Dönme Süresi 9.9250 saat Dönme Hızı 13.07 km/sn


Dünya'dan bakıldığında parlak bir disk biçiminde görünen Jüpiter Venüs'ten sonra en parlak gezegendir. Eski astronomlar bu gezegene , Eski Roma mitolojisindeki tanrıların tanrısı olan olan ve Eski Yunan'ın en büyük tanrısı Jüpiter'in adını vermişlerdir. Kuşkusuz o zamanlar bu adın bu gezegene ne kadar uygun düştüğü bilmiyorlardı. Gerçekten de, bütün gezegenler bir araya gelse gene de Jüpiter'in büyüklüğüne ulaşamazlar.

En büyük Gezegen: Jupiter

Bu dev gezegenin kütlesi Dünya'nın kütlesininn yaklaşık 318 katıdır; çapı da 143.800 km yani Dünya'nın 11 katından az buçuk fazla. Jüpiter'in yüzeyindeki kütlesel çekim kuvveti de Dünya yüzeyindeki yerçekiminin neredeyse üç katını bulur. Hacmi ise Dünyanınkinin .1323 katıdır; yani Jüpiter'in kapladığı uzay boşluğuna 1.323 tane Dünya sığabilir. Buna karşılık Dünya ile karşılaştırıldığında oldukça hafi bir gezegendir ve yoğunluğu suyun yoğunluğundan (1 gr/cm3) biraz fazladır.

Atmosferi ise büyük ölçüde Hidrojen'den oluşmuştur.;ayrıca az miktarda helyum, metan, amonyak, etan, su, karbon monoksit, asetilen içerir. Bu atmosferin en dış bölgeleri, üst üste dizilmiş karanlık ve aydınlık kuşaklarıyla yeryüzünden harika bir gbir görsel şölen seyretmemize neden olur. BASit bir teleskopla bile kolayca ayırt edilebilen bu kuşakların nedeni, amonyak kristallerinden ya da amonyak, hidrojen ve kükürt bileşiklerinden oluşan bulutlar ile çok büyük çaplı meteoroloji olaylarıdır.

Muhteşem kızıl benek: Jüpiter

Jüpiter'in atmosferinde dolanan dev fırtınaların ya da antisiklonların yol açtığı bu meteroloji olayları Dünya atmosferinde gelişen hava olaylarına benzer; ama bunlardan çok daha güçlü ve karşılaştırılmayacak kadar büyük çaptadır.

Jüpiter'in atmosferindeki hava sistemlerinin çoğu sürekli hareket halindedir ve genellikle birkaç gün içinde yerini başka bir sisteme bırakır. Jüpiter'in güney yarımküresinde, bulutların arasından seçilen ve 17. yüzyıldan beri gözlemlenen oval biçimli büyük bir leke vardır. Büyük Kızıl Benek denen bu leke o kadar büyüktür ki, kapladığı alana Dünya kolayca sığabilir.. Bilim adamları bu lekenin bir antisiklon yada yüksek basınç merkezi olduğunu sanıyorlar.Olnlara göre leke, çevresnde saatte 290 km hıza ulaşan rüzgarların dolandığı bir dinginlik ya da durgunluk bölgesidir.

Jupiter'in Bulutları

Böylesine çalkantılı bir atmosferle kuşaltılmış olan gezegenin dış katmanları çok soğuktur. Ama bu kesimde -130°C dolayında olan sıcaklık iç katmanlara doğru giderek yükselir ve gezegenin merkezine yaklaştıkça tahminen 25.000°C'yi aşar. Bu sıcaklıkta ve çok yüksek atmosfer basıncıı altında hidrojenin bir metal özelliği kazanarak çok iyi bir elektirik iletkenine dönüştüğü biliniyor. Nitekim bu bölgedeki elektirk akımlarının Jüpiter'in atmosferinde büyük çaplı gök gürültülerine ve şimşeklere yol açtığı sanılmaktadır. Üstelik Jüpiter'in atmosferinde büyük çaplı gök gürültülerine ve şimşeklere yol açtığı sanılmaktadır. ÜStelik Jüpiter büyük bir hızla döndüğü için çevresinde çok güçlü bir magnetik alan oluşur. Magnetosfer denen bu magnetik alan gezegenin çevresinde yer alan 7 milyon kilometreden daha ötelere kadar uzanır.

Jupiter'in Gönderdiği Radyo Sinyalleri(DAM)

Jupiter'in Aura'sı Jüpiter, Güneş'ten aldığı enerjinin neredeyse iki katı kadar enerji yayar. Bu enerjinin büyük ölçüde gezegenin iç kesimlerinde oluşan ve konveksiyon akımlarıyla atmosfere taşınan ısıdan kaynaklandığı sanılıyor. Jüpiter ayrıca radyo dalgaları da salar. Bu radyo dalgalarının kaynağı , gezegenin magnetik alanına yakalana protonlar, elektronlar ve iyonlar gibi elektirik yüklü parçacıklardır. Gene bu parçacıklar nedeniyle gezegenin çevresinde, Dünya'nın çevresindeki VAN Allen Kuşakları'na benzeyen ışınım kuşakları , kutuplarında da kutup ışıkları ile elektrik fırtınaları oluşur.

JÜPİTER NASIL KEŞFEDİLDİ?

1970'lerde NASA ,Jüpiter'in yakınından geçen bir dizi uzay aracı göndermiş ve bunların Dünya'ya ilettiği verilerle bu gezegene ilişkin bilgilerimiz büyük ölçüde artmıştır. 1973'te Pionerr 10, 1974'te de Pionerr 11, Jüpiter'in yakınında geçerek gezegenin magnetik alanının varlığı ortaya koydu. Voyager 1 il Voyager 2 ise 1979'da gezegenin çevresindeki halka sisteminin ilk görüntülerini Dünya'ya gönderdi. Daha önceleri bilinmeyen bu halkalar yaklaşık 1 km kalınlığındaydı ve mikroskobik madde parçacıklarından oluşmuştu. (bu konuda ve Jupiter uyduları ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın)

JUPİTER'İN ÇEKİMİ:

Uydusu Ganymade böyle bir Jupiter manzarasına sahip Güneş Sisteminin en büyük gezegeni olan Jupiter'in öbür gökcisimleri üzerindeki çekim etkisi son derece güçlüdür. Hatta bu gezegenin uydulardan bazılarının, Güneş'in çekim alanına yakalanan küçük gezegenler olduğu sanılmaktadır. Truva Grupları olarak bilinen iki küçük gezegen grubunu bulundukları yerde tutan da Jupiter'in kütlesel çekim kuvvetidir. Jupiter'in çekim etkisi kuyrukluyıldızları yörüngelerinden saptırıp, Güneş'e yaklaştıracak kadar güçlüdür. Nasa, bilimadamları Güneş Sisteminin dış gezegenlerini keşfetmek üzere ilk Voyager uzay aracını fırlattıklarında, bu racın yörüngece yol almasını sağlamak için Jüpiter'in kütlesel çekim kuvvetinden yararlanmışlardı.

jüpiter

Gezegenlerin en büyüğü ve güneşe yakınlık bakımından beşincisi, Erendiz, Müşteri.

jüpiter

Türkçe jüpiter kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Jupiter] n. supreme Roman god (Roman mythology); 5th planet from the sun and the largest planet in the solar system (Astronomy)
n. Jupiter, (Roman mythology) supreme Roman god; (Astronomy) 5th planet from the sun and the largest planet in the solar system
n. Jove, Jupiter, supreme Roman deity (Roman Mythology); planet Jupiter (Archaic), supreme Roman god (Roman mythology); 5th planet from the sun and the largest planet in the solar system (Astronomy)

jüpiter

gezegenlerin en büyüğü ve güneşe yakınlık bakımından beşincisi, erendiz, müşteri.

jüpiter

Türkçe jüpiter kelimesinin Almanca karşılığı.
npr. Jupiter

TCGT Insert - 2 ay önce
The mechanical clamping type avoids the CNC Carbide Inserts influence and limitation of the cast iron Inserts welding process, facilitates the Drilling tool inserts selection of inserts of steel Inserts various materials CNC Carbide Inserts according turning Inserts high feed milling Insert to the processing object, bta deep hole drilling and fully exerts its cutting performance, CNC Carbide Inserts thereby improving the cutting carbide insert stock efficiency.

Carbide Inserts - 2 ay önce
At We, our main goal Drilling tool inserts is to DCMT Insert experience you stress-free purchasing time that parting tool Inserts saves Carbide Inserts your time and CNC Carbide Inserts money. We CNC Turning Inserts are looking forward lathe inserts to working with you. carbide insert stock Please contact us carbide wear strips today carbide drilling Inserts for complete details of We lathe inserts.

Carbide Inserts - 2 ay önce
The CNC Inserts China products offers unparalleled elegance appealing tungsten carbide cutting tools only the the most high feed milling Insert demanding of clients, the ones that Turning Milling Inserts demand only the CNC Carbide Inserts finest.All the original details, Cemented Carbide Inserts style and mechanisms have been exactly to in our product. But the Turning Inserts most unbelievable CNC Carbide Inserts thing is their price - The bests from tungsten long inserts our site are manifold carbide Insert much cheaper.

SEHT Insert - 2 ay önce
products have avantgarde Lathe Inserts design , which can make cast iron Inserts you look stylish special Inserts and common turning Inserts modern in any carbide drilling Inserts occasion.Numerous returned customers possess a passion to enjoy probably CNC Carbide Inserts the most Carbide Inserts product good TNGG Insert carbide carbide wear inserts inserts because of their Cemented Carbide Inserts super quality but lowest price.

TNGG Insert - 1 ay önce
We shares the deep hole drilling passion for Tungsten Carbide Inserts this industry in Carbide Inserts the threading Insert APKT Insert most advanced way. We tungsten carbide Inserts provide machining inserts and WNMG Insert other products that match the ambitions and goals of your company. We assures tungsten inserts from space you tungsten carbide Inserts that our machining inserts are Tungsten Carbide Inserts tungsten carbide cutting tools tested carefully in quality, repeatability, customer service, and production versatility.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Jüpiter
3 yıl önce

Jüpiter (Erendiz, Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların...

Jüpiter, Gezegen, Güneş sistemi, Jüpiter (gezegen), Jüpiter (mitoloji), Roma mitolojisi, Wolfgang Amadeus Mozart, Jüpiter Senfonisi, Senfoni, Anlam ayrım
Jüpiter (mitoloji)
3 yıl önce

Jüpiter (Iuppiter), tanrıların en güçlülerinden birisi olan Zeus ile denktir. Satürn ile Ops'un en genç çocuğudur. Bir tanrı olan Atlas'a evreni taşıma...

Jüpiter (mitoloji), Aera Cura, Apollon, Augustus, Ceres (mitoloji), Dea Dia, Diana (mitoloji), Flora (mitoloji), Fortuna (mitoloji), Julius Caesar, Juno (mitoloji)
Sıcak Jüpiter
3 yıl önce

Sıcak Jüpiterler, (İngilizce: hot Jupiter; ayrıca roaster planet, epistellar jovians, pegasids ve pegasean planets olarak da bilinirler) fiziksel olarak...

Jüpiter kütlesi
7 yıl önce

Jüpiter kütlesi, kütlenin Jüpiter'in toplam kütlesine eşitlenmesi (1.8986 × 1027 kg, 317.83 Dünya kütlesi; 1 Dünya kütlesi eşittir 0.00315 Jüpiter kütlesi)...

Jüpiter tapınağı
3 yıl önce

Jüpiter Tapınağı, Silifke şehir merkezinde bulunan ve doğu ile güney yanlarındaki sütun tabanlıkları öz biçiminde korunmuş olan tapınaktır. Uzun kenarında...

Jüpiter Tapınağı, 1980, Kilise, Mimarlık, Tapınak, Tarih, Taslak, Zeus
Jüpiter Dolichenus
7 yıl önce

Jüpiter Dolichenus, (Latince: Iupiter Dolichenus) Antik Roma'da bir gizem kültü tanrısıdır. Başlangıçta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Dolikhe'de (bugünkü...

Jüpiter Dolichenus, Ahura Mazda, Eski Roma, Gaziantep, Güneydoğu Anadolu, Latince, Mitoloji, Taslak, Ahamenişler dönemi, Dülük
Jüpiter'in doğal uyduları
3 yıl önce

Jüpiter'in bilinen 79 adet doğal uydusu vardır. Bu uydular yörüngeleri, boyut ve fiziksel özellikleri, ve bu verilere göre tahmin edilebilecek oluşum mekanizmaları...

Jüpiter`in doğal uyduları, Amalthea (uydu), Asteroid, Atmosfer, Ay (uydu), CCD, Callisto (uydu), Dışmerkezlik (gökbilim), Ekvator, Elara (uydu), Element
Jüpiter (anlam ayrımı)
7 yıl önce

Jüpiter, Güneş Sisteminde bir gezegendir. Jüpiter, Roma mitolojisinde bir tanrıdır. Jüpiter Senfonisi, Mozart tarafından bestelenmiş bir senfonidir. (C...