Çanakkale Savaşları
Kanlısırt Muharebesi, Anzak Kolordusu`nun 6 Ağustos 1915 tarihinde Kanlısırt`a yönelik taarruzları ile bu bölgede üç gün süren çatışmalardır. Taarruzla Anzaklar Türk siperlerinin bir bölümünü ele geçirmişlerdir. Hemen ardından başlayan Türk taarruzları ise başarılı olamamış, siperler Anzak birliklerinin elinde kalmıştır.
Öncesi
Arıburnu sahillerine çıkatma yapıldığı 25 Nisan 1915 günü, Kanlısırt iki Anzak bölüğü tarafından saat 07:00 dolaylarında ele geçirilmiş ve hızla takviye edilmişti. Türk 27. Alay`ının iki taburu, saat 08:00 dolaylarında Yarbay Mehmet Şefik (Aker) Bey komutasında taarruza geçmiş ve bu bölgeyi geri almıştı. Yarbay Mehmet Şefik Bey`in bu taarruzu, günün erken saatlerinde girişilen iki karşı taarruzdan biridir ve Arıburnu Cephesi`nin güney kanadında cepheyi kilitlemiştir. Diğer Türk karşı taarruzu, Yarbay Mustafa Kemal Bey`in 57. Alay`la, Conk Bayırı üzerinden geliştirdiği taarruzdu.Taarruz planı
Kanlısırt Platosunun güney kenarında yer alan Türk mevzilerine yapılması planlanan taarruz esasen, Arıburnu Cephesi`nin kuzey kesiminden yapılacak asıl taarruz öncesinde Türk kuvvetlerini güney kesime çekmeyi amaçlamaktadır. Taarruzun başarılı olması durumunda hemen kuzeydeki Merkez Tepe yönünde taarruz edilmesi planlanmaktaydı. Her iki harekatın gelişme göstermesi durumunda Kemalyeri`nden Kaba Tepe`ye kadar olan bölgedeki Türk siperleri işgal edilecekti.Savaş
Avustralya`lı askerler kendi siperlerinden Türk siperleri yönünde, ortalama 36 metrelik dört tünel kazdılar. Her iki tarafın siperleri arasında ortalama 91 metrelik bir arazi bandı bulunmaktadır.Taarruzdan önce, saat 16:30`da 28 namludan oluşan bir topçu bataryası Türk siperlerinin 200 metrelik bir bölümünü ateş altına almıştır. Birleşik Donanmaya bağlı bazı gemiler de bu hazırlık bombardımanına katılmıştır. Bir saat süren bombardımanın ardından iki Avustralya taburu tünellerden, iki tabur da siperlerden taarruza geçmiştir. Bombardıman sırasında irtibat kanallarından geri alınmış olan Türk askerleri, bombardıman sonlanınca daha siperlere ulaşamadan Avustralyalı askerler Türk siperlerine girmeye başlamıştı. Bombardıman sırasında Türk siperleri önündeki dikenli tel engelleri büyük ölçüde hasar gördüğü için tünellerden fırlayan Avustralyalı askerlerin Türk siperlerine kadar olan 55 metrelik mesafeyi geçmeleri hızlı olmuştur. Üzerleri kalın kütüklerle örtülmüş siperlerdeki mazgallardan içeri atılan el bombaları ardından bu siperlerde kısa süreli kanlı bir çatışma olmuştur. İlk taarruzda Türk siperlerine inen dört tabur, derhal üç Avustralya taburu tarafından takviye edilmiştir.
Harekatın diğer iki hedefinden Merkez Tepe taarruzu Avustralyalılar tarafından iki kez yenilenmiştir. Her ikisi de Türk mevzileri önünde geri atılmışlardır. İzleyen günlerdeki Türk karşı taarruzları, üçüncü hedefin iptal edilmesine neden olmuştur. 1. Avustralya Tümeni, tüm gücünü ele geçen siperlerin savunmasına ayırmak zorunda kalmıştır.
Kuzey Grup Komutanı Esat Paşa, Yarbay Hasan Basri Somel komutasındaki ihtiyattaki 5. Tümen`i derhal böygeye sevk etmiştir. Daha sonra da diğer bir ihtiyat tümeni olan Albay Kannen Giesser komutasındaki 9. Tümen bölgeye intikal ettirilmiştir. Üç gün süren Türk karşı taarruzları kanlı çatışmalarla sürmüş, lakin siperler geri alınamamıştır.
Sonuçları
Bu bölgedeki Anzak taarruzu, Türk ihtiyatlarını Arıburnu Cephesi`nin güney kesimine çekmeyi amaçlıyordu. Ancak Esat Paşa durumu öylesine kritik olarak değerlendirmiştir ki, Seddülbahir Cephesi`nden de bir kısım kuvveti bölgeye çekmiştir. Bu birliklerin bölgeye intikali gerçekleştiğinde ise taarruzun bir sonuç getirmeyeceğini anlamış ve bu birlikleri savaşa sürmemişti. Sonuçta Arıburnu Cephesi`ndeki Türk ihtiyatları artmış oldu. Bu ihtiyatlar, Anzakların kuzey kesiminde, özellikle Conk Bayırı üzerinden yapacakları taarruza karşı kullanıldı.Kaynakça
- 1915 Çanakkale Savaşı - İbrahim Artuç
- Büyük Harbin Tarihi Çanakkale Gelibolu Askeri Harekatı - General C.F.Aspinall - Oglander (General Ian Hamilton`un karargah subaylarından)
- Türk Kurmay Subaylarının Gözüyle Çanakkale Savaşı - Burhan Sayılır
Linkler
- Osmanlı belgeleri arşivi [1]