Konglomerat (Ing. ``Conglomerate``) bir ticaret kuruluş seklidir. Dünyada 1960´lı yıllardan sonra büyük anlam taşımaya başlamıştır. Konglomeratın özelligi ``birden fazla ve farklı iş kollarında`` ticaret yapan kuruluşların genelde bir tanınmış ticari isim altında toplanmasıdır.
Bu toplanma gerek yeni kuruluş olarak, yada aktif veya pasif bir şekilde satın alınarak gerçekleşir. Ama her ne kadar parasal yönde birbirlerine bağlı olsalar, hukuksal yönden hepsi ayrı birer şirkettirler.
Misal: A Ltd. Konglomeratı altında, A Otomotiv Ltd., A Turizm Ltd., A Denizcilik A.Ş., A Banka A.Ş. & B Sigorta Grubu, vb kombinasyonlar sayesinde, ana A Ltd. Konglomeratı farklı iş sahalarında ticaret yapabilir.
Böylelikle Konglomerat arası rekabet kaldırılmış olur.
Diğer bir avantajı ise bir ticaret sektörü zarar gördüğü zaman diger kuruluşlar genelde aynı sorunları yaşamaz. Ve ana Konglomerat; tabiiki ulusal ticaret kanunları çerçevesinde, bu zararı diğer sektörler ve kuruluşlar sayesinde azalta- veya kapatabilirler. Maalesef bu yöntem adaletsiz ve kanunsuz olarak kullanılırsa, genel ticarete ve bir ülke GSMH´si veya ticaret sektöründe ağır krizler meydana getirebilir.
Bunun misalleri ABD, Japonya ve Avrupa Birliğinde birden fazla tarihte görülmüştür.
Dünyada çapında dev Konglomeratlar
Burada, dünya çapında onlarca milyar ABD $ yıllık carisi olan dev Konglomeratların bir kaçı:- Siemens AG
- General Electric
- Tata-Group
- Samsung
- Mitsui
- Mitsubishi
- Hyundai
- Hanjin
- Yamaha
Türkiye çapında dev Konglomeratlar
Burada, (dünya) ve Türkiye çapında yüksek yıllık carisi olan dev Konglomeratların bir kaçı: [1]- Doğus Inşaat
- Koç Holding
- Oyak Holding
- Profilo Holding
- Sabancı
- vs
Linkler
- http://www.transnationale.org/countries/turs.php