Kosova`da başta Prizren ve Priştine olmak üzere 20.000 bin`e yakın Türk yaşamaktadır. Prizren belediyesinin merkezi olan şehrin nüfusu yaklaşık 165.000`dir. Şehir nüfusunun büyük bir kısmı Arnavuttur. Prizren`de 15.000 civarında Türk yaşamaktadır. Osmanlılar devrinde Kosova vilayetine bağlı bir sancak olan Prizren I Balkan Savaşı sırasında Sırpların eline geçti. Priren Yugoslavya ve NATO arasında 1999 yılında meydana gelen savaştan sonra BM`nin kontrolüne geçti.
Prizren`de her ne kadar sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 15.000 - 20.000 Türk yaşamaktadır. Ancak nüfusun çoğunluğunu oluşturan Arnavutlar`ın büyük bir kısmı da kentte Türkçe konuşur. Türkçe dilini bilmekle Prizrenli olmak neredeyse özdeşleşmiştir. Ayrıca kentin 10 KM`lik etrafında Gora ve Zupa denilen iki ayrı Boşnak bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaklaşık 15`er Boşnak köyü mevcuttur. BU açıdan Prizren çok kültürlü ve çok dilli bir prototipi oluşturmaktadır. Kentte ayrıca sadece 30Aar metre aralıklarla Sinan Paşa Camii, Sırp Ortodoks Kilisesi ve Katolik kilisesi yan yana bulunmaktadır. Bu da kentin %95 gibi bir oranının müslüman olmasına rağmen çok dinli ve hoşgörülü bir ortam olduğunu göstermektedir. Osmanlı zamanından kalan ve şehir merkezini teşkil eden Şadırvan Prizrenin eğlence merkezidir. Burada eğlenmeye gelen bir yabancı Arnavutça, Türkçe, Boşnakça konuşulduğunu duyar ve kozmopolit bir özelliği hisseder.
Prizren Osmanlı zamanından kalma çok sayıda tarihi esere sahiptir. Bunların başında Merkezde yer alan Türk Hamamı, Taş Köprü, Sinan Paşa Camii, Bayraklı Camii, Saat Kulesi gibi eserler bulunmaktadır. Kentin en yüksek tepesinde bulunan kale Bizans`tan kalmıştır ve Osmanlı zamanında da kullanılmıştır. Şu anda bakımsız durumdadır.
Türk Devletleri