Kırgızistan

Kısaca: Kırgızistan (Kırgız Türkçesi: Кыргызстан, ''Kırgızstan''; Rusça: Киргизия, ''Kirgiziya''; UFA: /ˈkəːgɪztan/), Orta Asya'da bir ülkedir. Kırgızistan, (Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkiye, ve Türkmenistan ile birlikte) günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Konseyi ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan; güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti'dir. ...devamı ☟

Kırgızistan
Kırgızistan

Kırgızistan Haritası

Kırgızistan Orta Asya’da yer alan bir Türk Cumhuriyetlerinden biri. Batısında Özbekistan, kuzeyinde Kazakistan, güneyinde Tacikistan, doğusunda ise Çin yer alır.

Tarihi

Yenisey Irmağı boyunda medeni bir hayat süren Kırgızlar Milad’dan sonra birinci yüzyılda Hun Devleti tabiyeti altına girdiler. Hunluların dağılması üzerine, Kırgızlar, Hakas Devletini kurdular. Dördüncü yüzyılda kurulan Hakas Devleti, Baykal Gölünden Tibet’e kadar olan kısma hakim oldu. 6. yüzyılda kurulan Göktürk Devleti ile mücadele eden Hakaslar, 840’ta Uygur Devletini yıktılar.

10. yüzyılda Karahanlıların tesiriyle İslam dinini kabul eden Kırgızlar, 13. yüzyılda Moğolların hakimiyetini tanıdılar. On yedinci yüzyılda Rus istilasına karşı diğer Türk boylarıyla hareket ettiler. Kırgızların harp kabiliyetleri yüksekti. On dokuzuncu asırda Kırgız toprakları bütünüyle Rus hakimiyetine girdi. 1924 senesine kadar Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlıyken, 1925’te Kara Kırgız Özerk Oblastı adını aldı. Bir süre sonra Kara kelimesi kaldırıldı. 1936’da Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti haline getirildi ve Sovyetler Birliğini meydana getiren 15 İttifak Cumhuriyetinden biri haline geldi.

Eski Sovyetler Birliğinin 1991’de dağılması üzerine, Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsız Devletler Topluluğuna üye oldu.

Fiziki Yapı

Ülke topraklarının büyük kısmı dağlarla kaplıdır. 3000 metreye kadar olan dağlar toprakların yarısından fazlasını kaplar. Tanrı Dağlarının bir parçası olan Kokpaalatau Sıradağları, Çin ile tabii sınırı meydana getirir. Yüksek dağların dorukları dört mevsim karla kaplıdır. Çok sayıda kısa nehir, dağlardan kaynaklanarak aşağılara doğru akar. Başlıca akarsuları Narin, Tar, Kubaş, Kızıl Su’dur. Dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Issık Gölü Kırgızistan topraklarında yer alır. Deniz seviyesinden 1609 m yükseklikte olan Issık gölü 6202 km2lik bir alana sahiptir. En derin yeri 702 metredir.

İklim

Kırgızistan’ın denizlerden uzak ve yüksek bir araziye sahib olması iklimi büyük ölçüde etkiler. Dağların etekleri sıcak çöl rüzgarları tesirindedir. Yüksek bölgelerde soğuk bir iklim hakimdir. Arada kalan bölgede bol yağışlı bir iklim görülür. Batı ve kuzeydeki sıradağlar yılda ortalama 600-900 mm, güney etekleri 200-335 mm, yüksek vadiler ise 100-150 mm civarında yağış alır. Yaz ile kış, gündüz ile gece arasında ısı farkı çok fazladır.

Tabii Kaynaklar

Kırgızistan maden yönünden zengin yataklara sahiptir. Tanrı Dağlarında demir, cıva, sürme, altın; Fergana Vadisinde petrol ve gaz yatakları bulunur. Ayrıca kömür, tuz, kaolin, cam tozu yatakları vardır. Kömür yatakları 31 milyon ton rezerv ile Orta Asya’da birincidir.

Bitki örtüsü ve hayvanlar: Dağların kuzeye bakan yamaçları ve alçak vadiler ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar ülke topraklarının ancak % 6’sını kaplar. Ormanlarda yabandomuzu, kurt, vaşak, dağkeçisi, as, geyik, leopar gibi av hayvanları yaşar.

Nüfus ve Sosyal Hayat

Kırgızistan’ın nüfusu 4.468.000’dir. Başkent Bişkek olup nüfusu 641.000’dir. Nüfusun % 52.4’ü Kırgız, % 21’i Rus, % 12.9’u Özbek, % 2.5’i Ukraynalı, % 8.1’i diğer milletler, % 1.6’sı Tatardır. Kırgızistan 6 vilayete bölünmüştür. Bunlar Celiabad, Issıkul, Narin, Oş, Talas ve Çuy’dur.

Kırgızistan yüksek bir eğitim düzeyine sahiptir. Ülkede 9 üniversite olup, ilk üniversite 1932’de kurulmuştur. Okuma yazma oranı % 99.8’dir. Ülke genelinde 1806 ortaokul, 48 teknik lise vardır. Diğer Türk Cumhuriyetlerinde olduğu gibi Kırgızistan’da eğitim devlet tarafından yapılırken 1992’de çıkarılan yeni kanunlarla özel okul ve üniversite eğitimine izin verildi.

Kırgızlar Müslüman olup, Sünni ve Hanefi mezhebindedirler. Kırgızların İslamiyeti kabulünde tasavvuf büyükleri önemli rol oynamışlardır. Kırgızlarda mevcut olan güçlü kabile sistemi İslamiyetin hızlı yayılmasını sağlamıştır. Kırgızistan’da dini hayatın çok canlı olması, Orta Asya cumhuriyetleri içinde Özbekistan’ın dışında en çok bu cumhuriyette din aleyhtarı propaganda yapılmasına sebeb olmuştur. 1948’den sonra günümüze kadar Bişkek’te 100’e yakın İslamiyet aleyhtarı kitap basılmıştır. Aynı zamanda devamlı din aleyhtarı konferanslar veriliyordu. Buna rağmen bölgede İslamiyet unutulmamış, Kırgızistan bağımsızlığını kazandıktan sonra, gizli yapılan ibadetler, açık olarak yapılmaya başlanmıştır.

Ekonomi

Ülke ekonomisi tarım ve madenciliğe dayalıdır. Daha çok hayvancılık kesimi ağırlıklı bir tarım ekonomisi hakimdir. Başlıca tarım ürünleri buğday, pamuk, şekerpancarı, mısır, tütün, sebze ve meyvedir. Dağlık bölgelerde yarış atları yetiştirilir, tavşan beslenir, arıcılık yapılır. En çok küçükbaş hayvan beslenir.

Kırgızistan’da 1970’li yıllarda çeşitli madenler çıkarılmaya başlanınca maden sektörü büyük hızla gelişti. Makina, otomotiv, gıda, çimento, cam ve konserve fabrikaları başlıca sanayi kuruluşlarıdır. Akarsu üzerlerinde kurulan hidroelektrik santralleri ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulunur. Ülkede 600 civarında sanayi kuruluşu vardır.

Linkler

http://www.manas.kg/index?id=15

Kırgızistan

Türkçe Kırgızistan kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Kyrgyzstan] n. Kirghizistan

misafir - 9 yıl önce
sakınnnnnnnnnn gelmeyınnn burayaaaaaaaaaaaaaaaaaa

misafir - 9 yıl önce
slm ben turkiyeden kaan deniz kırgısıztan insanları cok sevdim sıcak insanlar bir gün ziyaret ederim

misafir - 9 yıl önce
osh şehrinde buyudum ben orasida çok gözal Sulaymn dasi tarihiy şair BABUR DAN KALAN BEYAZ EV VAR

misafir - 9 yıl önce
kırgızistan bizim kardeş milletimiz onların yanındayız

misafir - 9 yıl önce
Merhaba bende kırgızistan ı ziyaret edecegim mutlaka

misafir - 9 yıl önce
slm ben merve 2 yıldır kırgzstn oşda yaşiyorum burası çok güzl havası suyu insanın içini açıyor ve çok da yeşillk herkese tavsiye ederim her ne kadar bir çok ön yargyla gelsem de gelince gördüklerim önyargılarımı silip attı gelip görüp gezmeye değer burası

misafir - 9 yıl önce
galiba bu arkadaslar baska bır memlekette yasıyorlar baskarına da sebep olmayın lütfen jaguya katılıyorum sakıııııııın gelmeyiiiiiiiin pişman olursunuz ben de gitmeden sizler gibi düşünüyordum

misafir - 9 yıl önce
slm ben türkiyeden yusuf annem ve babam orada olduğu içn ben ALLAH nasip kısmet ederse ben de birdaha ki ay gideceğim çok merak ediyorum inşallah tahmin ettiğim gibidir... :D:D:D

misafir - 9 yıl önce
tarihin malesef dili olmadigi icin onune gelen tarihi karalarcasina konusuyor/gardasim ne zamandaN BERI ASLINIZI UNUTTUNUZ /bizler bu cografyada TALAS sehrinde musluman olduk kursad buradaki TANRI daglarindan 40 yigidiyle CIN e akin etti.ergenekonu unutan kursadi unutan en onemlisi muslumanlikla sereflendigi topraklari unutanlar ve karahanlilarin baskentinin burada MUNARA da oldugunu bilmeyenler. Kutlu kitap KUTADGU BBILIGin yazildigi cografyadan haberi olmayanlar ne hakla agzini acip bu torpaklar icin konusurlar bilmem .ama unutmayinki bu topraklarada bir zamanlar ABDULKERIM SALTUK BUGRALAR bir zamanlar DEDEM korkut bir zamanlarda ALPARSLANLAR atlarini suladilar issik golden.simdi ne hakla ata yurdunu gormeye gelmek isteyenlere engel olunur anlamiyor, onlari kiniyorum/Gonul dostlari eger bu ata yurt topraklari icin gonul baginiz varsa ata yurt gonul baglarina bir camcak kimiz ile karsilik verir.yok gonulden baska bag kurmaya gelenler (sozum batililasmis fikirli insanlaradir) varsa tanri dagi yuceligini gosterip bagrinda boguyor onlari/niyetiniz salih dusuncemiz salih olunca Tanri dagi koskacaman yurekle karsimiza cikiyor altimizda kisrak elimizde kisrak sutuyle karsiliyor bizi/Tum turk islam alemi gencleri icin sesleniyorum. gonlunde HALA silinmezis olan TURKluk askina TURK ISLAM askina sesleniyorum. gezmek icin degil ziyaret etmek icin daha ne beklersiniz. ALLAHA EMANET OLUN/.

misafir - 9 yıl önce
osa gelmeyin,pisman olursunuz!her taraf berbat!burda istedigin seyleri yapamazsin!aksam disari cıkamazsiniz!birisi satassa,suclu sizsiniz!buranın polisi kendi milletini tutuyor!hepsi rusvetci,en iyi gelmeyin!sorular icin msn bu: [email protected] AEO

misafir - 9 yıl önce
oatmos feri yaşamak istiyorum kırgızitanda bir ay tatil yapacam görüşlerinizi okudum olumlu veya olumsuz cevaplar aldım yinede deniyecegim teşekürler ormancı

misafir - 9 yıl önce
özelikle kızları güzel talasta kaldım inş bidaha gitmek nasip olur

misafir - 9 yıl önce
ben orda 4 yıl yasadım aklı olan gıtmesım . vermedıgım rusvet kalmadı . orda cok kotu bır ortam var . bu sıtede gelın dıye cagıran ınsanlar orda dıkolardan cluplerden cıkmayan ınsandır . kımse aldanıpta gıtmesın onceden cok ucuzdu ama sımdı dehset pahalı . benden kardes tavsıyesı ne olur gıtmeyın . ben yandım sız yanmayın .

misafir - 9 yıl önce
Kırgızistan hakkında kötü şeyler yazanlar ilk önce siz kendinize bir çeki düzen verin. Tabi her gün disko, klub, her gün kırgız kızıyla yatıyorsan gerçekten durumunuz kötü olur. Ben kırgızım. Keşke bir kırgız kızıyla seni beraber görseydim fena yapardım. Burası öyledir, böyledir, gelmeyin, diyorsunuz. Ne bu ya böyle. İnsaflı olun. Suyunu içtiniz, ekmeğini yediniz. İnsanlık dışı davranmayın.

misafir - 9 yıl önce
kırgızınsanları kdae sıcak ve yakın ınsan gormedım.rusyada cok karsılastım hatta kız arkadasımda kırgız bır gun kırgızıstana gıdecegım

misafir - 9 yıl önce
havasi çok guzel daglar dereler kizler çok guzel ateşli istedigin herşeyi bulursunuz 100\100 eminim şehrlar guzel herşey uçuz insanler sicak kanli

misafir - 9 yıl önce
arkadaslar ben ankardan dogan ben bır kırgız kızıyla tanıstım cokda sevdım ama mutlu sona ulasamadık cunku evlencektık ama onu bır anda sınır dısı ettıler bana yardım edecek arkadaslar kırgızıstanda olan kardeslerım yardımlarınız beklıyorum msn [email protected]

misafir - 9 yıl önce
ben orada tarih okudum sizin kadar da ben yaşadım orada arkadaşlar türkiye yi sadece alfabe konusunda özledim unutmayın ki orası ata vatan dır türk ırkının doğduğu yerdir siz ipsiz sapsız olursanız tabi ki barınamazsınız kızlar gerçekten çok güzel hele birisi var kii allah onu bana bağışlasın

misafir - 9 yıl önce
ben bu sene tarih okumaya gidicem oraya kırgızistan türkiye manas üniversitesine

misafir - 9 yıl önce
benım esım kırgız kırgız halkı en onem verdıgı sözdür tutamayacagınız sözleri asla söylemeyın

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Kırgızistan Resimleri

Kırgızistan Haritaları

dunya uzerinde Krygzstan nerede.png
dunya uzerinde Krygzstan nerede.png

Kırgızistan Bayrağı
3 yıl önce

belgilemektedir. Batken ili Bişkek Çuy ili Celal-Abad, Kırgızistan Issık-Göl ili Narın ili Oş İli Talas (il) Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı...

Kırgızistan Bayrağı, 1992, 3 Mart, Afganistan Bayrağı, Azerbaycan Bayrağı, Bahreyn Bayrağı, Bangladeş Bayrağı, Bayrak, Birleşik Arap Emirlikleri Bayrağı, Bruney Bayrağı, Butan Bayrağı
Kırgızistan Somu
3 yıl önce

  Kırgızistan Somu (ISO 4217: KGS, 417), Kırgızistan'ın para birimidir. 60 som Yaklaşık 1 dolara isabet eder. Değeri Türk lirasından düşüktür. 28 Som...

Kırgızistan Somu, Ekonomi, Finans, Taslak
Kırgızistan Arması
3 yıl önce

Kırgızistan Arması, Kırgızistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra 2 Haziran 1992'den itibaren kullanmaya başladığı armadır. Amblem, çoğunlukla...

Kırgızistan arması, 1992, 2 Haziran, Acaristan Arması, Azerbaycan Arması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arması, Kırgızistan, Kırgızistan Arması, Kırgızistan Bayrağı, Kırgızistan Cumhuriyeti, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği
Kırgızistan Millî Futbol Takımı
3 yıl önce

Kırgızistan millî futbol takımı, Kırgızistan'ı ülkelerarası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1956 - 1992 arası - Katılmadı (SSCB'nin parçasıydı) 1996...

Kırgızistan Millí® Futbol Takımı, 13 Haziran, 1930 FIFA Dünya Kupası, 1992, 1994 FIFA Dünya Kupası, 1997, 1998 FIFA Dünya Kupası, 2004 Asya Kupası, 2006 FIFA Dünya Kupası, 26 Eylül, 4 Haziran
Kırgızistan Futbol Federasyonu
6 yıl önce

Kırgızistan Futbol Federasyonu, Kırgızistan'daki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda...

Kırgızistan Futbol Federasyonu, 1992, 1994, Afrika Futbol Konfederasyonu, Afrika Uluslar Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu, Asya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası, CONCACAF, CONCACAF Gold Kupası, CONMEBOL
Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
6 yıl önce

Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin...

Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 14 Ocak, 1924, 1936, 1989, 1991, 31 Ağustos, Abhazya SSC, Azerbaycan SSC, Başkent, Beyaz Rusya SSC
Kırgızistan pasaportu
3 yıl önce

Kırgız pasaportu veya Kırgızistan pasaportu, Kırgızistan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Kırgız pasaportlarında vizeler ve...

Kırgızistan Tarihi
6 yıl önce

Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adı altında birleştirilmiş; 1926 yılında Kırgızistan, Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını almıştır. Daha sonra...

Kırgızistan tarihi, 12 Aralık, 1700, 1862, 1867, 1876, 1885, 1916, 1918, 1986, 1992