Kürdistan; Türk, Süryani, Arap, Ermeni ve Kürt toplumlarının içiçe yaşadığı toprakların, Irak'ın kuzeyi (Dohuk, Süleymaniye ve Erbil illeri), İran'ın Kordestan, Batı Azerbaycan, Kermanşah ve Loristan eyaletlerini, Azerbaycanın Karabağ bölgesi (Laçın, Zengilan, Kubadlı, Kelbecer), Türkiye'nin Güneydoğu ve bir kısmı Doğu Anadolu ve Suriye'nın kuzeyini tamamen veya kısmen kapsayan coğrafi bölgeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kelimeyi kullanan kişilerin kastettiği bölgeler, zaman içinde büyük ölçüde değişmektedir. Türkiye'nin Ankara, Artvin vb. şehirlerini kapsayacak şekilde genişletenler dahi olmuştur.
Günümüzde Kürdistan, siyasi bir bölgenin sınırlarını çizmekten çok coğrafi terim olarak kullanılmaktadır.
Osmanlı döneminde "Kürdistan" kelimesi, Kürtlerin bulunduğu bölgeleri (sınırları belirsiz biçimde) nitelendirmek için resmi düzeyde kullanılıyordu.} Örneğin, 1847 yılındaki Bedirhan isyanının bastırılmasında yararlık gösterenler için ihdas edilen madalya Kürdistan Madalyası adını taşımaktadır.
Cumhuriyet döneminde, Lazistan gibi, diğer bütün etnik takılarla oluşturulan yerel adlar gibi "Kürdistan" da resmi kullanımdan kaldırıldı ve söz konusu bölge coğrafi yön isimleriyle (Şark, Doğu, Güneydoğu) adlandırılmaya başlandı.