Tarihi
Kuruluş Tarihi kesin olarak tesbit edilememekle beraber, Tarihi M.Ö.III. Bin yıllarına uzanmaktadır. Ünlü masalcı Ezop Kütahya `da doğmuştur. Eski kaynaklara göre Kütahya `nın antik çağlardaki adı Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti şeklinde geçmektedir. İl topraklarına yerleşen en eski halk Friglerdir. M.Ö 1200 `lerde Anadolu `ya gelen Frigler, Hitit İmparatorluğu topraklarına girdiler ve bir devlet olarak örgütlendiler. M.Ö 676 `da Kimmeler, Frigya Kralı III. Midas `ı bozguna uğratarak Kütahya ve çevresine egemen oldular.Alyattes `in Lidya Kralı olduğu dönemde Kimmer egemenliği yerini Lidya yönetimi aldı. M.Ö 546 `da Persler Lidya Ordusunun yenilgiye uğratarak Anadolu `yu istila etti. M.Ö 334 `de Biga Çayı yakınlarında Persleri yenilgiye uğratan İskender yörede üstünlük kurdu. Büyük İskender `in M.Ö 323 `te ölümü ile Kütahya ve yöresi komutanlarından Antigonos `a geçti. M.Ö 133 `de Roma yönetimine girdi. Piskoposluk merkezi haline getirildi.
1071 `de Malazgirt Savaşı `nda Alparslan `a yenilen Bizans İmparatoru Romanus Diogenes`de tutsaklık dönüşü Kütahya `ya getirildi ve gözleri kör edildi. 1078 `de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah Kütahya `yı da ele geçirdi. 1097 `de Haçlıların saldırısına uğradı. II. Kılıç Arslan kaybedilen topraklarla birlikte Kütahya `yı geri aldı. 1277 `de II. Gıyaseddin Keyhüsrev Kütahya yöresini Germiyanoğlu Süleyman Şah kızı Devlet Hatun`u Osmanlı Sultanı I. Murat`ın oğlu Yıldırım Bayezid `a verdi. (1381) Germiyanoğulları Beyliğinin toprakları Devlet Hatun`un çeyizi olarak Osmanlılara verildi. (Kütahya ve çevresi dahil) 1402 Ankara Savaşında, Bayezid`i ağır bir yenilgiye uğratan Timur, Kütahya `yı alarak II. Yakup Bey `e geri verdi. Kütahya daha sonra Osmanlılara geçti ve Sancak Merkezi oldu.
Sultan II. Beyazıt `ın zamanında Şah İsmail yanlısı Şahkulu Kütahya `da ayaklandı. Bu isyan 1511 yılında bastırıldı. 19. yüzyıl`da Osmanlı Devletine başkaldıran Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa `nın oğlu Kütahya `yı işgal etti. Sultan II. Mahmut ile imzalanan Kütahya Antlaşması ile Mısır askerleri Kütahya `yı terk etti.
Avrupa `da 1848 ihtilalleri sırasında, Macarlar `da ayaklamışlardı. Macar Ulusal Hareketi Avusturya ve Rusya tarafından bastırılınca hareketin önde gelenlerinden bazıları 1849 `da Osmanlı Hükümetine sığındı. Başta Lajos Kossuth olmak üzere Kütahya `ya yerleştirilen Macarlar, 1851 `e kadar burada kaldılar.
Kütahya 1867 `de Hüdavendigar Vilayetine bağlı bir sancak merkezi iken, II. Meşrutiyetten sonra bağımsız bir sancak oldu. Milli Mücadele yıllarında, Ocak 1921 `de Çerkez Ethem düzenli ordu çatışmasına sahne olan Kütahya, 17 Temmuz 1921 `de Yunanlıların işgaline uğradı. Büyük Taarruz `a kadar işgal altında kalan Kütahya, 30 Ağustos 1922 `de kurtuldu. 8 Ekim 1923`de Vilayet durumuna getirilmiştir.
Bağlantılar
}
Kütahya