Meroe şehrinin yeri, bir çoğu yıkıntı durumda, üç grup halinde ikiyüzden fazla piramitle bellidir. Arkeolojik sit olarak 2003 yılından UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınmıştır.
Meroe`de arkeoloji
Arikamaninote`de bulunan yazıtlarda Meroe`nin Mısır hiyeroglifleri ile yazılışı. | |
---|---|
Meroe`nin tarihi
Meroe yaklaşık M.Ö. 800 ile M.S. 350 yılları arasında Kuş Krallığı veya Napata/Meroe Krallığı`nın güney başkenti idi. Kazılar önemini gösteren kanıtları ortaya çıkartmıştır, bunlar Napata Devri yerleşimi (batı mezarlığı) dolaylarında (yaklaşık M.Ö. 800 - M.Ö. 280) keşfedilen üst sınıf Kushilere ait definleridir.Kasabanın önemi Meroitik devrin başlangıcı ile yavaş yavaş artmıştır, Arrakkamani hükümdarlığı döneminde (yaklaşık M.Ö. 280) kraliyet gömü alanı Napata`dan (Jebel Barkal) Meroe`ye taşınmıştır.
Meroe şehrinin son devri Axum şehrinin isimsiz bir kralı tarafından Meroe`ye dikilmiş olan zafer stelesi ile temsil olmaktadır. Bu kral hakkında Yunanca yapılmış bir tarife göre, o "Axumilerin ve Himyarilerin Kralıdır", dolayısıyla tahminen yaklaşık 330 yılında hüküm sürmüştür. Yakındaki piramitlerde iki arkaik Ge`ez yazısı ile yazılmış kitabe bulunmuştur; krala ait stele ile aynı çağdan mı, daha geç bir tarihe ait mi oldukları kesin değildir.
Roma`nın Antik Mısır`ı ele geçirmesi, Meroe ve Roma arasında sınır çatışmaları ve ikisinin de genişlemelerine yol açmıştır. Örneğin, Mısır`ın Roma valisi Petronius Nubiya`yı Nubiya`nın Mısır`ın güneyine saldırmasına karşılık istila etmiştir ve bölgenin kuzeyini talan etmiştir ve kuzeye dönmeden önce Napata`yı yağmalamıştır (M.Ö. 22). Meroe genelde bu mücadeleden iyi sonuçla çıkmayı başarmıştır, ve hatta imparator Augustus`un heykelinin kafasının yağmalayıp The British Museum, Bronze head of Augustus ve kendi tapınaklarından birinin merdivenlerinin altına gömmüştür. Sonuçta Meroe Roma ve Akdeniz ile sağlıklı ticaret ilişkileri kurmuştur.
Notlar
Kaynaklar
- }
Linkler
}- LearningSites.com - Gebel Barkal
- UNESCO Dünya Mirası - Gebel Barkal ve Napatan Bölgesi Kazı Yerleri
- British Museum`da Augustus`un bronz kafası ve diğer Meroe kalıntıları:
- }