1935 yılı başında Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesine tayin oldu. Burada çalıştığı dönem içerisinde çalışma arkadaşları ile birlikte batılı bilginlerin bugün "Bir abide yarattınız" dedikleri çiviyazılı belgeler arşivini oluşturdu. Ayrıca bilimsel çalışmalarda bulundu.
Arkadaşı Hatice Kızılyay, hocaları ve yabancı bilim adamları ile çalışarak 3000'den fazla tableti 8 kitap içinde ve makaleler halinde yayınlayıp bilim dünyasına sundu. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yapılan çalışmalar ile Sumer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.
1940 yılında aynı okulda okuduğu Kemal Çığ ile evlendi. Aynı yıl ilk kızı Yülmen, 1947'de ise ikinci kızı Esin dünyaya geldi.
1957 yılında Münih'teki Oryantalistler Kongresine katıldı. Heidelberg Üniversitesinden gelen davet üzerine 1960 yılında bu üniversitede altı ay çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü ve bu sergiye başkanlık ettiği İngiltere'de iki ay kaldı. 1972 yılında Arkeoloji Müzesinden emekliye ayrıldı.
Emekliye ayrıldıktan sonra da çalışmalarına devam etti. 1988 yılında Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Dr. S. N. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını çevirdi ve kitap 1990 yılında “Tarih Sumerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu Yayınlarından çıktı. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Muazzez İlmiye Çığ'a ‘Fahri Doktor’ ünvanı verdi.
Sumer ve Hitit kültürlerini tanıtan onüç kitap yazdı. Birçok ödül aldı. Ayrıca bilimsel ve popüler makaleleri çeşitli dergi ve yayınlarda yayınlanmakta, ve şu anda da çalışmalarına devam etmektedir.
Kitapları
- "Kur'an İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni", 1995, Kaynak Yayınları
- "Sumerli Ludingirra - Geçmişe Dönük Bilimkurgu", 1996, Kaynak Yayınları
- "İbrahim Peygamber- Sumer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre", 1997, Kaynak Yayınları
- "İnanna'nın Aşkı - Sumer'de İnanç ve Kutsal Evlenme", 1998, Kaynak Yayınları
- "Zaman Tüneliyle Sumer'e Yolculuk", 1998, Kaynak Yayınları (genişletilmiş ikinci basım; ilk basım 1993, Kültür Bakanlığı Yayınları)
- "Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden", 2000, Kaynak Yayınları
- "Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman", 2000, Kaynak Yayınları
- "Ortadoğu Uygarlık Mirası", 2002, Kaynak Yayınları
- "Ortadoğu Uygarlık Mirası 2", 2003, Kaynak Yayınları
- "Sumer Hayvan Masalları", 2003, Kaynak Yayınları
- "Çivi Çiviyi Söker - Muazzez İlmiye Çığ Kitabı", Serhat Öztürk, 2002, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Gilgameş
Tarihte İlk Kral Kahraman alt başlıklı bu eserinde Muazzez İlmiye Çığ Gilgameş Destanı'nı öyküsel biçimde anlatmaktadır. Kitabın yazımında kaynak olarak 12 adet tablet kullanılmıştır. Bu öyküler Gilgameş'in zamanından beri kuşaktan kuşağa anlatılmış, sonunda da destan biçimde çivi yazısıyla bu tabletlere yazılmıştır. Muazzez İlmiye Çığ kitabın önsözünde öykü biçimini seçmesini şöyle anlatıyor:
- Muazzez İlmiye Çığ'ın fotoğrafı ve "Zaman Tüneliyle Sumer'e Yolculuk" kitabının kapağı www.yenisayfa.com'dan alınmıştır.
- Kitapların yayınevleri ve yayım tarihleri www.ideefixe.com ve www.yenisayfa.com'dan alınmıştır.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Muazzez_%C4%B0lmiye_%C3%87%C4%B1%C4%9F