Nil Burak, Kuzey Kıbrıs`ın portakal bahçeleriyle ünlü Lefke şehrinde Pembe Nihal Munsif adıyla dünyaya geldi.
1975 - Nil Burak 1975 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerine "sus" adlı şarkıyla katıldı. Şanar Yurdatapan`ın sözünü yazıp bestelediği bu şarkı elemelerde başarılı olamasa da bu şarkının da içinde bulunduğu ilk 45`lik plağı ile Kıbrıslı sanatçı Türkiye`de büyük başarı elde etti. Plağın b yüzünde yer alan sözünü ve bestesini Tuğrul Dağcı`nın yaptığı "tatlı tatlı" adlı şarkı Nil Burak`ın müzik hayatındaki ilk hiti oldu.
1975 - Nil Burak, Hey dergisi okurlarına göre yılın ümit veren üçüncü kadın şarkıcısı seçildi.
1977 - Nil Burak`ın ilk long playi `Nil Burak` plakçılardaki yerini aldı. `sus / tatlı tatlı` 45`liğinden 1977 senesine kadar yapmış olduğu şarkılardan en sevilenlerin yer aldığı bu albümde sözlerini Ülkü Aker`in yazdığı Nil Burak`ın ikinci hiti "birisine birisine" de yer aldı.
1978 - Nil Burak, Hey dergisi okurlarına göre yılın en iyi beşinci kadın şarkıcısı seçildi.
Nil Burak, Zeki Alasya & Metin Akpınar ikilisi ile birlikte "İnsanoğlu Tuhaftır" adlı kabare şovu İstanbul`da segilediler. Konusunu Zeki Alasya ile Çetin Ener`in yazdığı şovda; insanların aşkları, evlilikleri, ihanetleri, seks ilişkileri, güldürü ve şarkılarla dile getirildi. Kabare şovun müzikleri ise Şanar Yurdatapan tarafından bestelenip Atilla Özdemiroğlu tarafından düzenlemeleri yapıldı.
1979 - Nil Burak, ikinci long playi `benim adım şarkıcı`da kendisinin sözlerini yazdığı ve Yaşar Güvenir`in bestelediği "yalnızım ben" adlı şarkısına yer verdi.
1980 - Nil Burak, üçüncü long playi `iki elim yakanda`da yer alan sözlerini Ülkü Aker`in yazıp Selami Şahin`in bestelediği "boş vere boş vere" adlı şarkıyla dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Albümde yer alan "boş vere boş vere" ile sözlerini Ülkü Aker`in yazıp Armağan Çamlı`nın bestelediği "bağışladın" ve "bir garip olur içim" adlı şarkıların başarısı üzerine long play `boş vere boş vere` adıyla tekar basıldı.
Nil Burak `ın dördüncü long playi `bizim diyar` da bir önceki albümde olduğu gibi Orhan Gencebay`ın sahibi olduğu Kervan Plakçılık`tan çıktı. Nil Burak ayrıca bu albümde söz ve müziği Orhan Gencebay`a ait olan "bulamadık ki" adlı şarkıyı seslendirdi.
1983 - Nil burak, Şili`de yapılan şarkı yarışmasında Türkiye`yi temsil etti ve o yıl verilen özel ödülün sahibi oldu.
1984 - Nil Burak`ın daha sonra `benim sevdam` adlı albümünde yorumladığı sözünü Aysel Gürel`in yazdığı, bestesini ise Selmi Andak`ın yaptığı "o şarkıyı henüz yazmadım" adlı şarkı, 1984 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali`nde Neco tarafından seslendirilerek üçüncü oldu. Neco, bu şarkıyı `bugün ve yarınlara` adlı albümünde bir daha yorumladı. Bu şarkı daha sonra Atilla Atasoy`un `sanadır bütün şarkılarım` albümünde de yer aldı. "O şarkıyı henüz yazmadım" 1991 senesinde Los Angeles Grand Prix ödülünü aldı. 1998 senesinde Serpil Barlas, bu şarkıyı `efkarım tarumar` adlı albümünde seslendirdi. 2000 senesinde Selmi Andak`ın 60. sanat yılı adına yayınlanan `bir sevgi yeter` adlı albümde Burak Uçkun tarafından seslendirildi. Son olarak ise 2005 senesinde Zuhal Olcay`ın `başucu şarkıları 2` adlı albümünde yer aldı.
1984 eurovision şarkı yarışması Türkiye Finalleri`nde bir diğer yarışan şarkı; sözünü ve bestesini Selmi Andak`ın yaptığı, Coşkun Demir`in seslendirdiği "sanki dün gibi" idi. Bu şarkıyı daha sonra Nil Burak, farklı sözlerle seslendirdi. Aysel Gürel`in sözlerini yazdığı "çal yine aynı plağı çal" adlı şarkı Nil Burak`ın `benim sevdam` adlı albümünde yer aldı.
1984 - Nil Burak, Hey dergisi okurlarına göre yılın yedinci kadın şarkıcısı seçildi.
1985 - Nil Burak, 1985 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali`nde Aysel Gürel`in sözünü yazdığı, Selmi Andak`ın bestelediği "güneş bir kere doğdu" adlı şarkıyla üçüncü oldu. 1985 senesinde Türkiye`yi Eurovision Şarkı Yarışması Finali`nde Mazhar-Fuat-Özkan`ın seslendirdiği "aşık oldum (didai didai dai) adlı şarkı temsil ederek ondördüncü olurken yarışmayı Norveç kazandı.
1985 - Nil Burak, "güneş bir kere doğdu" ile bu kez Palermo Müzik Festivali`ne katıldı ve Türkiye`ye birincilik getirdi (21 Aralık 1985). "güneş bir kere doğdu" daha sonra Nil Burak`ın `oldu olacak` albümünde yine Uğur Dikmen tarafından yapılan ama bu kez farklı bir düzenleme ile yer aldı.
1986 - Nil Burak, Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali`ne bu kez İbo ile birlikte katıldı. Yine bir Aysel Gürel & Selmi Andak ortak çalışması olan "yaşa yaşa" adlı şarkı üçüncü oldu. 1986 eurovision şarkı yarışması Finali`nde Türkiye`yi "Halley" adlı şarkılarıyla Klips ve Onlar (Sevingül Bahadır ve Candan Erçetin) temsil etme hakkını kazandılar. Klips ve Onlar Finalde dokuzuncu olurken yarışmayı Sandra Kim "j`aime la vie" adlı şarkısıyla Belçika adına kazandı.
1986 - Nil Burak, Çeşme / İzmir`de Altuğ Yücel, Suavi Karaibrahimgil ve Yalçın Menteş ile birlikte "Şakabare"yi sahneledi.
1987 - Nil Burak, Cemre adında bir erkek çocuğu dünyaya getirdi.
1988 - Nil Burak; Uğur Dikmen, Kandemir Konduk ve Ali Poyrazoğlu ile birlikte hazırladığı `zurna Kazım` adlı albümünü çıkardı.
1989 - Selmi Andak, "güneş bir kere doğdu" adlı bestesiyle Nashville / ABD`de yapılan IMOF`89 (Dünya Yarışmaları Büyük Ödülleri) etkinliğinde Türkiye`yi temsil etti.
1989 - `benim sevdam` adlı beşinci long playde başlayan Nil Burak & Uğur Dikmen ortaklığı, 1989 yılında yayınlanan `oldu olacak` albümü ile devam etti. Nil Burak, bu albümde yer alan kendisinin bestelediği ve sözlerini Cem Karaca`nın yazdığı "sen de başını alıp gitme" adlı şarkı ile müzik kariyerindeki belki de en çok ses getiren şarkıya imza atmış oldu.
1992 - Nil Burak, `işte banko` adlı albümünü çıkardı. Bu albümde Nil Burak`ın ilk hiti "tatlı tatlı" Uğur Dikmen düzenlemesi ile yer aldı. Aynı yıl Yaşar Kekeva Plakçılık, Nil Burak`ın `benim sevdam` long playini mc formatında tekrar piyasaya çıkardı. Bu albümde ilkinden farklı olarak "bir garip olur içim", "bağışladın", "tatlı tatlı", "yalnızım ben" ve "boş vere boş vere"nin potpori formatına da yer verildi.
1995 - `Nil Burak`95 Akdeniz rüzgarı` müzik marketlerdeki yerini aldı.
Nil Burak`ın "birisine birisine" adlı şarksı Gönül Gül tarafından, "boş vere boş vere" adlı şarkısı Gülben Ergen tarafından, sözünü kendisinin yazdığı "yalnızım ben" adlı şarkısı Harika Avcı tarafından, kendisinin besteleyip sözlerini Cem Karaca`nın yazdığı "sen de başını alıp gitme" adlı şarkısı ise Cem Karaca, Uğur Dikmen ve Cahit Berkay`ın ortak çalışması `nerde kalmıştık` adlı albümlerinde Cem Karaca tarafından yeniden yorumlandı.
Nil Burak, Türk pop müziğine olan katkılarından dolayı Popsav tarafından "25. yıl hizmet ödülü"ne Ajda Pekkan, Esin Afşar, Esmeray, Nilüfer, Nükhet Duru, Sezen Aksu ve Tülay Özer ile birlikte layık görüldü.
Nil Burak, eşi Erkal Işıksal ve çocuğuyla birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin Girne şehrinde yaşamaktadır ve Collanade Hotel adında butik otel işletmektedir.
Dış bağlantılar
- http://tatlitatli357.sitemynet.com/Nil_Burak_fan/
Albümleri
- Nil Burak
- Benim Adım Şarkıcı (1979)
- İki Elim Yakanda (1980)
- Boş Vere Boş Vere (1980)
- Bizim Diyar (1981)
- Benim Sevdam (1984)
- Zurna Kazım (1988)
- Oldu Olacak (1989)
- İşte Banko (1992)
- Nil Burak`95 Akdeniz Rüzgarı (1995)
45`likleri
- Ben Anlamam / Seni İyi Tanırım (1975)
- Bir Eski Şarkı / Birisine Birisine (1975)
- Canıma Değsin - Ya Mustafa (1975)
- Sus / Tatlı Tatlı (1975)
- Dünyamı Yıktı Geçti / Kırk Yılda Bir (1977)
- Gözünüz Aydın / Yalnızım Ben (1978)
Filmleri
- Gülşah (1975)
- Doğru Yoldan Ayrılanlar (1976)
- Eksik Etek (1976)
- Çalıkuşu (1986)
- Kaldırım Çiçeği (1996)