Osman Hamdi Bey

Kısaca: Osman Hamdi Bey, (30 Aralık 1842-24 Şubat 1910) Osmanlı ve batı kültürleriyle eğitilerek yetişmiş bir teknik ve siyaset adamı olan Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın en büyük oğludur. 1842 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini Beşiktaş'taki bir ok ...devamı ☟

Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi Bey

<b>Kaplumbağa Terbiyecisi</b>

Osman Hamdi Bey'in bu eseri Türkiye'deki müzayedelerde en büyük meblağ olan, 5 trilyona satılmıştır
Kaplumbağa Terbiyecisi Osman Hamdi Bey'in bu eseri Türkiye'deki müzayedelerde en büyük meblağ olan, 5 trilyona satılmıştır
Osman Hamdi Bey, (30 Aralık 1842-24 Şubat 1910) Osmanlı ve batı kültürleriyle eğitilerek yetişmiş bir teknik ve siyaset adamı olan Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın en büyük oğludur. 1842 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul öğrenimini Beşiktaş'taki bir okulda yapan Osman Hamdi, 1856 yılında Maarif-i Adliye okuluna başladı. 1860 yılında hukuk öğrenimi için Paris'e gönderildi. Bu öğrenimi yanında, o devrin ünlü ressamlarının atölyelerinde çalışarak iyi bir resim eğitimi gördü. 1869 yılında ülkesine döndüğünde Bağdat İli Yabancı İşler Müdürlüğü görevini genç yaşında üstlendi. 1871'de İstanbul'a dönünce Saray Protokol Müdür Yardımcılığına getirildi.

Devletin üst kademelerinde çeşitli görevler yapan Osman Hamdi Bey 11 Eylül 1881 tarihinde İmparatorluk Müzesi (Müze-i Hümayun) Müdürlüğüne atandı. Bu göreviyle kendi yaşamında olduğu gibi, Türk müzeciliğinde de yepyeni ve verimli bir dönem açılmış oldu. 1883'de Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisini (Güzel Sanatlar Okulu) kurarak bu okulun müdürlüğünü de üstlendi.

1884 yılında eski eserlerin yurt dışına çıkarılmalarını yasaklayan ve o gün için Türk müzeciliği ve eski eserlerin korunması bakımından büyük bir adım olan Asar-ı Atika Nizamnamesi'ni çıkararak uygulamaya koydu.

Osman Hamdi Bey Nemrud Dağı, Lagina Tapınağı ve Sayda'da kazılar yaptı. Sayda kazısında bulduğu ve arkeoloji dünyasının baş yapıtları kabul edilen, aralarında İskender Lahti'nin de bulunduğu lahitler ve diğer eserlerin sergilenmesi için, büyük bir ileri görüşlülükle ilk Türk müze binası olan bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 1881 yılında temelin attı ve 1891'de hizmete açtı.

Müzecilik çalışmaları ile birlikte resim çalışmalarını da sürdüren Osman Hamdi Bey doğu anlayışı ile yaptığı figürlü kompozisyonları ile Türk resim sanatının başarılı bir temsilcisi oldu. Resimleri yerli ve yabancı birçok müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır.

Osman Hamdi Bey 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul Kuruçeşme'deki yalısında hayata gözlerini kapadı.

Linkler

http://www.sanalmuze.org/arastirarakogrenmek/osmanhamdi.htm

İlgili konular

1842 1869 1871 1879 1880 1881 1882 1883 1884 1890

misafir - 9 yıl önce
osman hamdi bey eserleriyle türk müzeciligine cok büyük katkıları olmustur.

misafir - 9 yıl önce
ilk türk arkeleoğu olarak kabul edilr.çağdaş türk müzeciliğinin kurucusudur.İstanbl Arkeoloji Müzesi'ni kurmuş ve 29 yıl müdürlüğünü yapmıştır.aynı zamanda da müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına sokmuştur.

misafir - 9 yıl önce
Osman Hamdi Bey Türk resim sanatının zirve ismidir. Aynı zamanda müzeci arkeolog ve Güzel Sanatlar Akademisinin kurucusudur. 1821 de Osmanlı Devletine karşı ayaklanmış olan Sakız adasından bir Rumun torunudur. Babası Abaza yada Gürcü olan Hüsrev paşanın himayesine alıp yetiştirdiği Osmanlı Sadrazamı Gazi İbrahim Ethem Paşadır. Ethem Paşanın Gebzenin Eskihisar köyünde evi vardı. Osman Hamdi bu eve gelerek Gebze ile tanıştı. 1884 te Eskihisarda sahil kıyısında iki katlı ahşap ev bu evin yanında bir resim atölyesi ile kayıkhane yaptırmıştır.Bu dönemde Gebze Gölcüönü meydanı, gebze çoban mustafa paşa camii'nin bahçesi,eskihisar'da kayık, eskihisar'da ev, eskihisar kalesi, eskihisar'da feraceli kadınlar,eskihisar'da köylü,eskihisar'da balıkçı ismail, gebze'de çeşme,gebze'de kayalar gibi resimler çizmiş, diğer bazı resimlerinide köydeki yalısının resimhanesinde çizmiştir. Ayrıca ünlü ressam ömrünün 26 yılının yaz tatilini burada geçirmiş.Eskihisar'a bir şaraphane yaptırmış. Dedesinin memleketi olan sakız adası'ndan getirdiği sakız ağacını köyde dikip yetiştirmiş olup bu ağaç halen Eskihisardadır. Osman Hamdi 23.02.1910'da öldüğünde cenazesi Eskihisar'da yalısının arkasındaki mezarlık yanındaki çamlığa gömülmüş, mezarının üzerine 800 yıllık bir Selçuklu mezar taşı dikilmiştir.Osman Hamdi'nin camiide rahleye oturtuğu başı açık hamile ermeni kadınını ayaklarının altıında KUR'AN-I KERİM'lerle çizmesi büyük tepki toplamış,kendisinin müslüman olmadığı yorumlarına sebep olmuştur.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Osman Hamdi Bey Resimleri