Parodi Din

Kısaca: Bir dini, mezhebi veya kültü parodileştiren (gülünç bir taklidini yapan) taklit dinlere parodi din veya taklit din denir. Bu terim aynı zamanda çok ezoterik (içrek) olduğu için görece fazla ciddiye alınmayarak "gerçek" dinlerden sayılmayan dinler için de kullanılabilir. ...devamı ☟

," target="_blank"> Kansas Eyaleti Eğitim Kurulu`nun okullarda evrim kuramının yanında akıllı tasarımın öğretilmesine izin veren kararı protesto etmek için 2005`te kuruldu.]

Bir dini, mezhebi veya kültü parodileştiren (gülünç bir taklidini yapan) taklit dinlere parodi din veya taklit din denir. Bu terim aynı zamanda çok ezoterik içrek olduğu için görece fazla ciddiye alınmayarak "gerçek" dinlerden sayılmayan dinler için de kullanılabilir. Bir parodi din, birden çok dini, mezhebi ya da kültü aynı anda parodileştiriyor olabilir.

Bazı parodi dinlerde ana tema eğlenmek ve benzer kafada insanlarla toplumsal etkileşimde bulunmak için uygun bir araç yaratmaktır; örneğin Yarı-Dahiler Kilisesi.

Çeşitli parodi dinler belli bir dini, mezhebi, kültü ya da dinsel girişimi hedef alır. Bu dinleri genelde ancak dalga geçilen oluşumun eski üyeleri algılayıp ilgi duyabilir.

Başka parodi dinlerin hedefi çeşitli dinsel savlardaki eksikliklere veya mantıksızlıklara dikkat çekmektir; buradaki düşünce, "eğer bu sav bir parodide de kullanılabiliyorsa kesinlikle hatalıdır" şeklindedir. Bu tipe bir örnek, fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak Akıllı tasarım yaratılışçılığıyla dalga geçen Uçan Spagetti Canavarıdır.

Bir parodi din filmi olan ``Monty Python`s Life of Brian`` (Monty Python`dan Brian`ın Hayatı) kendine has nadir bir örnektir.

2001`de bir internet kampanyası sonrasında İngiltere`deki resmi nüfus sayımında halkın %0,7`sinin dinlerini Yıldız Savaşları (ing.: Star Wars) isimli bilimkurgu serisindeki Jedi (Ceday okunur) dini olarak ilan etmeleri sonucu bu din de bir parodi din haline gelmiştir.

Parodi din olarak sınıflandırılan birkaç dinin, bu dinlerdeki saçma olduğu kabul edilen öğeleri ciddiye alarak ruhsal açıdan anlamlı bulan görece ciddi inananları vardır; dine gerçek anlamda postmodern bir yaklaşım içindedirler. Bu türden "şaka ama gerçek" dinlerin en önde geleni olarak Diskordiyanizm anılabilir (ancak Diskordiyanizmde, bu "ciddi" inananların bile aslında daha büyük bir şakanın parçası olup olmadıklarını ayırt etmek zordur. Hatta o şaka da, aydınlanmaya giden daha görkemli bir yolun parçası olabilir, ve böyle gider ``ad infinitum`` kadar)

Parodi dinler neredeyse hiçbir zaman büyük organize dinler tarafından tanınmaz.

Önde gelen parodi dinler

Belli bazı inançların parodileri

Aşağıdakiler belli dinsel inançların parodileri olmak üzere kurulmuştur:



Post-modern veya bir şekilde tuhaf olan dinler

Aşağıdakiler, `gerçek` dinlerin detaylı parodileri kabul edilebilecek post-modern dinlerdir:



Ayrıca bakınız



Yabancı dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.