Robert Oppenheimer

Kısaca: çalışma var ...devamı ☟

çalışma var Julius Robert Oppenheimer (d. 22 Nisan 1904, ö. 18 Şubat 1967), ABD`li fizikçi. 2. Dünya Savaşı sırasında nükleer silah üretmek için başlatılan Manhattan Projesinin bilimsel başkanı. ``Atom bombasının babası`` olarak da tanınır.

Hayatı

Dindar olmayan Yahudi bir ailenin ilk çocuğuydu. Babası Julius S. Oppenheimer Almanya`dan ABD`ye göç etmiş varlıklı bir tekstil ithalatçısı, annesi Ella Friedman ise ressamdı. Kendisinden sekiz yaş küçük erkek kardeşi Frank da fizikçi olmuştur.

Harvard Üniversitesi`ndeki kimya öğrenimini üç yılda tamamladı. Aynı zamanda fizik bölümünden de dersler almıştı. Bu arada sanat, edebiyat ve çeşitli dillerle de ilgileniyordu. O dönemde fizik eğitimi Avrupa`da ABD`den daha iyi olduğu için Harvard Üniversitesi`nden mezun olduktan sonra İngiltere`ye gitti. Burada yaptığı laboratuar çalışmalarında, laboratuar ortamının kendisine göre olmadığını gördü ve eğitimine teorik fizik konusunda devam etmeye karar verdi. 1926 yılında Max Born ile beraber çalışmak üzere Göttingen Üniversitesi`ne gitti. Burada arkadaşlık kurduğu Werner Heisenberg, Pascual Jordan, Wolfgang Pauli, Paul Dirac, Enrico Fermi and Edward Teller gibi öğrenciler de daha sonra kendisi gibi ünlü fizikçiler oldular. 1927 yılında, sadece 22 yaşındayken doktora derecesini aldı. Göttingen`de özellikle kuantum teorisi ile ilgili birçok makale yayınladı. Eylül 1927`de teorik fizik uzmanı olarak Harvard Üniversitesi`ne döndü. 1928`de Kaliforniya Üniversitesi`nde fizik dersleri vermeye başladı.

1930`larda komünist görüşlerden etkilendi. 1937 yılında ölen babasından kalan 300.000 dolarlık mirasla sol görüşlü çeşitli gruplara maddi destek verdi. Komünist partinin birçok üyesiyle düzenli temas halinde olmasına rağmen partiye katılmadı.

Kasım 1940`ta Katherine ("Kitty") Puening Harrison ile evlendi. 1941 ve 1944`te iki çocuğu oldu.

Manhattan Projesi

main|Manhattan Projesi

DEFAULTSORT:Oppenheimer, Robert

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.