Eski adı olan Avara`nın anlamı hakkında çeşitli rivayetler vardır ki en rağbet göreni bu beldeyi kuranların Avar Türkleri olduğu ve isminin zamanla değişerek avara halini aldığıdır,Tokat yöresinde avara adını taşıyan başka yerlerin olması ve tarihçilerin anlatımları bu ilk tezin daha doğru olduğunu düşündürmektedir,bir başka rivayet ise Romalıların zulmünden kaçan ilk hıristiyanların saklanmak için bu bölgeyi seçmeleri ve avara adının latincede ötedeki yer,gizli yer gibi bir anlam ihtiva ettiğinin belirtilmesidir.
Günümüzde nüfusunun büyük bir kısmı İstanbul ve Almanya`ya göç etmiş olan belde yeniden toparlanmak için çalışmaktadır.Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır,ılıman bir iklime sahiptirki bu bir çok tarım ürününün yetişmesini ve özellikle meyveciliğin gelişmesini sağlamaktadır. Niksar`a 17 Tokat`a 74 km mesafededir.
Belde 1999 yılında belediye statüsü kazanmıştır.Ana geçim kaynağının daha ziyade tarım olduğu kasabada tütün yetiştiriciliği önemli yer tutmaktaydı,bugün ise belediye olmanın da avantajlarıyla meyvecilik te büyük artış yaşanmaktadır ki en fazla elme,şeftali,kiraz ve vişne yetiştirilmektedir.Kasaba yamaç bir arazi üzerine kurulduğundan meyvecilik için büyük sorun teşkil eden ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından bu özelliği nedeniyle taban arazilere göre çok daha az etkilenmektedir ve bu büyük bir avantajdır.Belde de ceviz yetiştiriciliği de çok yaygındır.
Kasaba nın tarihi yapısından yukarıda kısaca bahsetmiştik ilk hıristiyanlıktan izler taşıyan kasabada tarih öncesi devirlerden günümüze uzanmış kaya resimleri`de 1199 metre yükseklikteki Ambarkaya Tepesi adı verilen bölgede ziyaretçilerini beklemektedir. Deniz den yüksekliği 850 metre olan beldenin nüfusu 2000 üzeridir ve yaz aylarında daha da artmaktadır.Kasaba son yıllarda geçmişin tersine göç vermeye değil göç almaya başlamıştır.