Terekeme terimi Arapça Türkmen kelimesinin çoğulu Terakime`den gelmektedir.
Tarihsel bilgi
Çıldır ve Ardahan`daki Karapapaklar (ve Terekemeler) önceden Güney Gürcistan´da`da, Kazak Şemsettin Hanlığı`nın Kazak ve Borçalı bölgelerindeki Debed ve Borçalı nehirleri boyunca yaşarlardı. 1828 yılında imzalanan Türkmençay Anlaşması`ndan sonra bir bölümü Kars`a ve bir bölümü de Azerbaycanı`nın Sulduz bölgesine, Ushnu`nun doğusuna göç etti. Karapapaklar ayrıca Hazar Denizi kıyısında, Gamri Uzun`dan Derbent`e uzanan ovada yaşardı.90-100 hanelik bir Terekeme grubu, 1904 yılında Türkiye`ye yerleşmek için başvuruda bulundu. Bir kısmı o zaman Rusların elinde bulundurduğu Kars`a, bir kısmı Ardahan geldi; diğerleri Adana`ya, geri kalanlar ise 1914 yılında Malazgirt`ten Sivas`ın Tutmaç, Büyükköy ve Kurdoğlu, Kızıldikme köylerine göç ettiler. Fakat, daha önce, 1877`de, Sivas`ta (Yıldızeli´nde) en 20 Terekeme köyü bulunmaktaydı. Aynı zamanda Tokat, Amasya`da Terekeme Köyleri Köy bulunmaktadır.
Diğerleri ise 1921`de Rusların çekilmesiyle Kars`a geldiler; bunlar Gümrü Antlaşması`yla gerçekleşen nüfus mübadelesiyle Akbaba, Tiflis, Kazak ve Borçalıbölgelerinden göç ettiler.
Von Hellwald`ın (1878-99) kaydettiğine göre, Rus işgalinden önce Osmanlı topraklarında 105 köyde 29.000 Karapapak yaşıyordu.
Din
Karapapak Türkleri`nin büyük kısmi İslam dini Hanefi mezhebine mensuptur. Bunula birlikte küçük bir bölümü Caferi`dirler.Dil
Türkçe`nin Azeri ağzının Karapapak şivesini kullanmaktalar. Türkiye`de bu şive hala güçlü konuşulmaktadır.Dağılım
Özellikle Çıldır ve Arpaçay ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca Kars merkez ve Selim, Kağızman, Ağrı,Tutak Sivas (Yıldızeli ilçelerinde bulunurlar.Rusların 1877`de Kars`ı işgal etmelerinden sonra, içlere doğru çekilen Karapapaklar Sivas, Tokat ve Zile`de köyler oluşturmuşlardır. Bunlardan biri olan Acıyurt, 1877`de hali hazırda Karapapak nüfusuna sahiptir. Ayrıca Kayseri`de iki köyün (Pınarbaşı ve Sarız) Karapapak nüfusuna sahip olduğu kaydedilmiştir. bu arada Amasyada unutulmamalıdır.